Mai mult, social-democratii sunt suparati pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si voci social-democrate ii cer capul, acuzandu-l ca a contribuit la alegerea lui MRU la SIE, in detrimentul intereselor de partid.
Jurnalistii de la Adevarul au aflat ca PSD intentioneaza sa trimita cazul MRU la CCR.
Informatia a fost confirmata partial de vicepresedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, care insa nu a vrut sa dea detalii despre sesizarea la CCR si a precizat ca de aceasta procedura se va ocupa Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD.
„Nu pot sa spun nimic deocamdata. Vorbiti cu domnul Neacsu. Sigur sa s-au purtat discutii in partid, nu e normal sa contestam la Curte? (…) Nu pot eu sa-ti spun acum care e motivul pentru care contestam. O sa-l afli dupa ce strangem semnaturi”, a declarat Iordache pentru sursa citata.
PSD s-a putea baza pentru a contesta la CCR numirea lui MRU pe doua variante:
1. Lipsa unui aviz al Comisiei de Control al SIE pentru nominalizare. Comisia nu s-a putut intruni marti dimineata din lipsa de cvorum, insa avizul acesteia e doar consultativ si plenul ia decizia finala. Nici la numirea lui Teodor Melescanu la sefia SIE in 2012 nu a existat aviz de la Comisie, pentru ca USL a boicotat sedinta
2. Nerespectarea Legii de functionare a SIE. Aceasta lege a fost declarata neconstitutionala dupa modificarea legii funadamentale in 2003.
Insa toti directorii SIE din ultimii 12 ani (Claudiu Saftoiu, Mihai Razvan Ungureanu si Teodor Melescanu) au fost investiti in baza unei prevederi legale neconstitutionale. Si in cazul MRU de acum s-a respectat procedura din Constitutie, care primeaza in fata oricarei legi. Cu alte cuvinte, „numirea este constitutionala, dar e nelegala”, dupa cum a subliniat Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale.
Cum s-a ajuns sa se ceara capul lui Zgonea
In momentul in care Comisia de Control SIE nu s-a intrunit din lipsa de cvorum, PSD voia sa ceara amanarea votului din plen. Nu le-a iesit aceasta manevra pentru ca Valeriu Zgonea a ignorat semnalul partidului si a convocat plenul. La sedinta de plen a fost amintita lipsa avizului. Valeriu Zgonea a fost iarasi cel care a taiat elanul colegilor sai.
„Oricum avizul Comisiei este consultativ”, a spus Zgonea, de la tribuna Parlamentului.
Dupa sedinta, lui Zgonea i s-a cerut demisia de la sefia Camerei Deputatilor chiar de catre colegi.
In replica, acesta a spus: „Da, stiu ca vor sa ceara revocarea mea. Cei care au predat partidul cer asta! Saptamana viitoare voi spune cine a tradat partidul si cine vrea sa fiu eu tap ispasitor!”.
In tot acest timp de mare fierbere, dispute si decizii strategice in partid, premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, se afla in continuare in Turcia, la recuperare dupa operatia suferita la un picior.
Parlamentul a acceptat marti propunerea presedintelui Klaus Iohannis ca Mihai Razvan Ungureanu sa revina in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).
PSD a boicotat dimineata sedinta Comisiei de control SIE, iar MRU nu a putut fi audiat. In jurul orei 16:00, pesedistii au plecat din Parlament si, cu cateva exceptii, nu au participat la sedinta plenului reunit.
Totusi, pentru ca 289 de parlamentari si-au inregistrat prezenta, a existat cvorum, asa ca sedinta de plen a putut avea loc. In cele din urma, au fost 278 de voturi pentru, adica exact jumatate plus unu din numarul total de parlamentari.
Ungureanu a mai condus SIE in perioada 2007-2012.
MRU a multumit, in plenul Parlamentului, deputatilor si senatorilor care l-au votat, precum si presedintelui Klaus Iohannis. In plus, la iesirea din sala, a declarat jurnalistilor ca trebuie schimbate legile de functionare a SIE si SRI.
….ce fata de individ de „cheie franceza”! La strins piulite batie! ce drac’ cauti in parlamentul tarii?
Comentariile sunt închise.