Guvernul din Turcia a adoptat o lege prin care ajutorul medical de urgență acordat fără aprobarea guvernului a fost scos în afara legii. Opoziția acuză faptul că această acțiuni are ca scop descurajarea celor care oferă servicii medicale participanţilor la protestele îndreptate împotriva Guvernului.
Conform noii legi, cei care dețin licență de practică medicală și acordă servicii de urgență fără acordul autorităților riscă până la trei ani de închisoare sau plata unei amenzi de 1 milion de dolari. Totodată, prin legea menționată se descurajează deschiderea de clinici de sănătate private. În plus, datorită unei astfel de legi, medicii pot ajunge în situația de a-și încălca propriul cod etic și principiile de responsabilitate profesională.
Reprezentanții organizației „Medici pentru Drepturile Omului” au declarat că legea în discuţie face parte din planul Guvernului din Turcia de „a reduce la tăcere orice părere care i se opune”.
Guvernanţii au adoptat această lege în contextul în care, în timpul protestelor de anul trecut, aproximativ 8000 de oameni au fost răniţi şi 6 au murit. Protestele au început ca reacţie la planul autorităţilor pentru Parcul Gezi din Istanbul, dar au ajuns să se opună nerespectarii drepturilor presei, lipsei libertăţii de expresie şi asociere. Guvernul turc mai este cunoscut pentru faptul că a solicitat dosarele medicilor şi ale pacienţilor acestora pentru a afla numele celor care au ajutat protestatarii care au fost răniţi în luna iunie a anului trecut.