sentinta-stazii-proteste-gratiere

Senatul a aprobat azi în plen OUG 14 ordonanţa care abrogă modificările la Codurile penale. Chiar în acest caz, situația nu este tranșată. Ordonanța 13 rămâne în Parlament pentru a fi dezbăută, iar parlamentarii nu sunt siguri că vor să o respingă, conform realitatea.net

Senatorii au dezbătut, marți, în Comsia Juridică și Ordonanța 13. În privința acestui act normativ, însă, parlamentarii au hotărât să amâne decizia și, cu majoritate de voturi, au stabilit ca OUG 13 să fie dezbătută din nou săptămâna viitoare.

Senatul a aprobat azi în plen OUG 14 ordonanţa care abrogă modificările la Codurile penale. Chiar în acest caz, situația nu este tranșată.

Parlamentarii din Opoziție spun că celebra Ordonanță 13 ar putea fi o „bombă cu ceas” care ar putea exploda mai târziu, atâta vreme cât Parlamentul nu a respins în mod oficial actul normativ introdus pe ascuns de Florin Iordache în „marțea neagră”

„Pentru a reduce la minimum riscul „resuscitării” abrogatei OUG 13/2017 este necesar ca Parlamentul să aprobe respingerea OUG 13 și apoi să adopte OUG14. În această ordine! Varianta alernativă transformă OUG 13/2017 într-o bombă cu ceas”, spune parlamentarul USR Dan Barna.

Din punct de vedere tehnico -juridic, cea mai periculoasă soluție este adoptarea în prima fază a OUG 14/2017 și abia apoi a legii de respingere a OUG 13/2017, spun cei din Opoziție. Exact acest lucru s-a petrecut în ședința plenului de azi

„În această variantă pe care o susțin domnul Șerban Nicolae și PSD, la orice moment în viitor oricine va contesta OUG14/2017 la CCR și va obține, foarte probabil, declararea neconstituționalității ei (datorită spre exemplu, prevederilor din legea 24/2000 art 58(3), risc ce nu poate fi acoperit), va realiza învierea lui Lazăr pentru OUG13/2017 și va aduce binecuvântarea legii penale mai favorabile pentru domnul Dragnea și cei asemeni domniei sale”, mai spune oficialul USR.

„Prin această înșelătorie bine ticluită PSD își va atinge obiectivul de spălare-prespălare a camarilei penale, reușind ca OUG 13/2017 sa producă efecte juridice în baza principiului existenței legii penale mai favorabile. Această opinie este împărtățită de toți juriștii și profesorii de drept cu care ne-am consultat și care au confirmat că în această ipoteză efectul reactivării OUG 13 nu poate fi evitat„, explică Barna.

Intrată în procesul legislativ în procedură de urgenţă, OUG 14 a primit, luni seara, raport favorabil din partea Comisiei juridice senatoriale. Senatorii din comisia juridică au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR).

Scandal în Comisia Juridică

Scandal în Comisia Juridică din Senat, după ce reprezentantul Parchetului General, Irina Kugaly, a fost dată afară de la şedinţă, de către Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei. Justificarea lui Nicolae a fost: „Nu apare nimeni aşa pe neaşteptate, doamna de la Parchet s-a autoinvitat”. Un schimb de replici a avut loc şi între Şerban Nicolae şi Alina Gorghiu, după ce reprezentanta PG a părăsit sala de şedinţe, liberala spunându-i acestuia, că în curând, ar putea să evacueze şi Opoziţia din sală. La finalul şedinţei, OUG 14 a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică, în unanimitate. Votul în plenul Senatului are loc marţi dimineaţă.

UPDATE 18.52. Şerban Nicolae a afirmat că nu a dat-o afară „pe doamna de la Parchet”.

„Nu ştiu de ce mă întrebaţi. Nu am dat-o afară. Am constatat că s-au autoinvitat cei de la Ministerul Public, lucru care e în afara regulamentului şi nu aş dori să fiu luat prin surprindere. Că e necesară prezenţa procurorului general şi nu a unui angajat oricât de bine pregătit şi respectabil, care putea să îl însoţească pe procurorul general, dar bănuiesc că între trei interviuri şi două drumuri pe acasă, dl procuror general nu avea drum şi pe la Senat şi ne-a trimis reprezentanţi”.

Întrebat dacă nu a existat o invitaţie oficială, Nicolae a spus: „Eu sunt cel care face invitaţiile. M-am consultat cu mine dacă ţineţi neapărat să fim în tonul ăsta umoristic şi nu am adresat nicio invitaţie Ministerului Public. Se face o confuzie la aceste texte. Nu e afectată activitatea Ministerului Public, nici a instanţelor. Şi instanţele şi Parchetele aplică legea. Faptul că ne consultăm în prealabil e strict la latitudinea noastră şi o facem într-un cadru public. În niciun caz la o asemenea şedinţă convocată în jurul prânzului, azi, nu se autoinvită cineva şi nu apare nimeni pe neaşteptate”.

Potrivit acestuia, va exista marţi, 14 februarie, o dezbatere în Comisia Juridică pe OUG 13, fără invitaţi, iar pe 21 februarie urmează o dezbatere cu invitaţi. În ceea ce priveşte OUG 14, Şerban Nicolae a afirmat că au fost doua amendamente admise şi două respinde. „S-au făcut câteva modificare, sunt detalii tehnice”, a spus acesta.

Redăm, în continuare, reproşurile lui Şerban Nicolae către reprezentantul Parchetului General. Nicolae a subliniat faptul că senatorii juriști nu au nevoie de „supraveghere”, susținând totodată și că reprezentanta Parchetului General nu a comunicat Comisiei juridice intenția de a participa la ședință.

„Pe logica asta ar însemna că și noi, din dorința de a sprijini Parchetul, am putea să anunțăm dorința noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete și echipe mixte. Nu e vorba de autoinvitare. V-aș ruga să înțelegeți că nu vă puteți permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitați la ședințele Comisiilor. (…) V-aș ruga să înțelegeți că vă mulțumesc pentru prezență, nu e o chestiune personală. Nu are nicio legătură cu dumneavoastră.. (…) E o atenționare foarte politicoasă și credeți-mă că noi ținem la respectarea unor legi și regulamente, iar faptul că dumneavoastră insistați în a-mi explica că este un lucru firesc să vă autoinvitați la Comisia juridică a Senatului mă face să cred că de fapt aveți alte gânduri. Nu avem nevoie de supraveghere. Doamnă, vă rog frumos să părăsiți sala. (…) Comisia juridică a Senatului nu a anunțat-o”, a spus Șerban Nicolae.

Reprezentanta Parchetului General a punctat faptul că, în opinia sa, „lucrurile acestea sunt verificabile”, însă Șerban Nicolae a întrerupt-o spunând: „Chiar trebuie să mă rog de dumneavoastră să părăsiți sala? Mai faceți un dosar penal, dacă vreți”.

Pe de altă parte, la începutul şedinţei dedicată OUG 14, PNL a propus introducerea pe ordinea de zi şi a ordonanţei 13.

”O să vă rog să luaţi în considerare suplimentarea ordinii de zi cu ordonanţa 13. La Comisia de constituţionalitate s-a discutat despre ambele acte normative. Una a primit respingere, alta a fost adoptată cu amendamente şi cred că este important să le gestionăm împreună, să le discutăm împreună la aceeaşi comisie, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta şi am dezbate astăzi şi am adopta cu sau fără amendamente exclusiv ordonanţa 14. Există o temere reală ca adoptându-se ordonanţa 14 astăzi şi urmând să fie votată în plenul Senatului cât de curând, urmându-şi procedura legislativă, lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile ordonanţei 13, a cerut senatorul PNL Alina Gorghiu în timpul dezbaterilor.

Comisia juridică a Senatului s-a întrunut, luni seara, pentru a vota raportul la OUG 14/2017, votul în plenul Senatului urmând să fie dat marţi, preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae afirmând, ironic, că speră „să nu fie probleme cu ora sau cu starea vremii la momentul adoptării acestei legi”.

„Am propus, ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, astăzi (luni – n.r.) Comisia juridică va lua în dezbatere Ordonanţa 14/2017, legea de aprobare a ordonanţei 14. Cel mai probabil mâine (marţi – n.r.) pe rolul plenului Senatului, pe ordinea de zi, va fi proiect de lege pentru aprobarea ordonanţei 14. Cu asta cred că închidem orice fel de discuţie. Probabil cei care susţin viteza de reglementare – sper să nu fie probleme cu ora la care adoptăm, să nu fie vreo problemă legată de starea vremii la momentul adoptării acestei legi – o să fie foarte dispuşi ca orice alte legi să facă obiectul unei dezbateri ample, cu toate forurile implicate”, a declarat Şerban Nicolae, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

El a remarcat că, în cazul OUG 13/2017, toţi protestatarii au cerut dezbateri ample, în timp ce, la OUG 14/2017, ei au solicitat adoptarea rapidă a proiectului de aprobare.

Potrivit lui Şerban Nicolae, şedinţa Comisiei juridice urmează să se desfăşoare începând cu ora 18.00, dar a spus, cu ironie, că va avea grijă să nu fie adoptat raportul „noaptea ca hoţii”.

Iniţial, OUG 14 era programată să fie discutată marţi, pe 14 februarie, însă a intrat în procedura accelerată după ce vineri Liviu Dragnea a făcut un apel, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, că această să fie adoptată cât mai repede.