laura-codruta-kovesi

Decizia comisiei de specialişti care analizează teza de doctorat a procurorului şef al DNA a fost amânată pentru săptămâna viitoare, raportul experţilor urmând să fie transmis Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care îl aprobă sau îl respinge. O decizie ar fi trebuit să fie luată până la sfârşitul lunii noiembrie, conform mediafax.ro

„Pentru toate cazurile de acest gen procedura este aceeaşi, e nevoie de raportul comisiei care e alcătuită din specialişti din domeniul respectiv, în cazul de faţă ştiinţe juridice. Raportul comun este înaintat comisiei de specialitate care îl avizează şi îl transmite mai departe Consiliului General şi Consiliul General îl adoptă prin vot. Adica îl acceptă sau îl respinge. Bineinţeles că există termene limită, dar nu pot fi întotdeauna respectate punctual pentru că sunt mulţi oameni implicaţi. În cazul de faţă au fost specialişti din străinatate. Acest verdict va fi imediat după 5 decembrie, săptămâna viitoare va fi comunicat”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Potrivit legii, raportul comisiei de experţi este redactat într-un termen de 30 de zile de la constiturea acesteia.

La data de 17 noiembrie, Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara anunţa că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii spuneau că aceasta este parţial fondată.

„Având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate”, se arată în comunicatul transmis de Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Sursa citată mai arată că au fost consultate toate documentele puse la dispoziţie de către autorii sesizării şi de către persoana vizată, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării şi comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate.

Laura Codruţa Kovesi a transmis universităţii un punct de vedere care conţinea aproximativ 200 de pagini.

„Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate şi parţial fondată pentru restul”, se mai arată în comunicat.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a anunţat că a sesizat oficial Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual. În replică, procurorul şef DNA a anunţat că nu a plagiat.