Felicia Buruiana este unul dintre medicii romani care a luat decizia de a profesa in strainatate. A plecat din Romania in urma cu opt ani, iar in Anglia a gasit un sistem sanitar total diferit de al nostru.
Un sondaj INSCOP Research arata ca mai bine de 58% dintre romani cred ca medicii pleaca din tara din cauza salariilor ridicol de mici. Felicia Buruiana, care lucreaza acum la Watford General Hospital din Marea Britanie, marturiseste pentru Ziare.com ca a plecat din cauza lipsei de apreciere profesionala si a insatisfactiilor, tot profesionale, in ciuda muncii depuse.
De la pasiune la profesie
Nu si-a dorit niciodata o alta profesie decat cea de medic. Isi aminteste ca isi petrecea vacantele de vara la Spitalul Coltea, la Clinica de Chirurgie, unde statea de dimineata pana seara. In paralel cu medicina a fost pasionata si de limbi straine. Intr-un articol, jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o ca medicul roman care vorbeste cinci limbi straine.
„Insa, in ciuda faptului ca am studiat si muncit mereu foarte mult, am pastrat o balanta intre necesitatile si cerintele academice si profesionale, si cele de natura personala. Putinul timp liber l-am fructificat intotdeauna la maxim, am facut sport, am calatorit, am iesit cu prietenii, m-am distrat. Echilibrul in viata este una dintre cheile catre reusita”, puncteaza romanca.
A plecat din Romania in noiembrie 2005, in urma unor „imense insatisfactii profesionale”. Marea Britanie a fost mai degraba o intamplare. Putea la fel de bine sa aleaga Germania sau Franta.
Eram extraordinar de dezamagita din punct de vedere profesional, de colegi, de mediu. Daca as fi fost multumita profesional, probabil ca doar salariul jenant de mic, de altfel, nu ar fi fost un motiv suficient ca sa ma decid sa plec.
Felicia Buruiana
A emigra si a te stabili in alta tara este cu totul diferit fata de a merge ca turist si a admira peisajul. Experienta imigratiei nu a fost usoara deloc, dar romanca subliniaza ca era decisa sa reuseasca, sa se adapteze usor: „sunt flexibila si deschisa fata de nou si schimbare, fata de inerentele diferente culturale si sociale”.
Cum Romania nu era parte a UE la acea vreme, a profesa ca medic in Marea Britanie era incomparabil mai dificil fata de cum este in ziua de azi, era nevoie de un examen de limba, IELTS Academic, si un examen de cunostinte medicale (PLAB).
„Desi cunosteam engleza foarte bine, mi-a fost dificil sa ma adaptez la a gandi si practica medicina in engleza si in sistemul medical britanic, care este radical diferit fata de sistemul medical romanesc. (…) Am incercat mereu sa gasesc explicatie la aspectele profesionale si sociale total diferite fata de cele din Romania, si am incercat intotdeauna sa inteleg ratiunea din spatele actiunilor. Si faptul ca am inteles m-a ajutat enorm. Imi place si ma simt bine cu felul in care este societatea, mentalitatea aici, si, nu in ultimul rand, mediul profesional”, ne-a mai declarat Felicia Buruiana.
Marea Britanie a avut un impact major asupra evolutiei sale profesionale. Acolo a inceput formarea sa ca medic, practic, de la inceput, ca orice proaspat absolvent de Medicina.
„Si nu imi pare rau deloc! A fost un sacrificiu, dar toti acesti ani mi-au oferit o intelegere extraordinar de buna a medicinei, a modului in care ea trebuie practicata, cum se face managementul corect al unui pacient. In Marea Britanie exista o etica profesionala, pacientul nu este privit ca o sursa financiara.
A incepe, dar si a continua sa practici medicina in aceasta tara este foarte stresant, este un sistem care nu lasa medicii sa se relaxeze indiferent la nivelul la care se afla, mereu exista anumite conditionari, evaluari, obiective de indeplinit; evaluarea medicilor este continua, stricta si severa”, puncteaza Felicia Buruiana, care este si vicepresedintele Societatii Medicale Romane (SMR) din UK.
Medici si pacienti – Romania vs. Marea Britanie
Una dintre cele mai mari diferente fata de medicii din Romania, dezvaluie Felicia Buruiana, este faptul ca „in Marea Britanie medicul sta de vorba cu pacientul, cu insotitorul, si explica intr-un mod cat se poate de detaliat si clar despre ce este vorba. Ce anume implica patologia de care pacientul sufera, care sunt optiunile de tratament, iar pacientul decide ce doreste sa faca mai departe”.
Medicul nu il grabeste pe pacient, il asculta si raspunde la toate intrebarile si nedumeririle. Ulterior, totul este documentat in foaia clinica.
Nu numai relatia dintre medic si pacient este calma si de respect, dar si intre medici, si cu restul personalului.
„Aici nu se vorbeste pe tonalitati inalte, nu se tipa, toata lumea vorbeste cu calm, fara exaltari, indiferent de gradul pe care il au si cui i se adreseaza. Persoanele nu se cearta intre ele, colegii nu se cearta, iar opiniile contradictorii se exprima intr-o maniera civilizata si constructiva, confruntarea este evitata in totalitate”.
Felicia Buruiana
„Comunicarea este detaliul pe care se pune accentul cel mai mult, este o arta, care in Marea Britanie este dominata foarte bine. Este adevarat, multe neintelegeri apar dintr-o comunicare deficitara. O atmosfera calma, in ciuda unui stres extraordinar, permite a se lucra mult mai eficient si profesionist”, adauga medicul.
In ceea ce priveste pacientii, acestia doresc explicatii, variante de tratament.
„Se discuta cu ei optiunile cu beneficiile si riscurile fiecareia. In urma unui dialog consistent, decizia finala este a pacientului.
Pacientii in Marea Britanie au foarte multe drepturi, prin urmare depun extrem de usor plangere, pentru absolut orice motiv. In consecinta, se practica o medicina defensiva, orice act medical este explicat in detaliu. De asemenea, absolut orice interactiune cu pacientul este documentata in notele clinice, pana si simplul detaliu de a i se fi oferit o cana de cafea de catre asistenta”, continua Felicia Buruiana.
Exodul medicilor romani
Majoritatea medicilor romani, este de parere aceasta, pleaca din motive financiare.
„Daca nu isi pot asigura niste aspecte bazice ale traiului, nu pot fi acuzati, sunt dispusi sa practice profesia in afara, poate nu la nivelul la care erau in tara (multi nu inteleg inainte sa plece ca vin sa lucreze pe pozitii mult mai joase sau pozitii care nu le permit un progres), dar care le asigura un trai decent.
Mediul profesional este un alt aspect. Si nu ma refer aici numai la lipsa de dotare adecvata a spitalelor, ci la relatiile dintre colegi, de acelasi grad profesional, dar si de diferite grade, la felul in care sunt sprijiniti cei de grad mai mic sau cei in formare, la modul in care este promovata competenta”, subliniaza medicul roman.
Pentru a opri exodul acesta de medici, le trebuie oferit un mediu de lucru placut, stimulant, in care sa simta ca sunt apreciati pentru ceea ce fac, si, nu in ultimul rand, solutionat aspectul financiar
Felicia Buruiana
Felicia Buruiana subliniaza ca medicina romaneasca are nevoie de o schimbare radicala, incepand de la formarea studentilor, respectiv a viitorilor medici.
Potrivit acesteia, este nevoie de o pregatire mult mai practica, „chiar si teoria, atat de importanta, de altfel, trebuie sa aiba un sens practic”.
„Senzatia mea este ca in Romania se cunoaste mult prea multa teorie, chiar avansata, iar tanarul medic nu stie ce sa faca in fata unui pacient, nu cunoaste niste pasi elementari. Bineinteles, asa cum stim cu totii, unitatile sanitare au nevoie de o dotare mai buna, insa eu insist pe pregatirea cadrelor medicale, care, in foarte multe cazuri, lasa mult de dorit. Acesta este unul din punctele slabe si aici as insista eu pe o reforma.
De asemenea, aplicarea de ghiduri clinice si protocoale, practicarea unei medicine bazate pe evidenta clinica ar fi de bun augur, asigurand, astfel, un standard de tratament la nivel national. Pacientul trebuie sa aiba parte de aceiasi pasi de tratament, sau management al unei patologii, oriunde s-ar afla in tara. Se poate discuta foarte mult pe aceasta tema, acestea sunt doar cateva aspecte, care mie mi se par majore. In lipsa unei reforme reale, medicina romaneasca nu va avea parte de progresul de care este nevoie, din contra„, atrage atentia romanca.
„Odata plecata din Romania, am adoptat ceea ce mi-a oferit viata”
Se declara fericita ca traieste intr-un mediul multicultural, cu elemente preponderent britanice, dar nu numai.
„Sotul meu este argentinian prin nastere, care ulterior a stat in Spania timp de multi ani, pentru ca in final sa se mute in Marea Britanie, deci sunt automat expusa la alte obiceiuri (mai ales culinare), iar in cercul nostru de prieteni avem, pe langa britanici nativi, si alte nationalitati.
Sunt foarte deschisa la nou si nu am ramas inchistata in obiceiurile romanesti. Odata plecata din Romania, am adoptat ceea ce mi-a oferit viata. Sigur ca da, sarbatorim Craciunul, Pastele (pe stil ortodox, aici pot spune ca am influentat eu mai mult), ne intalnim cu familiile noastre cand ne viziteaza.
Eu asociez obiceiurile romanesti mai ales cu aspectele culinare, iar pe acestea le savurez din plin cand merg in Romania”, ne-a mai declarat medicul.
In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Felicia Buruiana nu vede o revenire in Romania, cel putin nu curand. „Imi doresc, insa, sa pot impartasi din experienta mea de aici, atat studentilor, rezidentilor, dar si colegilor medici”, conchide romanca.
sursa: ziare.com
High class!
De huliganii, betivii si betivele ,asistatii sociali lenesi si grasi, nespalatii si jegosii care se regasesc in aceiasi mareata britanie nu zice nimeni nimic? Ca prea ni se arata mereu numai partile bune ale acestei tari !
Au un PR agresiv si o promovare excelenta in lume, dar realitatea e groaznica la nivelul de jos al societatii britanice.Putinele urme de buna cuviinta vor trece in nefiinta odata cu batranii care mor si care nu au prins politicali corectu si lebertatea de te f..in ur, si atunci sa te tii!
Comentariile sunt închise.