Republica Moldova a semnat astăzi, împreună cu Ucraina și Georgia, acordul de asociere la Uniunea Europeană – un prim pas spre aderarea la blocul economic şi politic european.
La ceremonie a fost prezent si presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Nașul TV a transmis în direct ceremonia de semnare a acordurilor de asociere, într-o ediție specială a emisiunii „Noi, europenii”.
Discursul lui Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a menţionat că evenimentul care are loc astăzi le Bruxelles este o recunoaştere a integrităţii teritoriale.
„La Kiev oamenii și-au dat viața pentru relațiile strânse cu Europa, iar noi nu vom uita acest lucru. Relațiile politice și economice importante vor aduce stabilitate și bunăstare întregului continent european. O astfel de colaborare se bazează pe valori democratice comune, drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept. (…) Generaţiile viitoare din Moldova, Ucraina şi Georgia vor ţine minte această zi. Este o mare zi pentru Europa. Rusia să nu se teamă, pentru că acest Acord nu este împotriva ei”, a punctat acesta.
Discursul lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, susţine că scopul principal al Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova este de a ajuta ţara noastră să facă reforme.
„Moldova, Georgia şi Ucraina doresc să împărtăşească aceste valori. Angajamentul Europei este să susţină calea lor spre progres. Aceste acorduri sunt nişte realizari a Parteneriatului Estic, sunt cele mai ambiţioase care au fost semnate până acum. Vor da posibilitatea să faca reforme. Scopul principal este să ajutăm aceste ţări să facă reforme, să-şi realizeze ambiţiile, asta cere coordonare cu toate guvernele. Aceste acorduri nu sunt împotriva cuiva. Ştim despre aspiratiile lor de a merge mai departe, nu constituie partea finală. Semnarea va aprofunda relaţia dintre aceste ţări şi UE”, a declarat Jose Manuel Barroso.
Discursul lui Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova
” „Domnule Președinte al Consiliului European, domnule Președinte al Comisiei Europene, distinși șefi de stat și de guvern, de azi înainte, Moldova și Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică, ce are o semnificație specială. Și pe care aş putea-o defini printr-un singur cuvânt: viitor! Un viitor. Şi nu e vorba doar de un viitor mai bun, ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvânt!
De la independenţa sa, tânărul stat Republica Moldova a cunoscut suișuri și coborâșuri, speranţe spulberate şi realizări remarcabile. Noi nu negăm realitatea. Multe probleme mai persistă şi astăzi. Și nimeni nu știe mai bine decât mine care sunt provocările cărora trebuie să le facem faţă. Dar lucrurile se schimba. Ele se schimbă rapid, în special, în direcția cea bună. Din 2009, de la formarea unei coaliții de guvernare pro-europene, Republica Moldova a făcut alegerea. O alegere definitivă, de integrare europeană. Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte! De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal – cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi știm cât este de exigent acest parcurs și nu subestimăm în niciun fel dificultățile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma și a moderniza Moldova.
Țara mea este supusă unor tensiuni foarte mari, ca și întreaga regiune. Știți acest lucru cu toții, la fel de bine ca și mine. Astăzi, probabil, la frontierele de Est ale Uniunii Europene, valorile fondatoare ale integrării europene sunt puse la încercare. Dar tot acolo se află și cei mai înflăcărați susținători ai integrării europene. Și ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ei merită acest lucru. De aceea, aș dori să vă mulțumesc pentru sprijinul pe care l-aţi acordat obiectivului nostru de integrare europeană, pentru cooperare și solidaritatea față de țara mea.
Doamnelor și domnilor, aș dori să continui acest discurs într-o altă limbă oficială a Uniunii Europene – în limba română care, de asemenea, este limba vorbită de țara mea! Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim și pe care o vom avea – o viaţă mai bună, o viaţă demnă și o viață trăită în pace! Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte. Inainte, nu inapoi! Și asta, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici! Mă gândesc acum la moldovenii de acasă, dar şi la cei stabiliţi în afara ţării, care ne susțin arborând drapelul moldovenesc și cel European, în zeci de orașe din toată lumea.
Dragi concetăţeni, ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut! Va fi un vot determinat, care va cimenta cursul european al țării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană. Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană! Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă, în Europa!”
Traian Basescu, la sosirea la Consiliul European
„Astăzi este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar, în aceleși timp, – și asta e de remarcat – efortul pe care l-au făcut moldovenii. Guvernul lor. A început Filat (n.r. Vlad Filat) un proces foarte inteligent, care a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și Acordul de Liber Schimb și sunt singurii care au obținut și una, și alta până la ora asta. Deci am avut ce susține. Filat a început, Leancă (n.r. Iurie Leancă) a continuat și noi am avut ce susține”, a spus Traian Băsescu la sosire.
Semnarea acordului de asociere
„De azi înainte, Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică, ce are o semnificaţie specială. Din 2009, de la formarea unei coaliţii de guvernare pro-europene, Republica Moldova a făcut alegerea. O alegere definitivă, de integrare europeană”. Declaraţiile au fost făcute de premierul Republicii Moldova – Iurie Leancă, înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la Bruxelles.
„Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte. De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal – cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi știm cât este de exigent acest parcurs și nu subestimăm în niciun fel dificultățile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma și a moderniza Moldova”, a declarat Iurie Leancă.
Premierul Iurie Leancă a mai spus că în scrutinul parlamentar din toamnă „va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut”.
„Va fi un vot determinat, care va cimenta cursul european al țării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană. Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană. Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă, în Europa”, a mai declarat Iurie Leancă.
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, după semnarea acordului
[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”66305″]
Acordul de Asociere RM-UE a fost parafat la Vilnius, Lituania, pe 29 noiembrie 2013. Documentul a fost vehement criticat de opoziția parlamentară. Însă, atât guvernarea de la Chișinău, cât și oficialii europeni au declarat în nenumărate rânduri că Republica Moldova va avea doar de câștigat de pe urma Acordului de Asociere cu UE.
Amintim că, printre beneficiile Acordului de Asociere se numără și abolirea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Începând din 28 aprilie curent, cetățenii Republicii Moldova, deținătorii ai pașapoartelor biometrice, pot circula în țările UE fără a avea nevoie de viză, excepție făcând Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda.
Până în prezent, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova erau reglementate de Acordul de Parteneriat şi Cooperare, care a intrat în vigoare în anul 1998.
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va avea valoare reală abia după ratificarea lui de către toate cele 28 de state membre ale UE.
Comentariile sunt închise.