Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, in cadrul unei conferinte de presa, ca pentru situatia in care se afla Romania la ora actuala, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, sunt de vina liderii „foarte vocali de azi” care au influentat negativ raportul MCV. Seful statului a precizat ca limbajul dublu al lui Ponta si Antonescu in ceea ce priveste chestiunea Schengen l-a determinat sa sustina declaratia de presa de marti, in care a dezvaluit continutul scrisorii adresata liderilor europeni.
Declaratiile Presedintelui Traian Basescu:
Motivul declaratiei de presa de azi este legat de scrisoarea pierduta de unul dintre adresanti, ca sa nu spun andrisanti, cea care viza ce credeam eu ca mai trebuie facut pentru a ne creste sansele de a avea un rezultat pozitiv la urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne (JAI) din martie.
Din pacate, liderii majoritatii parlamentare au incercat sa utilzieze scrisoarea pentru dezinformarea populatiei si pentru a incerca sa ascunda un eventual esec.
Nu sunt la stadiul la care sa fiu total pesimist, dar sunt convins ca daca ar fi tinut cont de sugestia mea a fi avut o sansa in plus.
As vrea sa va redau continutul scrisorii.
In scrisoare eu subliniez ca nu-mi insusesc punctul de vedere al relatiei sau al corelarii raportului MCV cu Schengen.
Trebuie sa va spun ca eu sunt intr-o situatie relativ dificila in fata celorlalti membri ai Consiliului European, pentru ca am cerut o data in CE sa se inscrie in concluzii necesitatea ca in Consiliul JAI sa fie discutat accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen.
La consiliul din iunie 2012 am stabilit discutarea in septembrie 2012.
Din pacate, aceiasi lideri foarte vocali de azi au organizat lovitura de stat din iulie – august si in septembrie nu a mai acceptat nimeni sa discute intrarea Romaniei in Schengen pe fondul unui raport MCV dezastruos.
In decembrie, la Consiliul de iarna, am reusit sa obtin decizia ca accesul Romaniei in Schengen sa fie discutat in martie 2013
Sigur ca multe state membre au conditionat pozitia lor de raportul MCV din ianuarie si stim foarte bine ca acolo avem si lucruri bune si lucruri rele.
Stiu si eu, cum stie si Ponta, si Antonescu, ca sunt unele state care spun sa vedem raportul din luna decembrie
E, asta inseamna automat impingerea momentului de discutare in 2014.
De aceea, cunoscand cutumele in interiorul UE, am sugerat intai public, pe urma in scris, premierului si presedintilor celor doua Camere, care sunt si conducatorii aliantei care detine 70% in Parlament, cateva masuri care erau posibile si care puteau fi facute cunuscute premierilor inainte de raportul din decembrie, dar care ar fi netezit multe din asperitati.
Va dau cateva exemple:
Ceream desemnarea, nu incheierea procedurii, pentru numirea procurorului general si a sefului DNA si mentionam ca ar trebui sa fie recunoscuti din punct de vedere al competentei profesionale, integritatii si rezultatelor in lupta anticoruptie.
Nu ceream nici nume, nici prieteni, ci desemnarea unor oameni care sa indeplineasca aceste calitati.
Al doilea lucru solicitat – si ar fi fost un semnal extrem de serios – era indepartarea din Guvern a oricarui ministru care se afla intr-un proces penal pe rol.
Am vazut ieri o reactie necinstita, paote specifica modului de a face politica al dlui premier, spunand „dar decretul l-a semnat presedintele”, uitand insa ca nominalizarea a facut-o dansul, ca a primit un vot in Parlament dl Fenechiu si ca eu nu am posibilitatea legala sa resping un ministru.
Un cabinet votat de Parlament nu poate fi pus sub semnul intrebarii de presedinte si nu poate refuza desemnarea
A fost necinstit si s-a bazat pe faptul ca cei care se uita la televizor nu stiu legea.
Am mai cerut sa fie acelasi termen de revocare pentru parlamentari ca la orice alt cetatean si sa se elimine ideea de dovezi concludente cerute de Parlament in situatia in care se cere ridicarea imunitatii unui parlamentar.
Sugeram ca o simpla notificare cu mentionarea articolelor din Codul Penal de care se face vinvoat parlamentarul ar fi mai mult decat suficienta.
Parlamentarii pot fi soferi, crescatori de oi, cu multe alte indeletniciri, nu astfel de comisie poate judeca probe concludente, ci numai un procuror in faza initiala si un judecator pe urma.
Mai atentionam ca in lipsa acestor masuri – sau poate doua din ele, una, dar sa se vada ca Guvernul, majoritatea au bunavointa sa indrepte cele semnalate in ultimul raport – in lipsa acestui semnal ca Guvernul si Parlamentul au trecut la corectarea celor semnalate in raportul MCV, cei care vor reprezenta Romania in Consiliul JAI din 7-8 martie sunt dezarmati, nu au argumente in plus fata de ce o tara sau alta crede in afara raportului MCV.
Sigur ca nu o sa placa multor tari ca ministri care au dosare pe rol sunt in Guvern, ca selectarea procurorilor e o mare poveste sau ca parlamentarii iar isi consolideaza imunitatea.
Cred cam fi avut o sansa plus.
Ideea lansata public si de premier si de presedintele Senatului, sa negociem cu fiecare stat cu zone sensibile, e copilareasca. Nu asa functioneaza UE, Ue functioneaza pe criterii si principii.
Am vazut acuzatiile pe care incearca sa le strecoare, „presedintele nu vrea sa intram in Schengen”, iar eu le spun acestor oameni, care sunt de aproape un an la guvernare, ca mi-as dori ca ei vreodata in viata lor politica sa se fi batut sau sa poata sa se bata pentru Romania cum m-am batut eu.
Iar un alt lucru pe care l-am spus in scrisoare e legat de faptul ca pun mai presus de interesul national interesele de partid, lucru pe care nu l-am tolerat niciodata in fostele guvernari.
Interesele de partid nu pot fi puse deasupra interesului national, iar politicienii care fac acest lucru e bine sa nu stea la cel mai inalt nivel pentru ca deterioreaza constant si consecvent credibilitatea tarii.
Credeti ca statele membre UE nu-si pun problema – ma frate, da din ce e facut ministrul ala al Transporturilor de sacrifica astia interesele tarii pentru el?
Ma frate, cati parlamentari cu probleme de imunitate sunt de trebuie sacrificat interesul Romaniei pentru cativa parlamentari?
Ce interese poate sa aiba puterea de nu gaseste doi procurori cu buna reputatie profesionala, care sa fi lucrat in zona de anticoruptie cu bune rezultate? Slava Domnului, avem ministri incarcerati. Avem oameni care au avut curaj sa faca astfel de dosare, primari, slava Domnului cati avem din tot spectrul politic.
E foarte greu sa-i faci pe partenerii nostri sa inteleaga de ce nu poti desemna cu usurinta un procuror general si un sef DNA, de ce nu te poti lipsi de un ministru cu dosar pe rolul instantelor, de ce nu poti face un stat care sa nu-i aseze deasupra legii.
Tot acest joc, noi suntem patrioti dar nu facem ce trebuie pentru tara, arata cat de jos a scazut discursul politic si responsabilitatea pe care si-o asuma actualii lideri.
Ceea ce fac nu are nimic comun cu interesele Romaniei si nu vor reusi la nesfarasit sa acopere cu prezenta la televiziuni modul cum nu isi servesc tara.
E inadmisibil sa conduci o alianta de 70% si sa nu reusesti sa treci prin Parlament masuri care tin de standardele europene
Vreau sa va mai spun un lucru care tine tot de minciuna sau de incapacitatea de a intelege limbajul UE.
La Consiliul Afaceri Generale din 7 septembrie 2012 s-a discutat raportul MCV pe Romania.
In prezenta reprezentantului Guvernului s-a scris clar: existenta unui sistem administrativ si impartial, independent e indispensabila pentru o buna functionare a politicilor UE. Aceasta remarca s-a facut in prezenta ministrului nostru de externe, in 7.09.2012
Vreau sa sesizati formularea expresa: ne trebuie un sistem administrativ si judiciar capabil sa asigure accesul deplin al cetatenilor la toate oportunitatile oferite de apartenenta la UE. Schengen e o oportunitate oferita cetatenilor, dar se pare ca la Palatul Victoria nu se poate citi ce au auzit ministrii nostri.
Si pentru ca nu era suficient, in Consiliul UE din 11 februarie, dupa raportul MCV, in segmentul care analizeaza raportul se precizeza: existenta unui sistem administrativ si judiciar impartial este indispesabila pentru o buna functionare a politicilor UE.
Desfiintarea frontierelor interne ale UE e parte a politicilor despre care se vorbeste aici in prezenta ministrului nostru si se spune foarte clar legat de MCV ca iti trebuie justitie frate ca sa ai acces la Schengen.
Nu stiu de ce si dl Ponta si dl Crin Antonescu fac ochii mari cand le spui „uitati-va si la MCV, chiar daca nu ii recunoastem interconexiunea, dar voi, reprezentantii Guvernului, acceptati toate legaturile cu putinta legate de justitie”.
Minciuna trebuie sa inceteze. Declaratiile de zilele acestea au fost urmarite de toate ambasadele. Nu stiu cum isi imagineaza cei doi lideri majori ai USL ca aceste mesaje in care ei nu recunosc ce accepta in Consiliul UE ca nu se ia nota de acest limbaj dublu, unu la UE si altul acasa.
Va asigur ca aceasta abordare face foarte mult rau tarii si ne plaseaza tot mai mult in zona unei tari impredictibile
O ultima explicatie: am cerut data de 3 martie pentru indeplinirea a macar unu-doua elemente pentru ca pe 7 martie e JAI.
Daca se indeplineste ceva pana pe 3 se poate comunica cancelariilor sau ministrilor de Interne si Justitie si e posibil sa se tina cont de aceste evolutii pozitive si sa nu se astepte pana la raportul din decembrie.
Pentru mine e clar ca prefera demagogia in favoarea interesului national.
Va pot spune ca nu lipseste comunicarea oficiala intre Presedintie si alte institutii pe tema, dar deocamdata anul acesta, desi am vazut un domn ministru foarte entuziast ca absoarbe pana la 50% din banii alocati de la UE, deocamdata nu se pot deconta nici facturile trimise anul trecut.
In afara de POSDRU unde s-a facut o prima decontare, pe Transporturi s-a suspendat orice analiza a facturilor, lucru valabil si pentru Competivitate, 172 mil. euro pe Transporturi, 200 mil. euro pe Competitivitate.
Fac o atentionare publica ca declaratiile de la TV cum absorb ei bani multi nu au nicio valoarea atat timp cat nici facturile de anul trecut nu sunt decontate.
Mi-as dori mult ca Guvernul sa valorifice ceea ce am obtinut la ultimul Consiliu, utilizarea asistentei tehnice pentru absorbtia mai rapida a fondurilor, presedintele Barroso e gata sa trimita o echipa de asistenta tehnica care poate fi platita foarte bine din acesti bani pentru a creste viteza de absorbtie a fondurilor si as vrea ca Guvernul sa valorifice unul din succesele consistente ale ultimului Consiliu, a fost insarcinata Comisia sa ia masurile necesare pentru ca anul acesta si pana la finele exercitiului bugetar sa nu aiba loc alte dezangajari decat cele pentru 2012, inclusiv prin modificarea regulamentului 1083.
Eu sper ca si presa sa iasa din capcana marii dezbateri despre Constitutie si reorganizare administrativa si sa se uite ca nu tragem bani
In sfarsit, un apel la Guvern, atentie la Oltchim, ati promis multe acolo, incercati sa gasiti masuri care sa creeze locuri de munca, si atentie la Mechel, ca s-ar putea sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi si Romania are de investit cateva zeci de miliarde in autostrazi, care inseamna consum mare de fier.
Intrebari si raspunsuri:
Premierul Victor Ponta a spus ca Tokes si Macovei sunt finantati de cei care vor ca Romania sa fie instabila. Cum comentati?
Este greu de evaluat cum afecteaza, prima afectata e imaginea premierului, nu poti spune de Monica Macovei, care are o reputatie exceptionala in Parlamentul European, ca e un om platit din alta parte. Probabil dl premier are impresia ca e la fel cum e cu Fenechiu, dar eu va garantez ca Monica Macovei nu e un om care sa fie condus de nimeni, si cu atat mai putin pe bani.
Pentru amandoi atacul premierului Ponta e nejustificat, nu poti face aceste afirmatii fara sa aduci probe. Pe Monica o cunosc foarte bine, pe dl Tokes l-am vazut de 2-3 ori
Marea problema e lipsa probei, iar despre Monica Macovei e jenanta declaratia premierului, insa vad ca e in Romania e veselie mare cand lumea e distrata cu declaratiile premierului, vom vedea cum e cu banii de la UE, cu Mechel, cu reducerea TVA la alimente si asa mai departe
Care sunt numele ministrilor care ar trebui indepartati imediat din Guvern?
Scrisoarea se refera precis la ministrul Transporturilor, e singurul caz in care exista un rechizitoriu trimis in instanta, si vreau sa ne intelegem, pentru orice om functioneaza prezumtia de nevinovatie, problema e alta, e legata de standardele politice ale tarii. In politica la varf sunt niste standarde peste care nu trece nimeni in politica europeana, vedeti cati au demisionat pentru plagiat in Germania, presedintele Ungariei. In aceeasi situatie suntem si cu ministrul Transporturilor
Premierul spunea ca a fost propus dl Morar. I-ati cerut direct ministrului sa-l numeasca pe Morar?
Am avut mai multe discutii si sigur ca i-am sugerat, il aveti pe Morar, care are dreptul sa creasca in cariera, a avut rezultate bune, dar dupa esecul primei desemnari nu am mai pomenit niciun un nume, astept procurori care se indeplineasca cirteriile cerute si de UE. Am fost convins ca era o solutie buna, nu vrea doamna ministru, nu vrea, sa mai gaseasca un procuror fara niciun dosar
In presa din Bulgaria a aparut informatia ca a fost scoasa chestiunea Schengen de agenda JAI?
Nu e adevarat, nu e scoasa in acest moment, dar nu e trecuta ca subiect ferm, e trecuta cu mentiunea posibil. Exista orice posibilitate, de aceea si insistam, cand am aflat cum e mentionata in ordinea de zi, am trimis scrisoarea, mi s-a parut ca era foarte important sa avem o reactie preventiva
Premierul spunea ca ati discutat despre dl Fenechiu inainte de nominalizare?
Discutia a fost, i-am spus nu-l pune pe Fenechiu pentru ca il suspend a doua zi dupa ce se instaleaza Guvernul si a fost o eroare a mea, nu citisem legea. Legea spune ca pot sa-l suspend numai pentru fapte savarsite in timpul mandatului de ministru
Confirm ca discutia a existat. Daca premierul imi trimite in noapte asta o propunere de revocare, va asigur ca nu-l gaseste rasaritul soarelui ministru.
Considerati ca s-a incalcat acordul de coabitare?
Este nerespectarea cuvantului pentru care ati smenat, daca cititi articlul IV veti constata.
Luati in calcul o intalnire fata in fata?
Sunt satul de fetele lor si la televizor, au subordonat interesul national interesului politic. Daca au timp in pauzele de prezenta la televizor, sigur ca ma intalnesc cu ei. Daca nu au pauza, mergem asa pana la decizia finala.
In presa a aparut informati ca ministrul Pivniceru il vrea procuror general pe Florin Magyar?
Nu stiu care sunt preferatii doamnei Pivncieru, stiam ca preferatul doamnei e pe la Camera de Comert. Credeti ca il face pe dl Vlasov procuror general? Eu stiu ca e economist, nu jurist.
Ponta spunea ca actuala criza politica din Bulgaria ar putea afecta decizia privind Schengen?
Acolo a fost o demisie, sunt frecvente in spatiul european, nu cred ca situatia in Bulgaria e cea care poate ridica probleme. Pot ridica probleme situatiile in care nu respectam normele statului de drept.
Base s-a exprimat elegant zicandu-le „vocali” liderilor , cand de fapt ei sant guralivi, mai rau ca tzatzele-n piata…
……….o tara imbecila o aclama pe moldoveanca si pe securist …ce cuplu de OSCAR !……pacat de presedintele nostru ca vorbeste in van si nimeni nu-i da crezare ….mare pacat !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu se doreste nici o rezolvare. Tot ce s-a evoluat din 2004 pana acum e rau si trebuie aruncat la gunoi cat mai repede. Cum adica sa ne fie mai bine? Ce e aia?
Nu se mai doreste o evolutie, iar cei ce ar putea sa o faca, stau comod pe scaun si citesc romane de aventura, asta ca sa nu vorbesc urat.
Cand va fi prea tarziu vor veni cu placa veche ca au evitat nu stiu ce sa se intample cu tara asta. Realitatea este ca au stat cu un paravan sa nu bata vantul.
Atat timp cat esti un lider alfa nativ si stai si se plangi ca o baba ca nu vrea lumea sa accepte ca tu esti o tara mica, la rascruce de vanturi si ca nu poti, ce mai conteaza ceea ce este vizibil pentru toti ceilalti. Si data tot esti atat de bun si de important nici nu lasi pe altii sa faca ceva spre binele acestei tari.
cat se poate de clar. Numai orb, surd, handicapat mental sau mafiot bolsevic sa fii ca nu pricepi. Dar mafiotul nu pricepe ce nu-l aranjeaza, pentru ca scopul lui e stoarcerea Romaniei ingenunchiate.
Ca sa intram in shengen trebuie sa avem si legi democrat europene ca la ei ,astazi noi avem legi comuniste ,codurile penale sunt din 1969 si ne judecam dupa ele ,legile trebuie schimbate urgent dupa cele Europene ( Suedia ) .
Comentariile sunt închise.