Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, acordul comercial – CETA – dintre Uniunea Europeana si Canada, relateaza ziare.com
In cadrul votului din Parlamentul European, 408 eurodeputati au fost in favoarea acordului, 254 au fost impotriva, iar 33 s-au abinut de la vot.
Odata cu adoptarea CETA, romanii vor putea merge fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017.
Pe 30 octombrie, Canada a confirmat ca va elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.
Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.
Votul din PE este unul istoric, iar acordul este deja controversat, in contextul sentimentului anti-globalizare aflat in crestere in Europa, scrie agentia AFP.
„CETA este cel mai bun acord comercial pe care l-a incheiat vreodata UE. Va apropia si mai mult Canada si Europa”, spune europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE.
La sfarsitul lunii octombrie, UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb, dupa sapte ani de negocieri dure, depasind in cele din urma opozitia regiunii francofone belgiene Valonia, care a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.
Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale.
Liderii europeni spera intr-o sustinere simbolica din partea Parlamentului, insa opozantii acestui acord, care este cunoscut drept CETA, au trimis o petitie Parlamentului, cu trei milioane si jumatate de semnaturi, argumentand ca acordul reprezinta un pericol pentru sanatate, democratie si statul de drept.
Unul dintre beneficiile acordului ar urma sa fie eliminarea a 99 la suta din taxele vamale intre cele doua parti, ceea ce este vazut drept o mare victorie pentru exportatorii europeni.