Elisabeta Polihroniade, regina şahului românesc, a trecut în nefiinţă, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, după o suferinţă îndelungată. Cel mai cunoscut nume al ultimelor decenii ale şahului românesc, Elisabeta Polihroniade a fost Mare Maestru Internaţional, a cucerit 9 medalii olimpice şi a fost de şapte ori campioană naţională, informează prosport.ro
Elisabeta Polihroniade a deţinut, de-a lungul timpului, mai multe funcţii importante în societatea românească. Printre altele, a fost preşedintele FR de Şah, vicepreşedinte al Uniniunii Internaţionale de Şah în Şcoli, preşedinte al Fundaţiei Gambit – Elisabeta Polihroniade. Pentru a aproximativ 40 de ani, legenda şahului românesc a fost realizator de emisiuni radio-tv în cadrul TVR.
Într-un interviu acordat pentru ProSport, în urmă cu câteva luni, Elisabeta Polihroniade spunea: ”Mai joc şah, dar numai din plăcere!”
În articolul prezentat de ziarul nostru, colegul Alexandru Enciu însera: ”Fără teama de a greşi, se poate spune că Elisabeta Polihroniade este personalitatea care s-a confundat cu imaginea şahului românesc în ultima jumătate de secol. Poate nu a avut ca sportivă rezultatele altor Mari Maeştri Internaţionali români, deşi palmaresul distinsei doamne a şahului tricolor e înţesat cu medalii şi participări olimpice, însă a contribuit ca nimeni altul la promovarea acestui sport în ţară.
A realizat emisiuni tematice – mulţi încă îi recunosc glasul de la radio şi de la TVR, a scos nouă cărţi de specialitate, editează de aproape 22 de ani Revista Gambit, de ceva timp ajutată de redactorul-şef Dan Gabăr, are un club de şah care îi poartă numele şi care ajută copiii talentaţi să participe la competiţiile mari din străinătate. Chiar la începutul lunii mai a trimis în Thailanda, la Campionatele Mondiale şcolare, opt elevi”.
Apartamentul Elisabetei Polihroniade arăta ca un muzeu. Un muzeu al şahului de înaltă clasă: cărţi de specialitate aşezate pe rafturile a două biblioteci, nenumărate cupe şi trofee, câteva seturi complete de piese de şah din fildeş sau din alte materiale, chiar şi picturi.
În ultimii ani, Elisabeta Polihroniade s-a ocupat de şahul în şcoli. ”Sunt bucuroasă că visul meu de peste 20 de ani, introducerea şahului în programa şcolară, s-a îndeplinit. Noi am dezvoltat două competiţii importante. Campionatul Naţional individual, organizat în vacanţa din februarie, iar cu eforturi trimitem câştigătorii la Campionatul Mondial. Şi campionatul şcolar pe echipe mixte, care este foarte interesant. Îl organizăm pe trei secţiuni, clasele 1-4, 5-8 şi 9-12, cu câte o echipă din toate judeţele plus cele şase sectoare ale Capitalei. Fără ajutorul Romgaz nu am putea face nimic”, afirma marea campioană.
La 80 de ani, Regina şahului românesc şi-a dus viaţa tot în jurul tablei cu 64 de pătrăţele. La ultima aniversare, pe 24 aprilie, a fost sărbătorită la Shamkir, în Azerbaidjan, unde a luat parte, din postura de membră a juriului de concurs, la Memorialul Gashimov. Doi campioni mondiali, rusul Vladimir Kramnik şi indianul Viswanathan Anand, i-au dat onorul, ca toată lumea şahului mondial, mai scrie prosport.ro