Republican presidential candidate, businessman Donald Trump waves has he arrives for a campaign rally Monday, Feb. 8, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/David Goldman)

Republican presidential candidate, businessman Donald Trump waves has he arrives for a campaign rally Monday, Feb. 8, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/David Goldman)

Casa Albă și-a reafirmat, vineri, angajamentul față de politica unei singure Chine, după ce echipa lui Donald Trump a anunțat că președintele ales a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului, o inițiativă fără precedent din 1979, de la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele două părți, transmite AFP, conform flu24.ro

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonică, a anunțat echipa lui Trump, citată de agenția France Presse.

Potrivit AFP, este vorba despre o inițiativă fără precedent din 1979, an în care președintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine, și există riscul ca inițiativa lui Trump să irite regimul de la Beijing.

„În timpul discuției, cei doi lideri au luat notă de stadiul relațiilor strânse din domeniul economic, politic și de securitate dintre Statele Unite și Taiwan”, se arată în comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la președinte american.

UPDATE: Donald Trump le-a răspuns pe rețeaua de socializare Twitter celor care îl critică pentru că a vorbit la telefon cu președintele Taiwanului, sfidând o cutumă diplomatică de aproape 40 de ani, transmite AFP.

Președintele ales a vrut să clarifice, mai întâi, cui i-a aparținut inițiativa de a purta această discuție. „Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

Ceva mai târziu, Trump a revenit cu un nou mesaj: „E interesant că Statele Unite vând anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”.Un oficial din cadrul reprezentanței taiwaneze la Washington a evitat să confirme, pentru Reuters, că discuția a avut loc, dar a apreciat că un astfel de demers ar fi unul „istoric”, primul de la momentul când America a tăiat legăturile diplomatice cu Taiwanul.

China nu a transmis, deocamdată, o poziție oficială, dar Reuters subliniază că este de așteptat ca Beijingul să fie critic față de semnalul de apropiere dintre cele două state, în condițiile în care China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale „trădătoare”.

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri. Președintele ales al SUA a mai discutat cu președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore.