Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca procurorii DIICOT care au deschis ancheta in Algeria privind moartea celor doi romani nu vor avea „o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa ancheteze”, precizand ca familiile romanilor care si-au pierdut viata merita sa afle adevarul.
„Nu o sa aiba o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa anchetezi, dar le urez succes. Imi doresc foarte, foarte mult si eu, pentru cele doua familii, sa se afle adevarul, exact cum a intervenit decesul celor doua victime, pentru ca, evident, in acest moment, nu doar noi, ci toate tarile care au suferit pierderi acolo, tari europene, tari asiatice, nu stim inca detalii.
A fost o operatiune militara, iar e foarte bine daca pe caile diplomatice si judiciare, pentru cele doua familii, se va sti exact ce s-a intamplat atat in locul respectiv, unde a decedat unul dintre romani, cat si mai departe, la spital, unde a decedat al doilea”, a explicat Ponta, la iesirea din sedinta sectiei de procurori a CSM.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a comunicat printr-un comunicat de presa, emis marti, ca a deschis un dosar penal privind incidentele din Algeria, in urma carora doi cetateni romani au fost ucisi.
„Urmare a informatiilor date publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Externe si a materialelor publicate in mass-media nationala, referitoare la incidentele petrecute pe teritoriul Algeriei, care au generat decesul a doi cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 Cod penal, care instituie principiul realitatii legii penale, la nivelul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a fost constituit un dosar penal, sub aspectul savarsirii de infractiuni prev. de Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”, se arata in comunicat.
Articolul 5 din Codul Penal al Romaniei prevede ca „legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, contra sigurantei statului roman sau contra vietii unui cetatean roman, ori prin care s-a adus o vatamare grava integritatii corporale sau sanatatii unui cetatean roman, cand sunt savarsite de catre un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul tari”.
In Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului se defineste terorismul ca „ansamblul de actiuni si/sau amenintari care prezinta pericol public si afecteaza securitatea nationala, avand urmatoarele caracteristici: sunt savarsite premeditat de entitati teroriste, motivate de conceptii si atitudini extremiste, ostile fata de alte entitati, impotriva carora actioneaza prin modalitati violente si/sau distructive; au ca scop realizarea unor obiective specifice, de natura politica; vizeaza factori umani si/sau factori materiali din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, populatiei civile sau al oricarui alt segment apartinand acestora; produc stari cu un puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra scopurilor urmarite”.
Aceeasi lege arata ca „faptele savarsite de entitatile teroriste sunt sanctionate daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: sunt savarsite, de regula, cu violenta si produc stari de neliniste, nesiguranta, teama, panica sau teroare in randul populatiei; atenteaza grav asupra factorilor umani specifici si nespecifici, precum si asupra factorilor materiali; urmaresc realizarea unor obiective specifice, de natura politica, prin determinarea autoritatilor statului sau a unei organizatii internationale sa dispuna, sa renunte sau sa influenteze luarea unor decizii in favoarea entitatii teroriste”.
In atacul terorist din Algeria si-au pierdut viata doi cetateni romani, iar trei au fost salvati.