„Stimate abonat, sunteți înregistrat ca participant la o perturbare în masă.”
Asta-i mesajul text pe care mii de protestatari ucrainieni l-au primit ieri pe telefoanele mobile, ca urmare a unei noi legi ce a intrat în vigoare, lege care interzice demonstrațiile publice. Mesajul text total anormal a fost trimis de forțele de poliție ale regimului ca o completare a noii legislații, la fel de anormală și ea. De fapt, toată situația e de-a dreptul Orwelliană (urăsc adjectivul ăsta și-l folosesc numai atunci când chiar este absolut necesar, jur).
Dar chair asta se întâmplă: tehnologia este utilizată să detecteze nerespectarea și să pună la punct disidențele. NY Times raportează că „guvernul ucrainean s-a folosit de tehnologia telefoniei mobile pentru a-i identifica pe cei care-și foloseau telefoanele în apropierea ciocnirilor violente de marți, dintre polițiști și protestatari.” În apropiere. Adică dacă folosești un telefon mobil în apropierea unui conflict, ești trecut pe lista neagră a regimului.
Kievul se rupe în bucăți chiar acum, dar pentru că suntem invadați de atâtea proteste, răscoale și revoluții, subiectul nu este cât ar trebui de mediatizat. Faptul că peste un milion de oameni mărșăluiesc, campează și se luptă cu guvernul ucrainean din ce în ce mai autoritar abia ajunge să-și facă loc printre știri de succes cum ar fi vortexurile polare și viața Drăgușancei. Da, asta se-ntâmplă, chiar dacă protestatarii construiesc catapulte și poartă armuri medievale și sunt dotați cu basculante de foc.
Sperăm că știrile legate de securitatea în curs de formare vor întoarce unele capete – ce se-ntâmplă chiar e desprins din 1984 sau, ceva mai recent, Elysium: tehnologia e utilizată pentru a „detecta” disidența. Din nou, această tehnologie pare să fie extrem de arbitrară: oricine se află lângă un protest riscă să fie etichetat ca „participant”.
Tot de reținut mai este și faptul că regimurile autoritare exploatează tehnologia existentă, asta după ce anul trecut a fost sărbătorită ca un mijloc de eliberare. Dacă vă amintiți, anul trecut în Turcia statul urmărea disidenții prin Twitter. Acum, Ucraina urmărește direct semnalul de la telefonul mobil. Dictatorii au dovedit deja că vor să scoată internetul cu totul din priză.
Toate acestea infirmă faptul că tehnologia este în mod inerent o forță eliberatoare – printr-un hack corect poate fi oprimată la fel de ușor.
Acest articol este preluat de pe Vice.com şi a fost scris de Brian Merchant