Omul de afaceri Cristian Burci este audiat la Curtea de Apel București, în dosarul în care milionarul Ioan Niculae şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, sunt judecaţi pentru că i-ar fi finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană pentru prezidenţialele din 2009.
 Este audiat Cristi Burci: „Îmi mențin declarațiile date. Nu știu despre existența unor contracte între Insomar și Interagro. Îl cunosc pe Bunea -Stancu de ani de zile. PSD avea datorii la o firmă de-a mea. Am blocat conturile PSD, iar Bunea- Stancu era trezorier pe vremea aceea. Nu știu daca era o funcție oficială. Am discutat despre reeșalonarea datoriei”.

Despre discuția din dosar, despre Victor  Ponta, Burci arată că se referea la esalonarea platii.

„Bunea-Stancu voia să aducă în partid 3-4 mari oameni de afaceri care să susțina partidul. Am avut o discuție mai veche. Interceptare Bunea- Stancu catre Burci: „Am vorbit și cu Victor…Băi Victore…Sa ne strângem 3 -4 oameni. Tu, Ghiță și încă doi. Probabil Niculae și încă unul. Mai mult nu pot. Ca n-ai cum să- i ajuți pe toți că n-ai cum”. Se referea la sprijinul partidului de către oamenii de afaceri, iar cei din urmă să fie sprijiniți de partid prin contracte. Referitor la ultima parte a convorbirii când spuneam că trebuie să fim înțelegători nu aveam un interes. Pe vremea aceea Victor Ponta era seful PSD. Discuția a avut loc în 2010 după alegeri.

Update ora 10.15 Cristi Burci se salută cu milionarul Ioan Niculae.  In sală este foarte cald, sunt mulți studenți la Drept care asistă la proces. Gheorghe Bunea -Stancu nu are loc pe bancă și stă în picioare. Este adus în cătușe și Viorel Hrebenciuc. Fostul deputat îl salută din priviri pe Bunea –Stancu. Dau amândoi din cap.

  • Este audiat Viorel Hrebenciuc, care jură pe Biblie. Vrea să mai facă câteva precizări. De finanțarea campaniei s-a ocupat Mircea Geoană și apropiații acestuia, Ionuț Costea și Ion Bazac.

„În acest context, Geoană m -a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanțarea campaniei. Nu a vrut sa discute cu Costea,” a declarat Hrebenciuc.

Fostul deputat PSD a povestit că s-a întalnit cu Niculae, pe care l -a rugat în numele lui Geoană să plăteasca niște sondaje la Insomar. “Niculae a fost de acord,” a declarat Hrebenciuc. Apoi a discutat cu Gelu Teodorescu, director la Insomar.

Contractul

“Ulterior am aflat ca între Interagro si Insomar s- a incheiat un contract ptivind situația constructiile în România. Plata s-a facut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană. Insomar a încasat banii.Geoana cunoștea modalitatea de finanțare a sondajelelor. Teodorescu având experiența nefericită a altor campanii, când nu a fost plătit dupa alegeri, în 2009 a insistat să fie plătit la zi. Plățile se faceau în urma discuției lui Geoană cu Vîntu, care era actionar la Insomar.”

  • Hrebenciuc a arătat și alte firme, cum ar fi Realphone cu care PSD a încheiat un contract de împrumut, deoarece conturile PSDrau blocate. Firma a plătit sondajele catre Insomar.

„Nu pot preciza daca Geoană m -a trimis la Niculae pentru o finanțare legală sau nelegală. In principiu era legală. Niculae a vrut sa facă plata prin bancă. Eu discutam cu alți finanțatori doar când eram trimis,” Hrebenciuc.

Ce ati discutat cu Niculae?

„Sumele erau stabilite de domnia sa. Eu l -am rugat sa plateasca sondajele lui Geoană. Ulterior am aflat de contractul de construcții. Geoană știa exact modalitatea de finanțare a sondajelor care- l priveau. Se consulta cu SOV pe problema asta. Valoarea era cam de 100 de mii de euro”, Hrebenciuc

DNA: Bunea Stancu a luat legătura cu Niculae sa sprijine campania?

„Nu stiu. Nu era simpatizant ci un om potent financiar.

DNA: De ce ar da bani partidului?

Nu mi -a cerut nimic deosebit în schimbul finanțării. Nu mi- a cerut nimic. Poate o fi cerut altora. I -am zis lui Geoană răspunsul și nu a comentat. Nu știu de ce nu a discutat Costea cu Niculae. Plățile au fost făcute prin bancă.

DNA a observat că și a nuanțat declaratia, după ce inițial nu a recunoscut nimic. „Îmi explic.Teama pentru viața mea și a familiei având în vedere personalitățile despre care vorbesc sunt puternice. Nu am fost vizitat la penitenciar acum 2 zile de….„, Hrebenciuc.

Hrebenciuc arată că lui Nicolae i -a cerut sa finanțeze sondajele și nu studiul privind construcțiile: „Din punctul meu de vedere demersurile mele au fost legale.”

Ioan Nicolae transpiră abundent.

 

Procesul

La termenul din 19 februarie, patronul cotidianului Adevărul şi Prima TV, Cristian Burci, a fost citat în calitate de martor. Întrucât nu s-a prezentat pentru a fi audiat, instanţa a dispus citarea lui cu mandat de aducere la următorul termen de judecată, amendându-l totodată cu 3.000 de lei pentru neprezentare.

În acest dosar, în primă instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu a fost definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Ancheta DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la Insomar, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

sursa: evz.ro