Răsturnare de situație în cazul mamei arestate în direct! Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB) susţin că nu au cerut judecătorilor arestarea mamei acuzate că şi-a răpit copilul născut în Canada şi au anunţat că vor face contestaţie la decizia instanţei în acest caz, informează stiripesurse.ro
Marţi, 12 aprilie, PCAB emitea un comunicat de presă în care arăta că a sesizat Curtea de Apel Bucureşti, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, „în vederea aprecierii asupra luării măsurii arestării provizorii faţă de persoana extrădabilă Ana Maria Nedelcu” şi continuarea procedurii de soluţionare a cererii de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a decis miercuri arestarea provizorie pe 30 de zile în vederea extrădării femeii, fiind admisă cererea făcută în acest sens de PCAB.
„Admite cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă CAB. În baza art. 43 alin. 3 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune arestarea provizorie în vederea extrădării către autorităţile judiciare din Canada a persoanei solicitate Nedelcu Ana Maria, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări. Cu drept de contestaţie”, se arată în decizia instanţei.
Tot miercuri, procurorii de la PCAB revin cu un al doilea comunicat de presă în care spun că nu au cerut arestarea femeii şi că au făcut contestaţie, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca Ana Maria Nedelcu să fie extrădată în Canada.
„Având în vedere faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile Nedelcu Ana Maria, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării provizorii şi pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română, împotriva încheierii pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti s-a formulat contestaţie în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. 9 din Legea nr. 302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, susţine PCAB în al doilea comunicat, potrivit stiripesurse.ro
Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Ana Maria Nedelcu susţine că în anul 2001 a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băieţel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărţit de bărbat înainte de a naşte, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea.
Ana Maria Nedelcu mai susţine că în 2013 a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obţinut în instanţă tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.
La Ministerul Justiţiei a fost înregistrată o cerere de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada privind-o pe Ana Maria Nedelcu, cetăţean român, urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.
În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârşită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privind pe minor erau exercitate de către ambii părinţi. Fapta reţinută are corespondent în legislaţia penală română în infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă, conform stiripesurse.ro