Marți, 11 noiembrie 2014, Realitatea TV: “dezbatere” prezidențială cu reguli doar aparente, fără fair play, cu moderator partinic care i-a tolerat bădărăniile lui Ponta și întrebări “jurnalistice” venite de la soția unui ministru PSD, realizatoare de emisiuni la Realitatea TV; atmosferă generală de ceartă în spatele blocului; cîștigător, prin grobianism, Victor Ponta; audiența: uriașă (în special datorită faptului că celelalte televiziuni de știri – Antena 3, România TV, B1 TV și Digi 24 – au preluat, integral sau parțial, dezbaterea).
Miercuri, 12 noiembrie 2014, B1 TV: dezbatere prezidențială cu reguli clare și ferme, stabilite anterior în trei (post de televiziune și echipe de campanie), respectate ireproșabil de moderator, toleranță zero față de mîrlăniile pe care le-a încercat Ponta; atmosferă generală de dezbatere aplicată, profesionistă, imparțială; cîștigător, cu teme ca anticorupția și relația președinte-premier, dar și prin stilul calm și civilizat ofensiv, Klaus Iohannis; audiența: mai mare a B1 TV decît a Realitatea TV din seara precedentă, dar mai mică la general, față de orima dezbatere, pentru că numai Digi 24 a preluat dezbaterea B1 TV, în timp ce Realitatea TV, România TV și Antena 3 preferînd să ignore a doua dezbatere prezidențială.
Prima concluzie, evidentă, este că a doua dezbatere a fost boicotată, ignorată de posturile TV controlate de Victor Ponta (Antena 3, România TV și, da, chiar și Realitatea TV). Motivul boicotului: Ponta a pierdut puncte, a pierdut imagine, a pierdut dezbaterea. Ceea ce era evident încă dinaintea dezbaterii, cîtă vreme Ponta știa că nu-și va mai putea face numărul golănesc de la Realitatea TV. Regulile clare și transparența sînt dușmani de moarte ai lui Ponta. Așa că ordinul a fost, sec, “mucles!”. Iar ordinul a fost executat cu succes.
A doua concluzie este că nevoia de cenzură a lui Ponta (dar, mai grav, și capacitatea de a pune în practică această nevoie) este la o cotă prea ridicată ca să fie compatibilă cu un stat al UE. Pur și simplu, cenzura pe care Ponta a instituit-o nu are ce căuta într-un stat democratic. Pentru că vorbim de o cenzură grosolană, fără nuanțe, fără tonuri de gri, fără concesii. Este, pur și simplu, cenzura cea mai din topor: el, Ponta, a decis că dezbaterea de la B1 TV nu există. E cenzura prin suprimare.
Azi, totuși, PSD nu are tot. Nu are Cotroceniul. Dar are Parlamentul, Guvernul și tot ce vine la pachet cu cele două instituții. Dacă va lua și președinția, jocul se va opri. Dacă Ponta ajunge la Cotroceni, cenzura după care e ahtiat Ponta va deveni politică de stat. Fără jenă. Nici nu e complicat: Antena 3 are patronul la pîrnaie și bunuri confiscate de stat, România TV are un patron (neoficial) care e membru PSD și dependent de contracte cu statul iar Realitatea TV e, practic, în faliment. Nici restul presei nu se simte mai bine: toate instituțiile media au datorii mai mici sau mai mari la Fisc și pot șantajate. Ba mai mult, dacă Ponta ia Cotroceniul și PSD devine partid unic, șantajul va putea fi exercitat plenar și prin companiile private care furnizează publicitate presei. Controlul, deci, va fi total.
Dacă, totuși, vi se pare un scenariu nerealist și alarmist, aveți posibilitatea să faceți un experiment prin care să verificați teoria mea: votați Ponta. Apoi luați-vă un aparat de radio și setați frecvența pe Europa liberă. Kanieț filma.
sursa: prisacariu.ro