horea_20715900

Execuția lui Horia și a lui Cloșca, descrisă de ziarul „A Magyar Hírmondó” (Bratislava, 1785):

„Horea, principele imaginar și de neuitat al Daciei, care a vărsat mult sânge inocent, în ziua de 28 a lunii trecute a fost uns pentru îndelungata veșnicie la Alba Iulia. Pentru această sărbătoare princiară au trebuit să vină și să fie prezenți câte 2 sași și 4 români din fiecare localitate unde locuiesc români sau sași. Precum dovedește o relatare a unui martor ocular, pe când Horea și tovarășul său de tulburări Cloșca Ion Popa au fost duși la locul pedepsei lor de mii de ori meritate, Cloșca și-a pierdut întreaga sa vitejie de dinainte, lepădându-și cu totul înfățișarea omenească (care îl făcea asemănător unui om) în spaimele tremurătoare ale morții; Horea, în schimb, s-a dus fără a fi schimbat deloc, cu inima curajoasă, la locul desemnat ca punctul final al ceasului de chin al vieții sale. Aici Cloșca și-a sfârșit primul viața lui nemeritată în chinuri groaznice, el fiind zdrobit cu roata din tălpi până în vârful capului, iar Horea a sfârșit în chip mult mai milos, căci după o lovitură cu roata care i-a zdrobit femurul drept, a primit imediat lovitura de grație în piept, astfel, încât, precum sufletu-i din trup tot așa i s-au risipit atât furia, cât și aspirația la coroana maghiară din sufletul său. În sfârșit, ambilor răzvrătiți luându-li-se capul cu o secure, ei au fost tăiați în patru bucăți și trimiși astfel spre a fi expuși în acele locuri unde răscoala lor a pricinuit cele mai mari primejdii. Până acum, cei ce ne-au informat, cu toții îl descriau pe Horea ca pe un țăran de statură foarte mică; iar acum (nu știm cum e posibil) domnul care ne informează, și în fața ochilor căruia cei doi s-au dus în iad, susține că Horea ar fi fost un român de statură înaltă, mușchiulos, cu privirea dârză. Vom înțelege mai bine toate acestea din istoria răscoalei pe care o vom da în curând; noi oferim doar ceea ce putem cumpăra. Mai sunt încă 150 dintre ei sub judecata comitatelor, ei așteptând sentința asupra capetelor lor. Sperăm că nici aceștia nu vor rămâne fără ea.”

horea closca si crisan

Sursa traducerii: Ștefan Pascu și colab., Izvoarele Răscoalei lui Horea, seria B. Izvoare narative, Vol. III. Presă, Broșuri. 1784-1785, București, 1984.

Sursa materialului: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2015/01/15/executia-lui-horea-si-closca-relatare-din-ziarul-a-magyar-hirmondo-bratislava-1785/

NOTA MEA: Dincolo de viziunea răsturnată a acestui articol, scris de reprezentanții adevăraților criminali ai Transilvaniei acelei epoci – austriecii și ungurii – care au umilit, spoliat și ucis în mod constant populația românească din Transilvania, timp de secole, este de remarcat faptul că Horea este prezentat “ca principele imaginar și de neuitat al Daciei”, o dovadă a faptului că populația românească era percepută de străini ca fiind o continuatoare a dacilor. Mai jos aveți fotocopiile articolului din ziarul mai sus menționat.

Daniel Roxin

magyar-1

maghiar 2

maghiar 3

 

Comentariile sunt închise.