lider separatist ucrainaUn important lider militar al separatistilor pro-rusi din Ucraina a admis ca acestia se afla in posesia unui sistem Buk, despre care se crede ca a fost folosit pentru a dobori avionul Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, joia trecuta, informeaza ziare.com

Intr-un interviu in exclusivitate acordat Reuters, Alexander Kodakovski, comandant al temutului batalion Vostok, a admis pentru prima data de la prabusire avionului comercial ca separatistii poseda sistemul de rachete sol-aer.

Liderul rebel a mai spus ca nu stie ce s-a intamplat cu sistemul, dar crede ca acesta a fost inapoiat Rusiei pentru a sterge urmele prezentei sale in Ucraina la momentul tragediei.

Inainte ca avionul malaezian sa fie doborat, rebelii s-au laudat ca au obtinut rachete Buk, ce pot dobora avioane aflate la altitudinea de croaziera. Insa, dupa dezastrul de la Donetk, principala grupare separatista, auto-proclamata Republica Populara Donetk, a neagat ca a avut vreodata in posesie astfel de echipamente.

Faptul ca acum recunosc ca le poseda nu inseamna insa ca isi si admit vina. Kodakovski da vina pe autoritatile de la Kiev pentru racheta ce a distrus avionul de pasageri, spunand ca acestea au lansat in mod deliberat lovituri aeriene, stiind ca separatistii au astfel de rachete.

„Stiam ca a venit un Buk de la Luhansk. La momentul respectiv mi s-a spus ca un Buk de la Luhansk vine sub steagul Republicii Populare Luhansk”, principala grupare separatista din aceasta regiune estica a Ucrainei, ce lupta alaturi de Donetk pentru independenta de Kiev.

„De acel Buk stiu. Am auzit de el. Deoarece am aflat despre el exact in momentul in care am auzit ca a avut loc tragedia. Probabil ca l-au trimis inapoi pentru a inlatura dovada prezentei sale”, a declarat Kodakovski.

„Intrebarea e aceasta: Ucraina a primit dovezi ca voluntarii au aceasta tehnologie, din vina Rusiei. Nu numai ca nu a facut nimic pentru a proteja securitatea, dar a provocat folosirea acestui tip de arma impotriva unui avion care zbura cu civili pasnici”, a continuat liderul rebelilor.

„Stiau ca acest Buk exista; ca acest Buk se indreapta spre Snijne (sat aflat la 10 km de locul prabusirii avionului – n.red.). Stiau ca va fi detasat acolo si au provocat utilizarea acestui Buk prin inceperea unei loviturii aeriene asupra unei tinte de care nu aveau nevoie, de care avioanele lor nu se atinsesera de o saptamana”, explica acesta.

„Si in acea zi zburau intens si exact la momentul tragerii, in momentul in care avionul civil a zburat pe deasupra, au lansat lovituri aeriene. Chiar daca a fost un Buk, si chiar daca acest Buk a fost utilizat, Ucraina a facut tot posibilul sa se asigure ca un avion civil este doborat”, explica liderul rebelilor cum s-au desfasurat evenimentele tragice de joia trecuta.

Kodakovski este fostul lider al unitatii de anti-terorism „Alfa” al serviciului de securitate din Donetk si unul din putinii lideri importanti ai separatistilor care provine din Ucraina. El sustine ca unitatea sa nu a avut niciodata in posesie un astfel de sistem de rachete, insa ar fi putut fi folosit de rebelii din alte unitati.

„Chestia este ca acesta este un teatru de activitati militare ocupat de, sa zicem, partenerii nostri din miscarea rebela, cu care cooperam oarecum conditionat. Ce resurse au partenerii nostri nu putem fi siguri. Era un Buk? Nu era un Buk? Daca exista dovezi ca a fost, atunci nu mai exista niciun dubiu”.

Mai mult, spune Kodakovski, rebelii au obtinut Buk-uri de la fortele ucrainene in trecut, inclusiv trei capturate in aprilie la un punct de control si unul langa aeroportul Donetk, insa nici unul nu era operational. Desi nu poate spune de unde provenea sistemul Buk operat de rebeli la momentul doborarii avionului, crede ca ar putea proveni din Rusia.

„Nu voi spune ca Rusia a dat aceste lucruri sau nu le-a dat. Rusia ar fi putut oferi aceste Buk prin vreo initiativa locala. Eu vreau un Buk si daca cineva mi-l oferea, nu il refuzam. Dar nu l-as folosi impotriva unei tinte care nu ma ameninta. L-as folosi numai in circumstante unde este un atac aerian asupra pozitiilor mele, pentru a proteja vietile oamenilor”.

Acesta a incheiat admitand: „Eu sunt o parte interesata, sunt un ‘terorist’, un ‘separatist’, un voluntar… In orice caz, trebuie sa promovez partea pe care o reprezint, chiar daca gandesc altfel, spun altceva sau am o opinie alternativa. Acest fapt imi creeaza durere in suflet”.

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit in estul Ucrainei, pe 17 iulie, in zona de conflict unde au loc lupte intre separatistii pro-rusi si armata ucraineana. Printre cele 298 de victime ale tragediei de joi se numara 193 de olandezi si un roman.

Initial, insurgentii, care controlau zona in care a cazut aparatul, nu au permis accesul echipelor internationale de salvare si cercetare.

Serviciile secrete americane au confirmat ca in avion au fost trase rachete sol-aer de tip Buk, insa nu este clara provenienta acestora. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat un act de terorism, de care ar fi responsabili separatistii prorusi. La randul sau, liderul rus Vladimir Putin a sustinut ca responsabilitatea pentru tragedia aviatica este a autoritatilor de la Kiev, mai scrie ziare.com

Comentariile sunt închise.