image-2013-12-4-16131773-41-protestele-din-ucraina

UPDATE (13.40) – Vladimir Putin: In Ucraina a fost preluata puterea prin arme. Este un act neconstitutional

Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti, Vladimir Putin este de parere ca “ce s-a intamplat la Kiev si in Ucraina: este vorba despre o lovitura de stat, anticonstitutionala, despre o preluare a puterii prin arme”.

UPDATE (13.24) – Compania rusa, Gazprom a anuntat ca va anula, incepand cu luna aprilie, tarifele preferentale la gaze pentru Ucraina.

„Dat fiind că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile, nu îndeplineşte acordurile privind rabatul semnat drept clauză adiţională la contract, Gazprom a decis să nu mai prelungească rabatul, iar acest lucru se va întâmpla de luna viitoare”, a declarat Miller, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev.

UPDATE- (13.00) Presedintele Vladimir Putin a declarat, marti, ca nu este necesar sa fie trimise trupe in Ucraina, insa a atentionat ca Rusia isi rezerva dreptul de a-si proteja cetatenii prin orice mijloace.

UPDATE – (11:25) – Corespondentul Time Simon Shuster scrie pe Twitter, de langa baza aeriana din Belbek, ca trupe pro-rusesti trag focuri de arma in aer

UPDATE (10:40) – Rusia isi va reduce „la zero” dependenta economica fata de SUA in caz de sanctiuni – consilier al Kremlinului

UPDATE (10.00) – Serviciul Grăniceri al Ucrainei a anunțat că două microbuze și trei camioane cu persoane înarmate au pătruns prin punctul de control de pe podul plutitor  „Crimeea-Kuban”, în Kerci. Mijloacele de transport au trecut sub masca trupelor rusești.

UPDATE (09.35) – SUA cere aliatilor europeni sa impuna sanctiuni economice Rusiei ca urmare a interventiei in Crimeea, insa UE s-a opus. Marea Britanie s-a opus vehement acestei idei venita din partea Statelor Unite, dar a adaugat ca in cazul in care Rusia preia controlul Crimeei atunci s-ar impune o astfel de masura, potrivit unui document guvernamental.

 

Ce prevede documentul:

-Sa nu se impuna sanctiuni economice Rusiei, iar Centrul Financiarlondonez sa nu fie inaccesibil Moscovei

-Descurajarea discutiilor (cum ar fi in cadrul NATO) despre pregatiriea urgenta a unor contingente militare ce ar urma sa fie trimise in Ucraina

-UE sa fie pregatita sa aprovizioneze de urgenta cu gaze Ucraina in cazul in care Rusia ar sista exporturile spre aceasta tara

-Elaborarea unui „pachet de asistenta” penru Ucraina in comun cu Germania

-Asigurarea monitorizarii situatiei din Crimeea de catre OSCE sau ONU (dar nu UE)

-Marirea presiunii a liderului ONU pentru a prelua controlul in gestionarea situatiei din zona

-Organizarea unui summit de urgenta al liderilor UE pentru a dezbate situatia din Ucraina si a analiza actiunile Rusiei in Crimeea
UPDATE (09.00)– Statele Unite au „suspendat toate legaturile militare” dintre Washington si Moscova in urma interventiei ruse in Crimeea, a anuntat luni Pentagonul, informeaza Mediafax, citand AFP.

Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari.

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a declarat ca  ca Republica Autonoma Crimeea ramane un teritoriu ucrainean.

„Vecinii nostri rusi au comis o agresiune nejustificata asupra teritoriului nostru national (…)Crimeea a fost, este si va ramane teritoriu ucrainean””, a spus Iateniuk  intr-un interviu pentru cotidianul german Bild.

Uniunea Europeana a amenintat Rusia cu revizuirea relatiilor bilaterale daca Moscova nu va lua masuri pentru detensionarea crizei din Ucraina.

Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, intr-un summit extraordinar. Marti, Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va intalni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situatiei din Ucraina.

Presedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici i-a solicitat presedintelui rus, Vladimir Putin, ajutorul militar al Rusiei “pentru apararea populatiei ucrainene”, a afirmat luni ambasadorul rus la ONU, informeaza Agerpres, citand AFP.

Luand cuvantul in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, Vitali Ciurkin a citat un “mesaj” in acest sens adresat lui Putin in care Ianukovici afirma ca “Ucraina este in pragul razboiului civil in urma evenimentelor petrecute la Kiev”. “Sunt amenintate vieti (…), oameni sunt persecutati”, adauga mesajul citat de ambasador. Fostul presedinte ucrainean “cere utilizarea fortelor armate ale Federatiei Ruse pentru a proteja populatia ucraineana”, a adaugat el.”

Interventia rusa din Crimeea nu are ca obiectiv decat ‘apararea compatriotilor si a cetatenilor nostri’, a mai afirmat diplomatul, repetand pozitia Moscovei.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.