AICI E RADIO MOSCOVA, era semnalul radiofonic de pe vremuri. Acum AICI NU MAI E RADIO MOSCOVA. Aşa cum FLUX 24 a anunţat în exclusivitate în 30 noiembrie anul trecut secţia în limba română de la Vocea Rusiei urma să fie închisă. Fapt care s-a şi întâmplat înainte de Crăciun. Siteul a rămas îngheţat în data de 22 decembrie 2014. În acelaşi timp, Kremlinul a declanşat Operaţiunea S.
Vocea Rusiei este urmaşul postului de radio Moscova infiinţat în 29 octombrie 1929 şi care a emis şi în limba română.
Difuzarea emisiunilor în limba română pe unde lungi și scurte a început pe 21 martie 1941. Din aprilie 2009, Vocea Rusiei în limba română a emis doar pe Internet. Închiderea postului nu înseamnă nicidecum că Moscova a renunţat la mijloacele sale de propagandă. Pur şi simplu Kremlinul a hotărât că propaganda nu lucra aşa cum s-ar fi dorit. Ca atare s-a pus la cale o altă maşină de propagandă. Una care speră Kremlinul o să aibă un impact mult mai puternic.
OPERAŢIUNEA S
Este vorba de cea mai amplă operaţiune de influenţă pe care Rusia a organizat-o vreodată. Totul a demarat în 10 noiembrie 2014. Operaţiunea S sau Operaţiunea Sputnik. Sunt vizate peste 30 de ţări, printre care şi România şi Moldova. Bugetul pus la dispoziţie trece pentru primul an de 100 de milioane de euro.
10 Noiembrie. În biroul său de la Kremlin, Vladimir Putin rînjeşte satisfăcut. A demarat cea mai mare operaţiune de imagine din istorie. A fost lansat Sputnikul. Nu pe orbită, ci spre 30 de ţări. Cel mai mare grup media din istorie.
Sputnik va realiza programe în 30 de limbi cu un volum zilnic de emisie în 130 de orașe din lume ce va depăși 800 de ore în 2015.
ROMÂNIA ŞI MOLDOVA, ŢINTA SPUTNIK
Conținutul multimedia Sputnik va fi accesibil în limbile rusă, abhază, arabă, armeană, azeră, chineză, dari, estonă, finlandeză, franceză, georgiană, hindi, japoneză, kazahă, kârgâză, kurdă, letonă, paștună, poloneză, portugheză, română, sârbă, tadjică, tătaro-crimeeană, turcă, ucraineană.
CUM VA FUNCŢIONA SPUTNIK?
Cităm din documentul de acţiune: „Sputnik este un furnizor alternativ de știri și, totodată, un radiodifuzor. În fiecare țară, Sputnik este un centru multimedia format dintr-un post de radio pentru publicul local, un site, o agenție de știri cu un conținut exclusiv și un centru de presă”.
„Centrul multimedia va realiza și diverse alte proiecte. De exemplu, emisiuni informativ-umoristice, talk-show-uri politice, transmisiuni în direct, discuții în direct cu experții mondiali, sondaje de opinie pe paginile web ale Sputnik. Este important ca acest conținut unic să fie accesibil populației locale”, afirmă Margarita Simonian, redactorul-șef al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya,
Emisiunile radio vor fi difuzate în bandă FM, în format digital DAB/DAB+ (Digital Radio), HD-Radio, de asemenea vor fi disponibile pe telefoanele mobile și pe Internet. Timpul de emisie urmează să crească, treptat, pe parcursului unui an, astfel încât, într-un viitor apropiat, să ajungă să emită 24 de ore din 24.
REDACŢII CU PÂNĂ LA 100 DE JURNALIŞTI LOCALI
Echipele birourilor centrului multimedia Sputnik – Londra, Washington, Berlin, Beijing, Paris, Helsinki, New Delhi, Cairo, Montevideo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Istanbul, Belgrad, Minsk, Kiev, Chișinău, Tbilisi,Tașkent, Astana, Bișkek, Dușanbe, Suhumi, Țhinvali, Erevan, Baku – vor fi formate din 30-100 de persoane (în principal profesioniști locali). Biroul din Bucureşti va funcţiona în tandem cu cel din Chişinău. În cele două birouri vor lucra peste 150 de oameni. Biroul din Bucureşti urmează să fie deschis cel mai târziu în aprilie.
sursa flux24.ro