Prin adoptarea noului Cod Silvic, ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură este acuzat de silvicultori că a promovat interesele producătorilor de mobilă • Mai mult, Lucia Varga vrea ca fiecare şef de ocol silvic din România să fie numit în funcţie numai cu avizul autorităţii centrale pentru silvicultură • Persoanele fizice care constată incendii în pădure sunt obligate să participe la stingerea lor
Promovarea de Guvern a noului Cod Silvic propus de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a generat o mulţime de controverse, dar şi o serie de anomalii. Specialiştii în silvicultură consultaţi de ZIUAnews au susţinut că inadvertenţele vor fi eliminate de Parlament, care va dezbate în procedură de urgenţă noul Cod Silvic. În plus, Lucia Varga este acuzată de specialiştii în silvicultură că, prin noul Cod Silvic, face jocurile firmelor străine care îşi desfăşoară activitatea în România, iar unele prevederi ale acestuia sunt anticonstituționale.
Interzis transportul lemnelor pe timp de noapte
Liberala Lucia Varga susţine că, prin noul Cod Silvic, vrea să facă „ordine în păduri” şi vizează o serie de modificări ce se referă la schimbarea modului de valorificare a lemnului: trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite, prin care se va realiza „o valorificarea economică net superioară”, precum şi un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piaţă, comerciantul nemaiavând acces în pădure. Mai sunt o mulţime de modificări care vizează „oprirea jafului din păduri”, de la aplicarea Codului Penal pentru furtul de lemn ca pentru oricare alt furt, indiferent de cantitate, şi interzicerea transportului de material lemnos noaptea pe drumurile forestiere.
Drept de preemţiune pentru producătorii de mobilă
Proiectul noului Cod Silvic include şi măsuri pentru sprijinirea agenţilor economici, printre care acordarea dreptului de preemţiune la cumpărarea masei lemnoase a celor din industria mobilei. „Prin această prevedere se încurajează exploatarea de către marile firme de prelucrare a lemnului cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră. Practic, firmele străine vor lua lemn la un preţ foarte bun pentru mobilă, şi ulterior vor vinde mobila pe piaţa externă la preţuri foarte mari”, a precizat, pentru ZIUAnews, un oficial al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Totodată, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de către o comisie care funcţionează în cadrul asociaţiilor patronale şi profesionale recunoscute. Valorificarea masei lemnoase rezultată din exploatările forestiere realizate în pădurile proprietate publică se face prin licitaţie publică.
Prevederi aberante
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat, pentru ZIUAnews, că noile reglementări prevăzute în Codul Silvic se datorează şi evoluţiei legislaţiei europene în ceea ce priveşte obligaţiile operatorilor ce introduc lemn pe piaţă pentru că „nu ne mai permitem să introducem pe piaţă lemn estimat, trebuie să fie măsurat şi să aibă provenienţă certă”. În schimb, Adam Crăciunescu a precizat că noul Cod Silvic are şi o serie de prevederi aberante, cum este cazul numirii şefilor de ocoale silvice sau introducerii autorizaţiilor de practică pentru personalul silvic. Potrivit noului Cod Silvic, „conducerea şi reprezentarea legală a ocolului silvic de regim sunt asigurate de şeful de ocol silvic, numit sau revocat de proprietarul sau de reprezentantul său legal, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”. Totodată, „conducerea ocolului silvic de stat este asigurată de către şeful de ocol silvic, numit sau revocat prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.
În plus, se introduce autorizaţia de practică pentru personalul silvic care poate fi retrasă la constatarea unor nereguli. „În niciun stat de drept din lumea asta nu este posibil să existe asemenea prevederi cum sunt unele din Codul Silvic, ca de exemplu aceea prin care autoritatea centrală să decidă pe cine punem şef de ocol. Totodată, cine va emite autorizaţia de practică pentru personalul silvic?” a subliniat Adam Crăciunescu.
Articol publicat in exclusivitate de portalul de stiri Ziuanews.ro
Comentariile sunt închise.