Comisarul european Cecilia Malmstrom a declarat că nivelul corupţiei în cadrul statelor din UE este „uimitor” şi că pierderile provocate sunt de cel puţin 120 de miliarde de euro anual, cât este şi bugetul UE. Raportul complet se găseşte aici. Trei sferturi dintre cei interveviaţi în timpul studiului sunt convinşi că fenomenul în discuţie este unul răspândit, iar jumătate consideră că nivelul corupţiei a crescut.

Studiul întreprins de UE a fost desfăşurat în toate statele membre. În rezumatul cercetărilor efectuate în fiecare stat, la rubrica destinată României sunt scrise următoarele: „Atât corupţia măruntă, cât şi cea politică rămân o problemă semnificativă”. 93% dintre românii interveviaţi au declarat că nivelul corupţiei în ţara noastră este unul înalt, iar 25% au declarat că li s-a cerut mită în ultimul an (al doilea cel mai mare procent din UE). România, Bulgaria şi Italia sunt considerate cele mai prielnice locaţii pentru grupurile de crimă organizată (mită, fraudă, etc.). UE recomandă conceperea unui cod de conduită a oficialilor aleşi, metode de prevenire şi detectare a conflictelor de interese, îmbunătăţirea mecanismelor menite să asigure siguranţa proceselor ce ţin de alocarea de fonduri publice.

În urma studiului s-a realizat următoarea hartă pornind de la răspunsurile la întrebărea „Vă este viaţa de zi cu zi afectată de corupţie?”.

_72724992_eu_corruption_labels_624map(3)

1 COMENTARIU

  1. „UE: Corupţia costă UE cel puţin 120 de miliarde de euro anual”
    te corectez ,ii costa cerneala si hartia sa ii tipareasca ,iar apoi se transforma in profit de vreo 10 ori mai mare decat valoarea sugerata

Comentariile sunt închise.