grindeanu-dragnea

După ordonanţele 13 şi 14, alte două acte normative încing spiritele în Parlament. Este vorba de ordonanţele 6 și 9 care permit primarilor şi şefilor de instituţii publice să angajeze, pentru viitor, credite de orice valoare, fără limită şi fără răspundere penală, potrivit realitatea.net

Puterea ignoră criticile venite din partea Opoziției și merge mai departe cu legile controversate. Primul pas s-a făcut azi la Senat, unde Ordonanţa 6 a primit undă verde.

Proiectul de lege va fi trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest subiect.

Cea de-a doua ordonanță controversată, Ordonanța 9/2017 a primit, tot astăzi, raport favorabil în Comisia de muncă din Senat, urmând să fie introdusă în plen la următoarea ședință.

Prevederile care permit cheltuieli fără plafon au fost menţinute, în pofida criticilor opoziţiei.

Zilele trecute, Opoziţia cerea dezbaterea în regim de urgenţă şi respingerea celor două ordonanțe, plus explicaţii de la premier, chemat în Parlament săptămâna viitoare. .

În dezbaterile de azi din Senat, fostul președinte Traian Băsescu, actual senator, a tunat împotriva Ordonanței 6, prin care se finanțează Programul Național de Dezvoltare Locală. Băsescu susține că PSD a introdus prevederi în această OUG prin care dă bani cu dedicație pentru clientela politică.

”Ordonanța de Urgență este utilă, dar ca întotdeauna PSD a reușit să pună aici prevederi prin care se direcționează banii către clientela politică. Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți la bunul plac al președinților de Consilii Județene, doar pentru primarii clientelei politice. Iată cum se face bunul plac și faceți PSD rules! Această prevedere vă face profund compatibili cu DNA-ul”, a spus Traian Băsescu, citat de Stiripesurse.ro. Potrivit acestuia, OUG 6 este utilă pentru dezvoltare, dar faptul că PSD introduce lucruri în neregulă face proiectul necredibil.

Proiectul a trecut de Senat, cu toate că PNL, USR și PMP au votat împotrivă.

Aleşii PNL i-au cerut zilele trecute premierului Grindeanu să dea explicaţii cu privire la ordonanţele 6 şi 9. Aceştia spun că Ordonanţa 6 transformă Ministerul Dezvoltării într-un „mamut care va administra aproximativ 30 de miliarde de lei după voia ministrului Shhaideh şi după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea”.

„Am luat decizia audierii în Parlament a premierului Grindeanu pe cele două ordonanțe economice — Ordonanța 6 și Ordonanța 9, la fel de grave precum Ordonanța 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice și credem că este obligatoriu în Parlament ca premierul Grindeanu să răspundă în fața parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabilește în cheltuirea banului public prin cele două ordonanțe”, a declarat Raluca Turcan, șefa PNL.

În opinia ei, aceste ordonanțe transformă autoritățile locale în „vasali ai PSD”, deoarece 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luați oricând fără plafon și fără sancțiune, ceea ce înseamnă „dependența autorităților locale de pixul și bună-voința ministrului Dezvoltării Regionale”.

Al doilea act normativ, cel cu numărul 9, este reclamat pentru că elimină din Legea finanţelor publice limitele creditelor de angajament şi interdicţia de a schimba destinaţia banilor.

Liberalii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu mai are obligaţia să prezinte Parlamentului valorile estimative ale creditelor bugetare sau de angajament pentru următorii 3 ani şi nici să le publice în Monitorul Oficial.