Presedintele Traian Basescu este de parere ca e nevoie de o intalnire cu liderii partidelor de guvernamant pentru stabilirea unor puncte de vedere comune cu privire la proiectele din 2014 si anunta ca pactul de coabitare semnat cu Victor Ponta ramane in vigoare in acest an.
Acesta a punctat cateva dintre prioritatile politice si economice ale noului an, prima dintre ele fiind respectarea independentei justitiei, obligatorie pentru un raport MCV bun.
Traian Basescu a subliniat inca o data faptul ca USL a socat din nou Bruxelles-ul, cu deciziile luate in „martea neagra”, exprimandu-si opinia ca vor trece ani de zile pana cand Romania isi va recapata credibilitatea de care se bucura in 2011.
Presedintele a anuntat ca nuexclude variant organizarii unu referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
Vezi mai jos declaratiile presedintelui Romaniei
– (ramane 2014 anul lui Traian Basescu?) As vrea sa fie anul Romaniei. Voi fi un presedinte care isi va exercita mandatul pana in ultima zi, 21 decembrie 2014. Voi fi un presedinte implicat.
– (care va fi batalia cea mai dura?) Mi-as dori mult la inceput de an o discutie cu liderii partidelor de guvernamant pentru a stabili impreuna si sa fim toti in cunostinta de cauza cu punctele de vedere. Eu am cateva prioritati, care cred ca pot fi agreate de partenerii de guvernare: consolidarea justitiei – este fundamentala, crestere economica peste 3% si imi asum responsabilitatea ca putem avea, continuarea proceselor de integrare – fundamentul politicii noastre in UE -, Schengen, zona euro. Toate sunt posibile daca facem ce trebuie.
– (e o invitatie formala?) Esential este sa stim fiecare ce vrem, altfel putem avea blocaje de genul celui cu FMI – e nevoie de o intelegere politica. Pe justitie nu mai avem ce sa negociem, acolo e nevoie de retragere a politicului.
– (legea amnistiei) E o mare greseala. Sa o uitam in sertarele parlamentului sau votata si respinsa. Sper sa nu se mai puna la vot, iar daca se pune doar pentru a fi respinsa.
– (alegeri in CSM, azi) Legea obliga la schimbarea sefilor, e o lacuna a legii. Nu toti oamenii sunt de acelasi calibru in CSM sau cu acelasi nivel de credibilitate. Vine randul schimbarii. Nu sunt ingrijorat ca alegerile de azi vor schimba un trend in justitie, oamenii cheie sunt presedintele si vicepresedintii ICCJ, procurorul general, seful DNA, DIICOT. CSM e cel care administreaza justitia. Oamenii de decizie in justitie sunt cei care se afla in fruntea acestor structuri. Nu plec de la premisa ca CSM ar fi structura care s-ar pune la dispozitia politicului pentru a bloca anchete. Nu cred ca se mai poate intampla.
– (cum va arata raportul MCV?) Si bun si rau. Bun pentru ICCJ, DNA, DIICOT, dar nu va putea sa nu observe problemele generate de parlament, nu numai din martea neagra dar si cu foarte multe respingeri de urmariri penale ale unor membri ai parlamentului. Diplomatic va trebui sa convingem ca eticheta de „lipsa de vointa politica” nu trebuie sa mai apara in raport.
– (Schengen dupa aministie?) Tara nu poate fi judecata pe intentii, deocamdata nu s-a materializat. E o bila neagra pentru majoritatea parlamentara, dar o sa vedem. Decizia cu Schengen e putin mai complicata, are in vedere si aspecte politice, marea problema e creata de minoritatea rroma, ca e la Paris, la Londra, la Roma. Romania a avertizat de acum 5 ani ca problema trebuie tratata la nivel european, dar au fost state care s-au opus. Dreptul la libera circulatie e garantat oricarui cetatean european. Banii CE sunt utilizabili de orice tara in ceea ce priveste problema integrarii rromilor.
– (v-ati gandit la succesor?) M-am gandit la cateva nume, dar voi anunta dupa europarlamentare. As vrea sa fie un presedinte de dreapta. O majoritate in jurul PSD are premise sa functioneze pana in 2016. Or, imaginati-va un presedinte dominat de acest partid. Ion Iliescu a fost dominat de propriul partid, iar Emil Constantinescu nu a avut un partid care sa il sustina foarte puternic, a fost acea coalitie. Dar Iliescu a tinut cont foarte mult de partid in exercitarea mandatului, de aceea a fost si rezervat. La intalnirile cu el, cand eram presedinte PD, domnul Talpes dadea din cap aprobator, dansul se facea ca nu aude, dar Nastase a reusit sa instituie un sistem extrem de greu de dizlocat acum.
– (pactul de coabitare) Treceti-l la „ramane valabil”. A avut o valoare exceptionala la inceput, pentru UE. Din pacate, martea neagra a adus din nou Romania in situatia de neincredere majora cu privire la statul de drept. Putini politicieni USL isi imagineaza ce soc au produs in UE cu ce au facut in martea neagra. Vom avea de facut un efort formidabil in anii urmatori pentru a ajunge la nivelul de incredere din 2011.
– Vara 2012 a fost trecuta cu pactul de coabitare, dar martea neagra a aratat ca oricand USL e dispus sa revina la obiectivul din 2012 – sa puna mana pe justitie.
– (de ce premierul nu rupe pactul?) E vorba de limbajul dublu folosit de Ponta. Nimeni nu crede in Europa ca niste parlamentari nauci s-au apucat sa dea legea aministiei sau sa modifice de capul lor codul penal. E de neconceput ca liderii sa nu stie. Toate acuzatiile unul catre altul ca mint nu au facut decat sa ii puna intr-o lumina ridiola.
– Ati auzit la V.Ponta vreo declaratie, nu impotriva Moscovei, ca nu asta e scopul, vreo declaratie in care sa spuna ceva rau despre Transnistria? In schimb, la adresa occidentalilor a facut o sumedenie de declaratii. Asta e Victor Ponta. Dati-mi un exemplu de declaratie a lui Ponta care sa fi afectat Moscova.
– (premierul Leanca a spus ca declaratiile dvs au facut rau) A fost pasiunea lui Ponta de a fi Gica Contra, la fel cum a spus despre Rosia Montana. Nu as vrea sa discut despre premierul Leanca, a facut scoala de diplomatie la Moscova, a fost in ambasada de la Bucuresti in 1989 pana in luna octombrie. Nu discut despre persoane. Moldova are pe teritoriul ei un conflict inghetat – Transnistria. In sud sunt tentatiile autonomiste ale Gagauziei. Cheia, butoanele, nu sunt la Chisinau. (Sunt la Moscova?) Exact. Am vazut ce s-a intamplat cu Ucraina. Nu pot sa nu iau in consideratie posibilitatea unei intoarceri a R.Moldova, mai ales ca urmeaza alegeri si PC are pste 40% in sondaje, iar Voronin a declarat ca o solutie in Uniunea Eurasiatica este buna pentru Moldova.
– R.Moldova trebuie sa aiba un „escape”, sa aiba o solutie alternativa pentru a-si continua drumul european. Daca presiunile sunt uriase, Romania trebuie sa ofere solutia unei continuari. Afirmatiile au fost facute in conditiile in care Romania sustine fara rezerve independenta si suveranitatea RM, iar acolo curentul unionist e invers decat in Romania. Maxim 30% sunt pentru unire.
– (care e calea de fuga?) Romania a semnat acordul in 1993 si a fost ratificat in 1995 – iar intrarea s-a produs in 2007. A durat 14 ani intr-o tara in care toate fortele politice au fost pro-europene. RM e impartita. Romania trebuie sa inceapa o dezbatere interna, care nu ii priveste pe politicienii de la Chisinau, daca ar fi de acord cu unirea – administrativa, politica, geografica. De ce? Datorita situatiei interne, Transnistriei, nevoii politicienilor sa faca o politica intre Moscova si Bruxelles, daca ar fi posibila o intoarcere catre U.Eurasiatica sau unei provocari tranistrene, Romania trebuie sa ii dea posibilitatea RM de a-si continua drumul catre Europa. Ar fi si o scurtare. Politic, Romania are aceasta obligatie.
– Vilnius nu inseamna nicio promisiune. Eu am insistat pe devansarea termenelor pentru semnarea celor doua acorduri, la ultimul Consiliu s-a stabilit august, va fi iulie pentru ca august e vacanta. Cred ca RM va semna in iulie cele doua acorduri, urmand ratificarea, care trebuie facuta foarte rapid.
– (pare ca la Palatul Victoria se face o politica si la Cotroceni alta) E joaca premierului, trebuie sa aiba mereu opinii contrare. Urat este ca l-a antrenat si pe premierul Leanca. In ceea ce priveste banii, sa clarificam. Romania a cheltuit foarte mult cu RM. Noi contribuim cu bani pentru tarile in curs de dezvoltare. Romania a platit 500 de mil din care 75% s-au dus in RM. Toata asistenta pentru pregatirea liberalizarii vizelor, pentru reformele in vederea parafarii acordului, in vederea pregatirii semnarii acordului de liber schimb, au fost finantate de aici. Apoi, e al saselea an cand dam 5.000 de burse RM. Sunt tineri sustinuti 4 ani in scolile statului roman. Nu mai vorbim de furnizarea energiei electrice, nimeni nu spune – aveti sa ne dati 40 de milioane – au fost inundatiile din 2011, statul roman a construit case de peste 8 mil de euro in RM, acordarea cetateniei costa si ea. Dar e un soi de incorectitudine a politicienilor din RM. Fratilor, hai sa va facem factura! Si nu uitati ca Romania a trecut prin greutati enorme in ultimii ani.
– (Ponta a declarat ca viitorul presedinte trebuie sa fie un om al pacii si linistii) Pace si liniste, ati vazut vreun hot care fura cu zgomot? Cine porneste difuzorul cand iti sparge casa? E visul iliescian. Eu cred ca viitorul presedinte trebuie sa fie intransigent chiar si cu propriul partid. Nu cred ca garantarea linistii e atributul viitorului presedinte ci continuarea procesului de reforma, care nu se poate face in liniste. Uitati-va in parlament. Ce va spune Ponta daca atunci cand se organizeaza alegerile emit si decret pentru organizarea referendumului de reconfirmare a parlamentului unicameral, pentru ca procedurile au fost parcurse? Ca nu e liniste. Nu exclud aceasta posibilitate. La ce s-a ajuns acum depaseste orice imaginatie si dpdv al valorii parlamentului – 588 e un numar mult prea mare.
– (referendumul dupa noul prag?) Nu ma intereseaza, se poate face in primul tur al prezidentialelor.
– (noul referendum ii poate obliga sa ii respecte?) Cred ca de data asta romanii i-ar sanctiona grav. Trebuie avuta in vedere varianta organizarii referendumului cand ei sunt la putere, ca sa ii responsabilizeze.
– (ce se intampla pe dreapta?) Nici Antonescu nu e mai breaz in ceea ce priveste respectarii normelor democratice. Mi-as dori un presedinte din spectrul de dreapta, echilibrul trebuie facut de un presedinte care sa poata utilizand instrumentele constitutionale sa franeze avantul stangii.
– (dvs sunteti pe un trend de crestere, PMP nu) E si dezavantajul de a nu fi inregistrat exista, mai e si dezavantajul ca eu doar am initiat Miscarea Populara, dar nu m-am implicat inca. M-am saturat sa se spuna ca din cauza lui Basescu nu creste nimic. Asa spunea PDL, m-am despartit de ei si uite unde sunt.
– (nu sunteti fericit cu candidatura lui Predoiu?) Nu sunt, il stiu mai bine. E un presedinte care ar da linistea peste tara.
– (se poate imbunatati situatia?) Povestea cu transferurile de voturi… Nu sunt automate, nu se produc. Amintiti-va cand a candidat Petre Roman, a luat 2,8%, i-a spus Mustatea de la Caras Severin ca e mai mare alcoolemia. Nu se fac transferurile astea decat daca, de ex, la PMP ar fi un angajament direct, ar trebui mai multi lideri.
– (economic – s-a scumpit benzina, asa cum ati prezis, desi acciza a fost amanata. Ce impact va avea?) Incepand cu 1 ianuarie s-au introdus vreo 35 de taxe noi, inclusiv modul de recalculare a accizei la combustibil prin schimbarea modului. Au luat 2012, in loc de 1 oct 2013, ceea ce a dat o crestere. Impactul va fi limitat deocamdata, pierderea pe fond va fi in inhibarea consumului. Romania are o mare problema de relansare economica din perspectiva consumului intern, in 2013 nu a existat o crestere ca in 2012.
– (vor creste acciza inainte de europarlamentare?) De aceea m-am bucurat a au amanat-o pana atunci, sper sa nu o mai faca. Nu vor introduce acciza, asta va fi batalia mea, pentru ca e o taxa inutila, care ar frana si mai mult consumul intern. De ce s-o faci? Ca sa cari bani la Dragnea si el sa ii dea la primari?
– Pe 7 decembrie am dat mandat ministrilor Chitoiu si Voinea sa semneze credit cu BEI pentru dezvoltare rurala. Au semnat creditul inainte de Craciun – 110 milioane pentru asigurarea cofinantarii la programul de dezvoltare rurala.
– (pot fi deturnati acesti bani?) Acestia nu, cei de la buget din acciza pe combustibil puteau. BEI are reprezentanta la Bucuresti si toate cheltuielile se verifica.
– (se poate reduce CAS?) Da, cu conditia sa le mearga incasarile. Sunt convins ca se poate face o mai buna colectare, dupa asezarea ANAF se poate produce. E si o schimbare de filosofie – in timpul lui Boc s-a mers pe reducerea statului „gras”. Cabinetul Ponta are alta filosofie – si-au pus cat vor sa cheltuiasca, sa dea la baroni si apoi introduc taxe. Fara acciza si fara 35 de taxe guvernul Boc a trecut prin criza, iar ei nu pot trece prin crestere economica fara sa creasca taxele?!
– (sunt costuri de popularitate la USL) Conform casei de sondaje a lui Dancu, in decembrie aveau 51%, au terminat la 41% incredere. Nu merge asa, cum a mers cand Ponta a zis ca a luat masa cu regele Mihai… Ma mir ca dupa vizita la Sarmizegetusa nu a spus ca a luat masa cu Decebal.
Tovarase Presedinte,
Cel mai urgent este referendumul pentru aminarea cu cel putin 10 ani a paminturilor romanesti!
Sint milioane de hectare nelucrate si voi – „politicienii” (TOTI) – I-ati impins pe romani in disperare la cules de capsuni in Spania! De ce nu ar putea acesti romani sa culeaga capsuni in tara tovarase presedinte!?
Sau asta este lobby-ul suprem pentru a distruge familiile de romani si implicit toata tara?
Si inca:
Dumneata ce SPAGA ai luat pentru a sustine LACUSTELE MONDIALE sa vina in tara pentru exploatarea metalelor rare si a gazelor de sist? Date MOCA!
Sa stii tovarase presedinte ca povestea cu pamintul cumparat de fata cea mare e praf in ochii prostilor! Cu asa un lobby de distrugere nationala, eu cred ca ai luat spaga MILIARDE! Insa vrei sa-I lasi pe romani sa creada ca familia sta intr-un million de Euro!
Vrajeala cu patriotismul dumitale inascut NU mai tine!
Un roman adevarat NU face lobby pe banii de la LACUSTELE MONDIALE pentru instainarea bogatiilor tarii!
ROMANII VOR DIZOLVAREA PARLAMENTULUI SI APOI ALEGERI MERITOCRATICE! BAZATE PE:
1- CARACTER 2 – PATRIOTISM CRESTIN 3 – VALOARE / PROFESIONALISM
Nu vad de ce sa mai particip la vreun referendum pe aceeasi tema . Din moment ce primul nu a fost pus in practica nu vad ratiunea pentru care m-as duce sa mai votez odata. Daca oricum un referendum poate fi folosit ca hartie de sters la dos nu vad de ce statul mai trebuie sa cheltuie din banii mei si ai altor romani num-asa de florile marului ca sa ne aflam in treaba sau fiindca n-am avea ce face cu banii. Odata ce referendumul trecut a fost foarte explicit si nu a fost transpus in fapt, actualul parlament se afla in ilegalitate sau mai bine zis a fost constituit abuziv impotriva vointei poporului exprimata clar prin referendum. Normal ar fi ca presedintele sa dizolve parlamentul si sa se treaca la alegeri parlamentare anticipate respectand vointa poporului adica parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Sau ca la alegerile din 2014 sa se faca alegeri prezidentiale si parlamentare si sa se treaca la sistemul de unicameralism cu 300 de parlamentari. Gabriela care a postat mai sus a rezumat totul mult mai simplu.
Cum s-au sters cu primul la fund asa o sa faca si cu altul.
Comentariile sunt închise.