Marius-si-Ruth-Bodnariu-impreuna-cu-copiii-lor-900x444După valul de proteste din 22 de ţări, cazul Bodnariu a ajuns şi în atenţia Consiliului Europei. Situaţia familiei de româno-norvegiene, lăsată de statul norvegian fără copii, a fost semnalat de deputatul Valeriu Ghileţchi, din Republica Moldova.

În cadrul dezbaterilor din sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (ACPE). ce se desfăşoară în perioada 18-23 aprilie la Strasbourg, deputatul moldovean a solicitat opinia Comisarului European pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, cu privire la familia Bodnariu şi practica luării copiilor din familii de către Barnevernet, scrie stiripesurse.ro.

„Dle comisar, îndepărtarea copiilor, pe baza unui ordin administrativ provizoriu în locul unei hotărâri judecătorești contravine Rezoluției 2049, adoptată anul trecut de această Adunare. Care este opinia dumneavoastră cu privire la această practică în unele dintre statele noastre membre? Mai specific, în Norvegia, serviciile sociale au luat cinci copii dintr-o familie mixtă formată dintr-un cetăţean român şi o cetăţeancă norvegiană, ceea ce a dus la un val de proteste la nivel internațional, care sâmbăta trecută s-a desfăşurat în 22 de țări”, a afirmat deputatul, potrivit stiricrestine.ro.

Răspunsul Comisarului European pentru Drepturile Omului a fost unul încurajator pentru toţi cei care susţin cauza familiei Bodnariu. „Separarea copiilor de părinți este o chestiune mai largă şi aici se cere maximă prudență, pentru că noi trebuie să ne întrebăm care este cel mai bun interes pentru copil? Cel mai bun interes pentru copil este aproape întotdeauna să fie cu părinții săi. Doar în cazuri extreme şi excepționale, când copilul poate suferi daune serioase din cauza comportamentului părinților, copilul ar trebui separat temporar de părinți. Noi trebuie să intervenim pentru a susține familiile ca ele să rămână împreună şi copiii să fie cu familiile lor. Separarea copiilor de părinți trebuie să fie doar în ultima instanță şi doar pentru o perioadă foarte scurtă”, a răspuns Comisarul European, potrivit sursei citate.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.