0-128756-iovan_99917acfae

UPDATE: Procurorii au dispus ca autopsiile pentru Iovan şi pentru studentă să fie făcute la Câmpeni

Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan şi al studentei să fie făcute la Câmpeni (Alba), localitate în care se află trupurile neînsufleţite ale acestora, afirmă conducerea IML Cluj, care iniţial anunţase că pilotul şi fata vor fi aduşi la Cluj.

Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX că procurorii din Alba au dispus ca autopsia să nu se mai facă la Cluj.

„Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele două persoane decedate în accidentul din Apuseni să nu se mai facă la IML Cluj, ci la Câmpeni, judeţul Alba. Maşina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemată la Cluj”, a spus Vartic.

UPDATE: Studenta ranita grav in accidentul aviatic a decedat aseara in jurul orei  12. Potrivit mediafax.ro, aceasta era studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara Bucuresti.

Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă

Medicul şef al UPU Cluj, adela Golea, a declarat, marţi dimineaţă, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la graniţa judeţelor Alba şi Cluj sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul pacienţilor în alte oraşe.

„În serviciul de Primiri Urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator. Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă,” a declarat Golea.

Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacienţilor în alte oraşe, dar, dacă rudele vor cere acest lucru, se poate face şi acest lucru.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregătiţi să preia răniţii.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

UPDATE (09.25): Pădurarii au tras focuri de armă ca să fie auziţi de răniţii din avion şi ghidaţi

Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de răniţi, iar aceştia să îi ghideze, după apropierea la care se auzeau sunetele împuşcăturile, spre locul unde se aflau.

Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat că pentru găsirea răniţilor au fost mobilizaţi peste 300 de localnici din comuna Horea, în special pădurari şi oameni care cunosc pădurile din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că a păstrat legătura telefonic cu răniţii, iar pădurarii au tras focuri de armă astfel încât să fie auziţi de aceştia şi ghidaţi, după apropierea sunetului, în zona în care se află avionul.

El a spus că zona este greu accesibilă şi că nu se putea ajunge cu maşina, pentru că terenul este îngheţat.

UPDATE (23.27): Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat, la rândul său, că pilotul este mort şi că avionul „este făcut praf”.

„O persoană a fost dusă pe braţe la un drum, iar ceilalţi cinci răniţi au venit pe picioarele lor, însă niciunul nu este bine. Vă daţi seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf”, a spus Petrescu.

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, a declarat corespondentului MEDIAFAX că au fost luate toate măsurile pentru coborârea victimelor de pe munte şi preluarea lor de către echipajele medicale.

El a spus că răniţii sunt coborâţi un kilometru pe jos până la o zonă unde pot ajunge maşini de teren, iar de acolo vor fi transportaţi aproximativ 20 de minute până în comuna Horea, de unde vor fi preluaţi de ambulanţe.

Prefectul de Alba a spus că au fost luate măsurile pentru crearea unui culoar unic pe direcţia Horea-Huedin-Cluj, unde vor fi transportaţi răniţii pentru îngrijiri medicale.

UPDATE (23.07): Pilotul avionului prabusit luni in Muntii Apuseni, Adrian Iovan, a murit. Informatia a fost confirmata pentru Nasul Tv de primarul comunei Horea, Nicola Marin. Potrivit edilului, moartea a fost constatata, urmand sa soseasca echipele de criminalisti la fata locului.

Iovan a anunţat, după Sibiu, că va coborî la 2.100 m, pentru că nu mai vedea nimic din cauza ceţii

Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu.

Una dintre victimele din avionul care a aterizat forţat este încarcerată, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la mâini.

UPDATE (22.20): O parte dintre raniti au inceput sa fie transporati spre spitale. Adrian Iovan e in stare critica potrivit informatiilor pe care Nasul Tv le-a primit de la primarul comunei Horea, Marin Nicola.

UPDATE (21.25): Ponta: Răniţii din accidentul aviatic au fost găsiţi

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, că persoanele rănite în accidentul de avion de lângă Beliş au fost găsite, urmând a se organiza transportul acestora la spital.

UPDATE (21.00): Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seară, pentru MEDIAFAX, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa.

„Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu aproximativ o jumătate de oră (20.20 – n.r.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa”, a declarat Zota pentru mediafax.ro.

UPDATE (20.45): Victimele accidentului, căutate de localnici, pompieri, poliţişti, jandarmi şi salvamontişti

Medicii şi echipajul avionului care a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor sunt căutaţi, luni seară, la patru ore şi jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, potrivit IGSU.

„Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

Oficiali din IGSU au precizat, pentru MEDIAFAX, că operaţiunea de căutare se desfăşoară „în cerc”, fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor.

Prim-adjunctul şefului ISU Alba, col. Cornel Oprişa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipele de cercetare caută avionul aterizat forţat la limita dintre judeţele Cluj şi Alba, acesta nefiind localizat.

Oprişa a spus că sunt trei direcţii de căutare şi că sunt peste o sută de persoane implicate în acţiuni din judeţele Cluj, Alba, Hunedoara.

UPDATE (19.55): Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruţă, a declarat, luni seară, că informaţiile unde s-ar afla avionul cu cele şapte victime sunt neclare şi că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.

Şeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus că la ora transmiterii acestei ştiri echipele de intervenţie caută, la pas, în toată zona Ursoaia, şi că la operaţiune participă şi aproximativ 200 de localnici.

El a precizat că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade.

La rândul său, primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

Viorel Crainic a declarat corespondentului MEDIAFAX că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafaţa care trebuie acoperită fiind de circa 10 kilometri pătraţi.

„Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontişti, dar şi zeci de localnici din comunele Beliş şi Horea. Suprafaţa de acoperit este de circa 10 kilometri pătraţi. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă şi el la operaţiunea de căutare a victimelor, spunea că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este „până la brâu”, ceaţa este foarte densă, iar salvamontiştii, care au tărgi montane, se pot orienta foarte greu, chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

UPDATE (19.35): Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este „până la brâu”, iar ceaţa este foarte densă.

Potrivit sursei citate, la operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, declara că salvamontiştii din Beliş au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care ar fi aterizat forţat, în zona Pasului Ursoaia.

UPDATE (19.00): Salvamontistii au ajuns la locul incidentului.

Primele echipe de salvare, respectiv salvamontişti din Beliş, au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care avea la bord echipaj medical şi care a aterizat forţat într-o zonă accidentată de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, găsindu-le pe victime în zona Pasului Ursoaia.

UPDATE (18.40): Director Romatsa: Ştim exact coordonatele aeronavei, dar este foarte greu de ajuns la victime

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă.

„Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei”, a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.

UPDATE (18.35): Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus sursele citate.

Coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj, Adela Golea, a declarat, pentru corespondetul MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce este pregătită să preia răniţii.

„Suntem pregătiţi, avem echipaje medicale suplimentare, răniţii pot fi internaţi la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operaţi, dacă va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenţă medicală, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a spus Golea.

Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, la rândul său, că au fost trimise în zona accidentului patru ambulanţe, plus o o maşină de descarcerare.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, că medicii şi echipajul din avionul care a aterizat forţat nu fost găsiţi până la ora transmiterii acestei ştiri, în ciuda faptului că a fost localizată aproximativ zona unde s-ar afla aeronava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la rândul său, că din informaţiile pe care le are de la şeful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la faţa locului, zona în care se află avionul este la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor.

El a precizat că avionul s-ar afla în zona „Ursoaia”, care este foarte accidentată şi se află la o altitudine de peste 1.400 de metri.

„Cea mai mare problemă este localizarea avionului”, a spus Uioreanu.

Elicopterul de la SMURD Mures a fost nevoit sa se retraga din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Avionul care ar fi aterizat forţat luni după-amiază a fost localizat în zona localităţii Fântânele din judeţul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La locul accidentului au fost trimise trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi un elicopter de la SMURD Mureş.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a spus că avionul de mici dimensiuni, în care se aflau şapte persoane şi care se deplasa de la Bucureşti spre Oradea, s-ar fi prăbuşit în zona Beliş-Scărişoara, mai multe echipaje de intervenţie îndreptându-se spre zona respectivă.

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a declrat pentru mediafax.ro ca inca nu se cunoaste locul unde a aterizat fortat avionul.  Aeronava este căutată în zona Beliş (judeţul Cluj) – Scărişoara (judeţul Alba).

Şeful IGSU a spus că nu se poate pronunţa asupra stării de sănătate a celor şapte persoane aflate în aeronavă.

Conform sefului IGSU, toate persoanele se afla in viata, medicul care a sunat la 112 le-a acordat primul ajutor.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, afirmă că toate cele şapte persoane aflate în avionul medical sunt în viaţă, răniţii primind îngrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul aviatic, potrivit mediafax.ro

El precizat că toate informaţiile pe care le are de la faţa locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 şi care le-a acordat îngrijiri medicale persoanelor din aeronavă.

Un avion pilotat de Adrian Iovan s-a prabusit in Muntii Apuseni. La bord se aflau sapte persoane

O aeronava pilotata de Adrian Iovan, a fost nevoita sa aterizeze fortat in apropiere de Cluj. La bordul avionului se afla si purtatorul de cuvant al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană. Cu putin timp in urma jandarmii montani au ajuns la locul accidentului.

In aeronava care zbura de la Bucuresti la Oradea se aflau mai multe cadre medicale, potrivit mediafax.ro .

Informaţii iniţiale indicau că avionul s-a prăbuşit. Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat pentru mediafax.ro ca in avion se aflau 7 persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 pentru a anunta accidentul aviatic.

1 COMENTARIU

  1. „Una dintre victimele din avionul care a aterizat forţat este încarcerată…” Deci bagata la puscarie fara madat de arestare? LOL

Comentariile sunt închise.