Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, ca neîntemeiată, cererea fostului premier Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor în drept, conform stiripesurse.ro
UPDATE – MINUTA – ”În dosarul nr. 5878/2/2016 – respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 28.10.2016”
Decizia de azi poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
___
Victor Ponta a contestat decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind retragerea titlului de doctor, precizând că aceasta este o decizie „pur politică” a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, şi că, dacă există stat de drept în România, va câştiga, din nou, în instanţă.
„Bineînţeles că am contestat decizia pur politică a noului Ministru al Educaţiei Mircea Dumitru – de fapt, preţul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern (fostul Ministru Curaj nu a acceptat să calce în picioare toate legile pentru a-şi păstra funcţia)!”, a scris Victor Ponta, luni, pe Facebook.
Acesta a precizat că este convins că există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi care o să-i dea dreptate.
„Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propagandă şi Sistemul Securist există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate (cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitivă din 2014). Faptul că Guvernul de tehnocraţi îşi foloseşte puterea pentru a lupta doar cu mine arată că au renunţat să mai arate că pot guverna mai bine – şi pentru românii obişnuiţi şi de bun simţ ăsta e singurul lucru cu adevărat important!”, a mai scris Victor Ponta.
Ponta a adăugat că a respectat toate legile în vigoare la momentul realizării lucrării sale de doctorat.
„Am început în 1999 lucrarea de doctorat, finalizată în 2003 – am respectat toate legile aflate în vigoare atunci (menţionând în lucrare la bibliografie toate sursele folosite) – sunt judecat acum după o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în stil comunist în 2016 (la 13 ani după)/ o regulă fundamentală a statului de drept este neretroactivitatea legilor”, a afirmat Victor Ponta.
Acesta a precizat că a primit verdict de neplagiat în 2012 de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
„Am primit verdict de neplagiat în 2012 de la CNACTDU (aceeaşi instituţie care a analizat atunci şi teza de doctorat a Dnei Kovesi) – nimeni nu a contestat legal acel verdict/ nu pot să fiu judecat de acelaşi CNACTDU după 4 ani şi să dea un verdict diferit fără să fi apărut niciun element nou/ o altă regulă fundamentală a unui stat de drept este să nu judeci de mai multe ori acelaşi caz dacă nu au apărut elemente noi. Noul CNACTDU (condus de un domn supărat şi convins că a pierdut alegerile pentru Preşedintele Academiei pentru că eu l-am sprijinit pe contracandidatul său) a analizat o singură teză – a mea!!! Nu se pot da legi şi face proceduri speciale doar pentru un singur om într-un stat de drept! Nu poate o instanţă administrativă numită politic de Guvernul Tehnocrat să aplice o Lege din 2016 pentru o teză finalizată în 2003/ să judece din nou un caz judecat deja în 2012/ să ignore o decizie definitivă a ICCJ. Dacă există stat de drept în România, voi câştiga (din nou) în instanţă/ iar instructorii de pionieri vinovaţi de asemenea abuzuri trebuie să plătească pentru asta!”, a arătat Victor Ponta.
Fostul premier Victor Ponta a contestat, în data de 15 iulie, decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare privind retragerea titlului de doctor, a confirmat, pentru AGERPRES, preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu.
Barbu a fost informat în dimineaţa zilei de luni cu privire la contestaţia depusă de fostul premier. CNATDCU are la dispoziţie zece zile, începând cu data de 15 iulie, pentru a analiza contestaţia şi a da o rezoluţie.
La sfârşitul lunii iunie, Consiliul a decis, cu 34 de voturi „pentru” şi o abţinere, să-i retragă titlul de doctor fostului premier Victor Ponta.
Comisia de experţi a constatat că există în lucrarea de doctorat „calupuri de text care sunt preluate integral”, aproximativ o treime de text fiind „plagiat”.
Comisia de lucru a fost formată din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara), Dan Claudiu Dănişor (Facultatea de Drept a Universităţii Craiova).
„Dacă se face contestaţie, se fixează o nouă comisie de analiză a contestaţiei, formată din trei membri, care analizează contestaţia şi, dacă rămâne în vigoare decizia în urma contestaţiei, atunci propunerea este înaintată ministrului Educaţiei pentru a da ordinul de retragere a titlului”, explica şeful CNATDCU, Viorel Barbu, la acea dată.