Omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vantu, liderul de sindicat Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice, Gheorghe Surpeala si Zizi Anagnostopol au fost trimisi in judecata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatiei si Justitie pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul fiind de 83,5 milioane euro.
In urma expertizei contabile, procurorii au observat ca liderul de sindicat Liviu Luca a devenit in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.
„In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar”, se arata intr-un comunicat de presa de jopi al Parchetului instantei supreme.
Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.
Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii
In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.
„Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari”, au precizat procurorii.
In acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vintu si Turcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile SC Petromservice SA in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.
Astfel, potrivit probelor administrate de procurori, in perioada 2008 – 2009, Liviu Luca, in calitate de actionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Rino, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Zizi Anagnastopol, in calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus incheierea mai multor contracte prin care societatea a achizitionat actiuni cotate la bursa emise de sapte societati din Republica Moldova, la un pret de aproximativ noua ori mai mare decat valoarea la care aceste actiuni erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori a Moldovei.
„Scopul urmarit prin aceste tranzactii a fost ca sumele sa ajunga in patrimoniul inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian”, arata procurorii Parchetului instnatei supreme.
In acest mod, Petromservice a platit suma totala de 94.325.439,75 de euro pentru actiuni, pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.807.069,79 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa.
Actiunile erau achizitionate de pe bursa de catre Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, folosind sume avansate de catre partea vatamata, si erau revandute dupa cateva zile catre SC Petromservice SA la preturi care erau majorate uneori de 50 de ori. Probele cauzei au relevat ca aceste achizitii nu erau utile pentru activitatea partii vatamate, ci au reprezentat doar un mijloc de a trafica activele partii vatamate in interesul altor persoane.
Contractele au fost incheiate cu putin timp inainte de intrarea companiei in insolventa, in conditiile in care inculpatii cunosteau ca datoriile catre salariati nu pot fi achitate si ca insolventa este iminenta.
Procurorii ii mai acuza pe Vintu si Turcan ca au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul partii vatamate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispozitie a companiilor straine care au intermediat achizitiile, identificarea societatilor moldovenesti ale caror actiuni urmau sa fie achizitionate si realizarea formalitatilor pe care le presupuneau tranzactiile. Toate companiile care au intermediat achizitiile de actiuni erau controlate de Vintu si Turcan, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societati, potrivit datelor rezultate din cauza.
„In acest mod, inculpatii Luca Liviu, Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian controlau atat cumparatorul, cat si vanzatorii actiunilor, ceea ce le-a permis sa stabileasca arbitrar pretul platit si sa transfere sumele de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. in patrimoniile proprii (conturile personale ale lui Vintu Sorin Ovidiu sau conturi ale unor societati controlate de inculpatii Vintu Sorin Ovidiu, Luca Liviu si Turcan Octavian)”, au mai aratat procurorii.
Transferul s-a realizat prin operatiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani si de a le reintroduce in circuitul comercial in Romania dupa ce au fost reciclate sub aparenta unor finantari acordate catre persoanele juridice romane controlate indirect de Vintu Sorin Ovidiu, in special SC Imobiliar Network SA si SC Realitatea Media SA.
Banii au fost transferati prin operatiuni de tip suveica, in regim repetat structurat pe mai multe verigi, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate intre companiile controlate de inculpati. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.
Procurorii ii acuza pe Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu ca au contribuit la savarsirea faptelor prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru intreprinderile din Republica Moldova cu incalcarea normelor specifice acestei activitati si in care au atestat imprejurari nereale, pentru a denatura valoarea societatilor din Republica Moldova.
„In acest mod s-a urmarit ca inculpatii sa nu fie trasi la raspundere penala, urmand ca rapoartele sa serveasca drept o justificare a pretului platit in eventualitatea unui control ulterior”, au precizat procurorii.
Totodata, procurorii sustin ca prin falimentarea controlata a societatii au fost prejudiciati indirect salariatii, care nu si-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti si ceilalti creditori ai societatii, care nu isi pot valorifica creantele.
Conform tabelului definitiv al creantelor, PSV Company SA avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului.
De asemenea, au fost fraudati indirect si actionarii minoritari ai SC Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice), care nu au incasat dividendele ce li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor.
oameni ca VINTU trebuie sa ste la puscari si cred ca mai sint multi ce trebuie sa il urmeza sa scapam tara de lichele si mafioti,poate asa o sa facem si noi progrese sa iesim din mizeria in care sintem.
si mai sunt cateva bancii delapidate,fara nici un vinovat,Nu doar Vantu!
Infractorii astia,ce au ajuns pe „culmile”societatii romanesti cu jargon de tigani fara carte,mi-au luat si mie,pana azi niste dolari dela BANCA RELIGIILOR.La moda este jargonul needucat- vulgarsi scuipatul nu bunul simt si cei „7 ani de acasa”.
Informatii ne dati si va multumim,dar mult mai important ar fi sa ne anuntati ca le-ati confiscat toate bunurile inclusiv banii si de la rubedenii,toate averile sunt in visteria statului iar acesti nemernici sa fie pe viata dupa gratii.Atunci oamenii vor avea o speranta.
Nu mai cred nimic pana cand nu vad banii furati inapoi la Statul Roman. Toata aceasta joaca de-a papusile nu mai are nici un rost daca banii furati nu se recupereaza.
ce sa confiscam draga Rodica, chiar crezi ca oamenii astia nu stiau ca vor fii ridicati?Nu cred ca vor pierde ceva din avere poate sper ceva ani de detentie.va pup pe toti
Inchisoare pe viatza tuturor care au adus Romania pe ultimul loc in randul tzarilor din U.E……sorry cred ca nu gresesc cu nimic…..dar asta este pura realitate,confiscat tot si reantors in bugetul tzarii,al celor jefuitzi de-a lungul timpului(poporului ingenuncheat si mintzit).
Bravo JUSTITZIEI ROMANE!
IN SFIRSIT , INCEPE SA SE FACA DREPTATE IN ROMANIA ???? S-A „‘ TREZIT „” JUSTITIA ROMANA ? DOAMNE AJUTA !!!! MACAR IN AL 20 -LEA CEAS !!!
Si vine achitarea.
da ce dracu il mai tarati prin tribunale…tzuhausen direct, sau pac, pac, cand a lasat fomisti romanii cu fni imreuna cu excroci sai nu e deajuns….!!!
La multi ani de puscarie, domnului Vantu si tuturor celor care tot Fura si nu se mai satura
ce risca inculpatii ? Cati ani ?
Nu ne mai mira nimic.Oare mai e de furat in tara asta?Pate vor palati cei vinovati,dar cei multi(adica poporul )care de 22 de ani lise promite si nu se face nimic vor avea si ei un trai macar decet?Eu sunt optimist si astept si acele timpuri.
Putrezi-var oasele in puscarii mafioti nenorociti!
sa speram ca vor ajunge toti excrocii la mititica.
Au tepuit o gramada de firme!
sa il vedem si comdamnat
,,intariti-va staul , domnilor,,! spune mafiotul acum cati-va ani in urma. Sorinele draga uita-te ,ca statul sa intarit !
Iata cine vroia sa demita presedinti si sa aduca la putere presedinti!
Comentariile sunt închise.