193086_articol

Guvernul a decis miercuri, la cererea ministrului Justiției, să suspende până la 1 septembrie anul acesta aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice, informează Digi24. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Actul normativ a fost adoptat însă sub altă formă decât cea anunțată de ministrul Justiției. Astfel, articolul nu a fost abrogat, ci doar suspendat până la data de 1 septembrie.

„Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (…) S-a ținut cont în ședința de astăzi și de punctul de vedere al CSM. Pe termen scurt nu s-a schimbat nimic, decizia are aceleași efecte. În ședința de Guvern s-a ținut cont de avizul CSM și decizia este cea de suspendare”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a evitat să răspundă a cui a fost această formă de OUG. „Este o decizie asumată de Guvern, nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o”, a răspuns Dan Suciu.

Întrebat ce se întâmplă cu „operele” scrise de actualii deținuți, Dan Suciu a răspuns: „Nu se mai întâmplă nimic, nu mai sunt luate în calcul pentru decizia de obținere a celor 30 de zile.”

El a precizat că termenul de 1 septembrie a fost adoptat pentru a nu cădea în vacanța parlamentară, având în vedere că s-a propus un termen de suspendare de șase luni.

Raluca Prună, ministrul Justiției, declara zilele trecute că fenomenul deținuților-scriitori duce la scăderea încrederii în Justiție. Ministrul a motivat că scopul legitim al legislaţiei privind eliberarea condiţionată a fost deturnat de persoanele care predau astfel de lucrări ştiinţifice strict în scopul de a obţine acel beneficiu, reducerea cu 30 de zile a pedepsei.

Specialiștii ministerului au mai motivat că unii deținuți au abuzat de această prevedere.