Aflat la un eveniment dedicat IMM-urilor, la Ateneul Roman, presedintele Traian Basescu a criticat noile masuri impuse de Guvern, precizand ca alimentarea aparatului bugetar cu noi taxe nu reprezinta o solutie pentru economia actuala.
„Nu putem concepe o Romanie care se relanseaza economic fara IMM-uri. (…) Imi aduc aminte anul de criza profunda 2010 cand au fost luate niste masuri extrem de dure. Ele au fost luate in asa fel incat sa nu se puna nimic suplimentar in spatele IMM-urilor. Acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrani aparatul bugetar”, a declarat Traian Basescu.
Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale presedintelui
Nu putem concepe o Romanie care se relanseaza economic fara IMM-uri. In Romania ne-am obisnuit sa privin catre marii investitori, daca vin sau nu vin. Ei trebuie, chipurile, sa relanseze economia. Din punctul meu de vedere e gresit.
Sursa principala a cresterii economiei ar trebui sa fie intreprinzatorul autohton. Cel care nu pleaca la fel cum nu pleaca nici Muntii Carpati. Nu ai nevoie de o multinationala ca sa dezvolti industria alimentara. Nu ai nevoie de o multinationala sa faci o partie de schi si sa dezvolti atatea alte domenii care se pot face prin IMM-uri.
IMM-urile sunt cele catre care trebuie sa se indrepte speranta.
Nu este numai situatia Romaniei, este o situatie generala la nivel european pe care unele state au reusit sa o indulceasca, altele nu.
Imi aduc aminte anul de criza profunda 2010 cand au fost luate niste masuri extrem de dure. Ele au fost luate in asa fel incat sa nu se puna nimic suplimentar in spatele IMM-urilor. Acum se trece din nou la inventarea de taxe pentru a hrani aparaul bugetar. Procesul de reducere a aparatului bugetar trebuie sa continue.
Mai e un adevar pe care nu vreau sa-l trec sub tacere: Romania e una din tarile cu cea mai redusa fiscalitate din UE, dar problema veniturilor la buget trebuie rezlvata prin largirea bazei de impozitare si nu prin noi taxe si impozite pe cei care oricum plateau pana acum.
Romania are doua mari probleme ale mediului de afaceri: Una e legata de finantarea IMM-urilor. Este foarte clar ca bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa sprijine acest sector. Va asigur ca in perioada urmatoare voi avea discutii cu mediul bancar.
A doua problema este costul ridicat al energiei. Avem un cost al energiei care ne face necompetitivi la nivel european in raport cu SUA, cu China.
Una este o liberalizare a costului energiei si asta este sa spui: liberalizez energia, dar costul ei trebuie sa urce pana la nivelul la care nu o mai subventionez de la stat. Trebuie o abordare care sa se potriveasca mediului de afaceri si gandita in perioada urmatoare.
Cele doua probleme vor trebui sa-si gaseasca solutii nu doar la nivel european, ci si european, pentru ca mediul de afaceri romanesc nu e izolat.
Competitivitatea in cresteere a economiei romanesti vine strict din mediul privat.
Trebuie masuri de privatizare onesta a companiilor de stat care genereaza pierderi.
Romania nu va reusi sa fie competitiva la nivel european daca nu isi rentabilizeaza sistemul de stat.
In ce va priveste, plecind de la una din marile realitati, pentru finantarea IMM-urilor s-a creat solutie la nivel european. Incepind cu 1 ianuarie 2014, odata cu noul exercitiu bugetar, s-au creat multe instrumente de finantare a IMM. Nu stau acum sa va ocup timpul cu toate, dar unul extrem de tentant si cel mai eficient, care tine strict de Guvernul Romaniei, vreau sa vi-l prezint.
E vorba de sistemul de garantare a IMM-urilor din fondurile de coeziune. La ultimul Consiliu European s-a stabilit in linii mari si mecanismul. si incerc sa vi-l desciu printr-un exemplu.
Romania are alocate circa 223 miliarde euro fonduri de coeziune. Orice stat din UE are dreptul sa utilizeze bani din fondurile de coeziune pentru IMM in mod direct sau poate sa-si multiplice resursele pentru IMM-uri renuntind in prima faza la banii de coeziune.
Spre exemplu, Romania poate sa spuna CE pina la 1 ianuarie ca utilizeaza 1 miliard din cele 23 miliarde pentru finantarea IMM. Acest miliard apartine tot Romaniei, dar se lasa in garantie la Comisia Europeana.
Acest miliard inseamna ca Romania are dreptul sa angajeze credite de 3 miliarde din sistemul bancar national, care vor fi garantate.
Daca se trece de prima faza si IMM se impiedica in faza a doua, numita Mezanin (daca IMM nu ramburseaza creditul la BCR, sa zicem), intervine Fondul european de garantare. Daca IMM se impiedica la rambursare in a treia faza, Banca Europeana de Investitii plateste acele rate.
Aceasta structura de 3 miliarde e garantata in proportie de 80% de Banca Europeana de Investitii, dar in interior sunt cele 3 faze.
BEI va negocia conditiile cu bancile romanesti care se inscriu in sistem. Dobinzi mici si probabil vor avea dreptul bancile la un comision.
Am vrut sa va spun acest lucru pentru ca trebuie sa stiti ca exista sperante pentru sectorul IMM din Romania, iar decizia Consiliului European de a sprijini IMM-urile este una de natura sa va faca sa priviti cu incredere 2014.
Nu se stie ce primiti de la Guvern.
Cert e ca prin sistemul creat, daca 1 ianuarie 2014 va va gasi cu proiecte stabilite, pentru start-up-uri, veti avea o sursa certa de finantare.
Singurul lucru care trebuie stabilit cu Guvernul e suma din fondurile de coeziune pe care Romania e dispusa sa o aloce IMM-urilor.
Acest instrument mi se pare cel mai consistent.
Trebuie spus ca acel eventual miliard pe care Romania ar accepta sa-l utilizeze in acest program e un miliard care nu se pierde. Daca in faza Junior nu e nevoie sa se faca plati in contul IMM-urilor, la sfirsitul programului bugetar Romania isi primeste banii inapoi.
Acesti bani nu afecteaza deficitul bugetar, au efect de multiplicare si creeaza pentru IMM-uri sansa de a se finanta in conditii apropiate de IMM-urile din UE.
Dincolo de respectul pentru dumneavoastra ca tineti economia romaneasca pe linia de plutire, am vrut sa va transmit extrem de clar acest mesaj. Nu intru in mecanismele tehnice care inca se discuta. Sint convins ca toate marile banci romanesti vor vrea sa intre in program. Proiectele se aproba si cu asistenta BEI. Acest sistem da garantii pana la 80% din credit.
Realizarea Uniunii Bancare. Ea va functionala pana la finalul anului 2014.
Decizia Consiliului European a fost ca toate bancile din zona euro sa treaca printr-un test de stres extrem de exigent.
Realizarea Uniunii bancare va fi extrem de importanta.
As incheia cu mesajul lasati economia cu poveri cat mai mici pentru a ne putea tine pe toti: si bugetari, si pensionari, si beneficiarii de bani de la bugetul de stat.
Sunt convins ca Guvernul Romaniei va fi de acord sa intre in acest mecanism, dand o mina de ajutor IMM-urilor.
S-ar putea sa auziti ca unele tari nu intra in mecanism. Sint de acord, Germania nu are nevoie, pentru ca acolo sistemul bancar finanteaza IMM-urile.
Daca dupa celebrul an 2010, cind am consimtit sa fiu alaturi de Guvern pentru niste masuri foarte dure, am sperat ca dupa stabilizarea macroeconomica va veni un Guvern care sa creeze conditiile pentru relansarea economica. Asa cum arata lucrurile acum, nu se vede. Sper sa nu alunecam intr-o noua situatie dificila. Sper ca daca bugetul 2014 va fi unul al stagnarii, macar bugetul pentru 2015 sa fie unul al relansarii.
asa va trebuie!
ati hulit guvernul Boc ptr asumarea masurilor de austeritate necesare in plina criza mondiala
in caz contrar ajungeam in situatia Greciei
Boc a taiat 25% …astia va jupoaie!!
aveti ce-ati ales!! spalati-va cu ei pe cap!!!
Sarut mainile Oriana, 🙂
De cate ori am tot spus ca 99% DIN RAUL EXISTENT PE PLANETA ESTE PROVOCAT DE PROSTIE … numai 1% din raul existent se datoreaza rautatii in sine …
Zic unii, ca aici in Romania se aduna nush ce linii energetice ale planetei, dar cel mai tare se aduna FLUXURILE CELE MAI PUTERNICE DE ENERGIE ALE PROSTIEI … cica s-ar concentra cel mai tare in zona Vrancea, de aia pamantul se scutura asa de tare in zona aia …
E asa de tare energia asta, ca tot occidentul cica face prospectiuni pe la noi, SI ASTFEL ROMANIA POATE DEVENI CEL MAI MARE EXPORTATOR DE PROSTIE DIN LUME!!! 😛
Nu degeaba a scris sarmanul Nic’a lui Stefan a’ Petrii povestea aia cu „DROBUL DE SARE’ … ci pentru ca TRAIA IN „TARA DROBULUI DE SARE” !!!
🙁 🙁 🙁 🙁 🙁
…vai cit de destept esti! NU te-au intilnit inca cei de la FMI?
„SALVE SACERDOS DACORUM!” – (salut pe marele preot dac) … 🙂
Vorbeam despre „fenomen”, nu despre „persoane” …
“Minţile strălucite discută idei.
Minţile luminate discută evenimente.
Minţile reduse discută oameni”
(Eleanor Roosevelt)
Comentariile sunt închise.