Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, duminica la Targu Mures, ca formatiunea pe care o reprezinta va decide marti daca semneaza motiunea de cenzura pe Legea retrocedarilor. Opozitia parlamentara va initia aceasta actiune dupa ce Guvernul isi va asuma responsabilitatea pe Legea retrocedarilor.
„Vom mai avea discutii, maine, poimaine si vom avea si cateva propuneri suplimentare, pentru ca ni se pare foarte lunga aceasta perioada in care cei care nu pot primi in natura vor primi esalonat acesti bani (de despagubiri, n.r.) sau pot sa opteze pentru o alta varianta – vom vedea, vom decide probabil marti ce vom face, daca vom fi si noi semnatarii sau nu ai motiunii de cenzura care probabil ca va fi inaintata de opozitie. Vom decide marti, in functie si de discutii. Este o varianta mai buna decat varianta initiala, noi am dori ca inca doua-trei amendamente sa fie acceptate.
V-am spus: in legatura cu cazul in care nu se pot retroceda in natura, cu esalonarea; si sunt unele care nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt de ordin procedural, in legatura cu functionarea acelor comisii de retrocedare – sa nu stea ani de zile fara sa retrocedeze si stiti foarte bine, in unele situatii, desi au fost toate deciziile clare si din partea justitiei, totusi nu s-a retrocedat din cauza unor comisii. Stiti foarte bine, si aici in judetul Mures, la paduri si la altele”, a precizat Borbely.
Laszlo Borbely a subliniat ca UDMR sustine introducerea unor sanctiuni „mult mai drastice” pentru cazurile in care anumite suprafete trebuie retrocedate, insa acest lucru nu se intampla din „varii motive, care exced legea”. Liderul formatiunii maghiare a mai precizat ca este constient ca UDMR se afla in opozitie, insa va negocia acceptarea amendamentelor propuse.
” Totdeauna negociezi, stim ca suntem in opozitie, stim ca e 67 la suta majoritatea – nu avem iluzii. Dar pana acum, va repet, a fost totusi un dialog si au fost cateva amendamente acceptate. Ceea ce este pozitiv fata de situatia in care suntem, noi am discutat si cu cultele, stiti foarte bine, se pare ca va fi o discutie si cu cultele, la nivelul Guvernului. (…) Acum am avut mai multe modificari, unele au fost acceptate, desi suntem in Opozitie. A fost redus de exemplu de la 25 de ani la 10 ani acea perioada cand institutiile publice, deci in cel mult 10 ani trebuie sa predea practic (proprietatile, n.r.) la culte si la altii, la care se restituie. Sunt si alte modificari care le-am propus, ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat cu colegii nostri Marko Attila si cu cei doi care au fost in prima faza condamnati pentru ca avut culpa de a retroceda catre biserica o cladire”, a completat Laszlo Borbely.