Sase puncte si, la final, doua intrebari:
1. Domnul Adrian NĂSTASE, preşedintele Fundatiei Europene Titulescu, a participat, în calitate de guest speaker, la Cursurile internaţionale “Nicolae Titulescu” pentru tinerii diplomaţi, care s-au desfasurat la Braşov, în perioada 4 – 12 octombrie 2014. Tema prelegerii domniei-sale a fost Tranziţia democratică a statelor est-europene după căderea comunismului. Pe lângă diplomaţii români, printre participanţii la ediţia din acest an s-au numarat tineri din Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cuba, Egipt, Finlanda, Indonezia, Iran, Kuwait, Letonia, Lituania, Malaezia, Mexic, Nigeria, Polonia, Republica Moldova, Slovenia, Tunisia, Turkmenistan, Ucraina şi Venezuela”. Detalii AICI.
2.Intr-un comunicat de presa emis ca urmare a unei solicitari facute de ziarul Gandul,Radu Podgorean, secretar de stat din MAE, a explicat ca nu vede nicio incompatibilitate intre faptul ca fostul premier a stat in puscarie pentru faptele sale de coruptie si invitarea sa ca speaker la un eveniment al ministerului. De altfel, nu este prima data cand MAE ii reabiliteaza imaginea lui Nastase prin invitatii la evenimente publice de inalta tinuta. Nastase a fost invitat in 2013 la reuniunea anuala a diplomatiei, noteaza Hotnews. Ministerul Afacerilor Externe a platit pentru orghanizarea si desfasurarea acestui eveniment 120.100 lei din bani publici. MAE a precizat ca nu i-ar fi platit cazarea si masa lui Adrian Nastase si ca l-a invitat pe fostul premier pentru este incontestabil expert in politici externe. Detalii AICI.
3. Fundatia Europeana Titulescu a fost infiinţată de Adrian Năstase pe 15 martie 1991 si are ca scop principal “restituirea operei politico-diplomatice a lui Nicolae Titulescu”, dar organizează dezbateri şi simpozioane şi pe alte teme. În 2001, pe când era premier, Adrian Năstase a declarat fundaţia de utilitate publică. În acelaşi an, FET a primit în folosinţă pentru 49 de ani un imobil impozant de pe şoseaua Kiseleff. Detalii AICI.
4.Potrivit art. 8 alin. 3 din OG nr. 75/2001, judecătorul nu va dispune înscrierea asociaţiei/fundaţiei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, în cazul în care în cazierul fiscal există înscrise fapte de natură penală şi/sau fapte care au atras răspunderea solidară a unei persoane cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent ori declararea inactivităţii fiscale. Dezvoltări privind unele probleme legate de cazierul fiscal sunt prezentate în anexa 5 din documentul pe care il puteti consulta AICI.
5. În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie. Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
6. In final, va reamintesc ca Fundatia Nicolae Titulescu pe care o conduce si azi domnul Adrian Nastase este o fundatie de utilitate publica. Printre drepturile de care se bucura o astfel de fundatie se numara si dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică. O asociaţie sau o fundaţie poate fi recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, după caz;
b) funcţionează de cel puţin 3 ani;
c) prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică;
d) valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial.
Intrebare de final: avind in vedere cele de mai sus, Fundatia Nicolae Titulescu condusa de domnul Adrian Nastase, condamnat in dosarele “Zambaccian” si “Trofeul Calitatii”, mai poate fi considerata o fundatie de utilitate publica? Iar daca fundatia poate sa-si mentina acest statut, ea mai poate fi condusa de domnul Adrian Nastase, condamnat in dosarele “Zambaccian” si “Trofeul Calitatii, inclusiv la interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dar si la interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat ?
Eu doar intreb, de vorbit sa vorbeasca specialistii, zic!
Sursa: turcescu.ro