Anti-government demonstrators march along a street after a rally in front of the General Prosecutor Office demanding the release of detained protesters in KievProtestatarii din Ucraina au început să cedeze clădirile ocupate la începutul lunii decembrie. Acțiunea acestora este determinată de o înțelegere cu guvernanții, care în schimb au eliberat deținuții arestați în timpul ciocnirilor dintre forțele de ordine și manifestanți. Ultimii 243 dintre aceștia au fost eliberați vineri.

Protestatarii trebuie să elibereze clădirile municipale până luni și să demonteze baricadele de pe unele dintre drumurile majore. Autoritățile au promis că vor retrage acuzațiile aduse activiștilor, care au fost eliberați provizoriu. Protestatarii au declarat că își vor îndeplini partea lor de înțelegere, dar dacă guvernanții nu fac același lucru, vor ocupa din nou clădirile și vor reconstrui baricadele.

Protestele au început în luna noiembrie a anului trecut, ca urmare a deciziei Președintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a refuza un acord economic cu Uniunea Europeană, în favoarea unuia cu Rusia. Ca urmare, Ucraina a obținut de la statul cu capitala la Moscova un împrumut de 15 miliarde de dolari.

Într-un interviu acordat publicaţiei Jerkalo Tijnia, Iulia Timoșenko, fost Prim-ministru al Ucrainei despre care se consideră că a fost întemnițată pe motive politice de Ianukovici, a declarat: „Nu cred că în situaţia actuală Ianukovici se poate distanţa de Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, controlată de Putin. Este dependent de această structură pe viaţă”. Tot aceasta a mai adăugat: „Dacă Vladimir Putin a fost în stare să cheltuie 50 de miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, va cheltui cât trebuie pentru menţinerea Ucrainei în sfera sa de influenţă”. Această părere este larg împărtășită, cu toate că Președintele Ucrainei susține că dorește să coopereze și cu UE și SUA.