Tudor-Chirila

Guvernul Grindeanu tine vie vigilenta oamenilor, stimuleaza spiritul civic al romanilor. Daca se schimba guvernul, vigilenta aceasta ar putea fi pacalita. Oamenii stiu ca trebuie sa fie atenti cu Guvernul Grindeanu, sa citeasca, sa se informeze. E felul in care trebuie sa traim, afirma actorul si muzicianul Tudor Chirila.

„Ceea ce lumea incepe sa inteleaga este ca democratia e un job 24/7. Nu e suficient sa-ti dai votul si gata”, spune Tudor Chirila intr-un interviu acordat Ziare.com, atragand insa atentia asupra necesitatii unei schimbari profunde de mentalitate:

„Pentru ca noi nu stim sa lucram in echipa, traim in continuare cu iluzia conducatorului unic salvator, in jurul caruia se grupeaza niste baieti pe care ii tine in mana. Noi asteptam de la conducatorul Romaniei sa fie Messi. OK! Dar cine il serveste ca sa inscrie si sa apara infrastructura, reforma in educatie si sanatate?”

Ati fost unul dintre cei care au considerat ca Guvernul Grindeanu nu trebuie sa plece. Ati reevaluat?

Guvernul Grindeanu tine vie vigilenta oamenilor. Daca se schimba guvernul, vigilenta aceasta ar putea fi pacalita. Oamenii stiu ca trebuie sa fie atenti cu Guvernul Grindeanu, sa citeasca, sa se informeze. E felul in care trebuie sa traim. Guvernul Grindeanu stimuleaza spiritul civic al romanilor.

Cand te-ai obisnuit cu un rau, e bine sa nu-l schimbi cu unul necunoscut. Ne-am obisnuit cu el si chiar tactic schimbarea Guvernului ar fi gresita. Sa-si asume, sa arate alegatorilor proprii ce vor face. Sunt legitimi, sa vedem cum vor guverna cu cresteri de salarii, de pensii.

Dar cu ce pret?

Va fi foarte mare. Daca ai citit putina economie, de baza, si intelegi ce e un deficit, ce e inflatia, ti-e clar ca banii trebuie recuperati si nu se poate decat prin cresteri de taxe, pe care le vor deconta hulitii din piata.

Si cand te duci la cei care sustin Guvernul pentru aceste cresteri si le spui: „eu platesc acum marirea ta de 100 de lei, care nici macar nu mai e atat, pentru ca ti-a mancat-o inflatia. E normal?”, da din umeri si spune „da”.

Dar sa arate ce pot. Si mergem spre viitoarele alegeri cand vom vedea daca exista posibilitatea ca aceasta tara sa fie guvernata responsabil.

Vedeti un partid sau un lider care sa va dea aceasta speranta?

Pentru ca noi nu stim sa lucram in echipa, traim in continuare cu iluzia conducatorului unic salvator in jurul caruia se grupeaza niste baieti pe care ii tine in mana.

Lucrurile bune facute de guvernul tehnocrat, de exemplu incercarea de reformare a managementului spitalelor, concursurile pentru directorii de scoli, primele anulate de PSD, nu sunt meritul exclusiv al lui Dacian Ciolos, transformat acum in figura mesianica dupa ce, dupa parerea mea, a facut niste greseli grave.

Si bunele si relele se concentreaza pe personalitatea lui Ciolos care, pana la urma, este un birocrat, un politician. Doar ca partea de politician nu vrea sa si-o asume. Pacat. (interviul a fost realizat inainte ca Dacian Ciolos sa anunte posibilitatea de a crea un partid nou – n.red.)

Pe undeva mesianismul nu tine de traditia noastra? Mereu am avut voda, domnitor, rege, o figura centrala.

Dar suntem in 2017 si, daca e sa reformam tara, trebuie sa reformam mentalitati. Vin tehnicienii englezi si trei oameni ridica o scena, pentru ca stiu sa lucreze impreuna. Iar 10-12 tehnicieni romani stau, se gandesc si fiecare vrea sa fie erou pe plantatia lui: va arat eu cum se face!

Nu exista complementaritatea relatiilor, in care sa intelegem ca functionam cu un intreg. Nu putem astepta de la un om, ci de la o echipa.

Imi scria lumea pe Facebook ca piata are nevoie de lider. Nu. De ce? Piata nu devine un partid. E locul unei constiinte comune. E bine ca nu a aparut nicio scena, ca nu au vorbit oameni pe la tribuna, ca nu au fost concerte.

Pe de-o parte, exista dorinta unei figuri centrale care sa preia nemultumirile tuturor si sa le cristalizeze intr-un program, un partid, pe de alta parte, exista si o plicitiseala in discursuri. Oamenii ceea ce viseaza si taxeaza.

E ca la fotbal, o echipa cu 11 Messi poate pierde in fata unei echipe dintr-un campionat mediocru care joaca insa ca o echipa. Pentru ca Messi trebuie servit, 10 Messi nu stiu sa il serveasca pe al 11-lea. Noi asteptam de la conducatorul Romaniei sa fie Messi. OK! Dar cine il serveste ca sa inscrie si sa apara infrastructura, reforma in educatie si sanatate?

Clasa politica?

Cand criticam PSD si PNL, mi s-a spus ca in partide sunt multi oameni de buna credinta, profesionisti care trebuie lasati sa acceada la varf. Ce facem insa cu tacerea acestor oameni, ca nu ii auzim vorbind si criticand derapajele? Tipul acesta de colaborationism tacit nu te face la fel de vinovat?

N-am fost deloc impresionat de discursul disident al dlui Chirica. Nu am auzit vocile oamenilor de buna credinta din PSD care sa se opuna tavalugului restauratiei. Ori sunt in acord cu politica partidului, ori sunt prea slabi si colaboreaza. Sa nu uitam cum a inceput Hitler in ’33.

Lumea spune ca sunt oameni buni in partide. Unde? Sa-i vedem! Ce fac? Daca esti bun, dar absent, esti bun degeaba.

USR a facut niste lucruri bune in Parlament si mi se pare ca macar e un partid fara penali. E adevarat insa ca fac greseli de comunicare si pozitionare. Si, iarasi, nu par sa poata lucra in echipa. Dar nu cred ca poti sa-i compari cu mafiotii inculti din PSD, PNL sau ALDE.

Nu va deranjeaza la USR neasumarea unei ideologii?

Are cineva ideologie? Daca ma puneti sa aleg intre partide fara ideologie, il aleg pe cel fara penali. Aparitia USR a fost o reactie la o chestiune fara ideologie – coruptia si felul in care acest stat e capusat.

Ar fi ideal ca USR sa-si cristalizeze o ideologie, dar nici cei care au fost in strada nu se substituie unei ideologii. Am intalnit si multi oameni de stanga acolo, ca tot se zice ca dreapta e strada. Ar fi bine sa avem un partid curat de stanga si unul de dreapta. Asta lipseste. Intrebarea este daca bazinul mare de nehotarati mai vrea sa voteze ideologii sau administratori.

Aici nu e o capcana? Vorbim de alegeri nu de concursuri pentru ocupare de posturi.

Este. Orice fel de politica trebuie sa aiba o directie, mai ales daca vorbim despre teme mari: sanatate, educatie, fiscalitate, economie. Numai ca pe termen scurt oamenii vor rezolvate probemele stringente, precum corectitudinea politicienilor, a administratiei, profesionalizarea aparatului de stat.

Vorbeam cu cineva care imi spunea ca problema cea mai mare a Romaniei nici nu e coruptia, ci deprofesionalizarea. Dar oare ea nu e o consecinta a coruptiei?

Si atunci oamenii nu cred ca se mai uita la ideologii, oamenii care vor parcare, sa ajunga mai repede acasa, sa isi plateasca taxele mai usor, sa isi duca copiii in siguranta la scoala, unde ei sa invete ce trebuie si mai ales sa gandeasca independent.

V-ati gandit sa va implicati in politica?

Nu. Politica te extrage total din profesie. Cand esti politician, trebuie sa duci politica la rang de profesie, ceea ce iti mananca tot timpul. Politica e profesia lui „acum”. Ai zilnic de reactionat, complotat, compromis.

Poate sunt mai bun sa pot vorbi liber despre un partid corect, cu ideologie, curat, pe care sa-l sustin public. Noi, „Vama”, nu am sustinut pana acum niciun partid, nu am cantat in nicio campanie electorala. Nu putem fi santajati cu asa ceva.

Ba mai mult, imi aduc aminte ca in 2000 cand am lansat „Nu ne mai trageti pe dreapta!”, PSD a multiplicat casete audio „Cantece de campanie” cu sigla cu trandafiri si aceasta piesa era inclusa fara sa ne fi cerut acordul. Avocatii din vremea aceea ne-au spus ca justitia era prea slaba pentru a ne face dreptate.

Rolul unui artist ar fi sa sprijine o forta politica si curata, si coerenta. Esti mai important ca voce publica din afara, decat intrand in acest malaxor.

Alta intrebare (rade – n.red.).

Dar sa plecati din tara v-ati gandit?

Am cochetat cu ideea. Pentru mine e greu sa plec, avand o meserie care tine de limba mea materna. Daca eram un arhitect, un medic, poate era mai usor.

Si nici nu accept sa fiu dat afara din tara mea. Cred ca in momentul asta, in care lumea pare sa se trezeasca, nu e de plecat. Acum trebuie sa ne mai dam o sansa.

Noua si copiilor nostri. Sunteti si tata.

Multa lume zice ca iese in strada pentru copii. Eu n-am iesit in strada pentru copiii mei. Am iesit pentru mine. Inaintea copiilor mei, acum la varste la care nu inteleg ce li se intampla, am iesit pentru mine. Implicit ei vor beneficia daca noi vom reusi sa schimbam o uncie din felul in care gandesc cei care ne conduc, dar nu am iesit pentru copii.

N-am murit inca si am dreptul sa traiesc si sa beneficiez de ceea ce statul imi datoreaza. Am iesit la fel ca la 16 ani la Universitate. Atunci nu eram asa de cunoscut sa zica cineva ca mi-a dat bani Soros. Dar m-a scuipat si atunci o femeie. Aveam un afis cu „golan 100%”, mergeam spre piata si la un stop m-a scuipat.

Acum v-a scuipat cineva?

Pe Facebook. M-au injurat, mi-au injurat familia. Mi-au mai urat moarte, boala, din astea clasice.

Va sperie discursul acesta al urii care pare si el intr-un moment de varf?

E simplu sa urasti pe Facebook. Oamenii arunca cu vorbe fara sa urasca, de fapt, atat de mult. Eu sunt dispus sa le dau o sansa. Cred ca folosesc limbajul violent fara sa gandeasca. Dar ei au reusit ceea ce ne reproseaza celor din strada. Au contribuit la scindarea pe care ne-o reproseaza noua, incurajati de media manipulatoare.

Romania bugetara vs Romania privata, Romania celor care iau spaga vs Romania celor care aleg sa nu mai ia sau sa nu mai dea spaga. Sunt multe Romanii diviziate, nu doar una scindata intre noi si ei. Parerea mea ca oamenii in tara asta vor aceleasi lucruri, chiar daca nu-si dau seama tot timpul de asta. Singurii care fac exceptie sunt politicienii corupti si clanurile lor.

 

Cititi interviul integral pe ziare.com