Câştigul real obţinut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este pozitiv la cinci bănci şi negativ la 18 bănci, rezultă din analiza efectuată de finzoom.ro asupra a 23 de bănci din sistemul bancar românesc, informează gandul.info
Finzoom.ro a analizat dobânda anuală efectivă (DAE) pentru depozite şi conturi de economii la 23 dintre băncile care activează în România şi doar la cinci dintre acestea cetăţeanul care economiseşte se alege şi cu vreun câştig chiar dacă oficialii bancari afirmă că în România nu există dobânzi negative la depozite. Astfel, conform datelor furnizate există bănci la care deponentul poate pierde la un depozit de 1.000 de lei, pe un an de zile chiar şi peste 50 de lei.
DAE include, pe lângă dobânda anuală, şi impozitul de 16% reţinut pentru dobândă, dar şi unele dintre comisioanele percepute de banci.
Un alt paradox scos la iveală de autorii analizei este că nu bancile care au cele mai mari dobânzi nominale au şi cea mai bună DAE, adică cel mai mare câştig real pentru deponent. Astfel la TBI Bank şi Idea Bank, care au dobânzile nominale cele mai ridicate, respectiv 2,15% pe an, câştigurile reale sunt negative. La scadenţă, după trecere a 12 luni, deponentul pierde în aceste cazuri peste 18 lei.
Această situaţie este posibilă din cauza comisioanelor bancare care duc la o scadere drastică a câştigului din dobândă la care se aduagă şi impozitul de 16%. Cele mai nocive sunt comisioane sunt cel de deschidere de cont, cel de administrare, cel de închidere sau de retragere numerar la scadenţă de la ghişeu. Acest ultim comision creşte şi mai mult dacă suma depusă este retrasă înainte de termen şi se pierde şi dobânda. Comisionul de retragere a banilor la scadenţă de la ghişeu este folosit de 8 dintre cele mai mari banci din România, cel mai mare fiind cel al BCR care se ridică la 1%, dar minim 15 lei.
Citiţi mai mult pe gandul.info