61302692Medicul Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, care a fost decorat, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, alături de mai multe cadre medicale, a fost reţinut în 2013 şi apoi cercetat în libertate pentru luare de mită.

Medicul Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, a fost decorat, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, alături de mai multe cadre medicale de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar managerului instituţiei, Dan Mircea Enescu, i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Administraţia Prezidenţială precizează că propunerea de decorare a medicului Florin Rusu, alături de mai mulţi doctori de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, a venit din partea directorului spitalului, Dan Enescu, pentru care Administraţia Prezidenţială a propus acordarea unei decoraţii.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, Administraţia Prezidenţială arată că Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a fost premiat de curând la Londra drept cel mai bun spital regional, iar managerul spitalului, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, a primit distincţia de manager al anului din partea Europe Bussiness Assembly din Marea Britanie.

”În acest context, Administraţia Prezidenţială a propus acordarea unei decoraţii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat că realizările spitalului sunt, însă, rodul muncii de echipă şi a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care şi domnul doctor Florin Dumitru Cătălin Rusu”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Directorul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că i s-a părut de bun simţ să propună Administraţiei Prezidenţiale să fie decoraţi toţi şefii de secţie din spital, spunând că nu există ”nicio ordonanţă de trimitere în judecată” a medicului Florin Rusu.

„Şeful secţiei ATI, Florin Rusu, nu are nicio ordonanţă de trimitere în judecată. Spitalul Grigore Alexandrescu nu a primit niciun astfel de document. Dacă ar fi fost o astfel de ordonanţă, el nu ar mai fi putut să rămână şef de secţie. Mi s-a părut de bun simţ să trec pe lista premianţilor de la Cotroceni toţi şefii de secţii şi pe directorul medical. Nu m-am gândit că ar fi existat vreo problemă a şefului ATI în urmă cu doi ani. Sunt cei care au salvat viaţa copiilor de la Giuleşti, sunt cei care zi de zi se luptă cu cele mai grele cazuri”, a afirmat profesorul Dan Enescu.

El a mai spus că, după ce a fost contactat de Agenţia MEDIAFAX pentru lămuriri privind înscrierea doctorului Rusu pe lista medicilor decoraţi de preşedinte, a avut o discuţie cu acesta, care i-a transmis că nici el nu a primit vreun document privind o posibilă urmărire penală.

„Aş vrea să precizez că pentru meritele deosebite ale echipei noastre recent am fost premiaţi la Londra şi la Atena, dovadă stând faptul că nu se poate discuta profesionalismul echipei medicale de la Grigore Alexandrescu. Acesta este şi motivul pentru care am trimis fără rezerve numele tuturor şefilor de secţie, împreună cu CV-urile acestora”, a mai spus Dan Enescu.

În 9 aprilie 2013, medicul anestezist Florin Rusu de la „Spitalul Grigore Alexandrescu” şi medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath de la aceeaşi unitate medicală au fost reţinuţi pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii, asupra lor fiind găsiţi peste 6.000 de lei, la percheziţia corporală.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile, însă instanţa a respins propunerea, dispunând însă interdicţie de a părăsi localitatea pentru cei doi.

Procurorii au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit definitiv, în 15 aprilie, ca medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath să fie arestat preventiv, în timp pentru medicul anestezist Florin Dumitru Cătălin Rusu a fost menţinută interdicţia de a părăsi Capitala.

Medicul Gheorghe Ştefan Ozsvath a fost acuzat că a primit câte 600 de lei pentru a opera trei copii, iar anestezistul Florin Rusu a fost acuzat că ar fi primit 550 de lei pentru a participa la cele trei operaţii.

Cercetările în acest caz au fost făcute de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

În decembrie 2010, acelaşi medic anestezist, Florin Rusu, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional serviciul credincios în grad de cavaler, pentru implicarea în salvarea vieţii unor bebeluşi arşi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

sursa: mediafax.ro

2 COMENTARII

  1. Profesionalismul acestui medic nu se poate contesta dar mita este fapta care ramane .

  2. Cate articole pe zi aveti norma sa scrieti cu tenta impotriva lui Johannis?

Comentariile sunt închise.