Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica in cadrul conferintei de presa de la finalul summitului UE din America Latina, ca relatiile comerciale dintre tara noastra si statele CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene) sunt avantajoase, in 2012 nivelul schimburilor comerciale crescand cu 47%.
„Daca UE are interese atat de mari in acest parteneriat, ce interese are Romania. V-as da o cifra, nivelul in 2012, primele 11 luni, nivelul schimburilor comerciale Romania -America Latina a crescut cu 47% si avem si un usor excedent, exporturi de 700 mil, importuri de 600 mil. Este o crestere exploziva dar cu o perspectiva foarte buna.
Cred ca in interiorul acestui parteneriat Roma nia are o sansa, cu atat mai mult cu cat afirm fara nicio retinere, economia romaneasca e competitiva la nivelul CELAC. Categoric, e competitiva iar cadrul creat de acest summit va permite societatilor romanesti sa-si diversifice pietele de export pentru ca asa cum in ultimii doi trei ani s-a inceput revenirea pe pietele din lumea araba, trebuie sa revenim si pe pietele din America de Sud si Caraibe, pentru a nu mai fi atat de depdendenti de orice se intampla in UE.
E clar ca CELAC sunt o solutie de extindere a comertului extrerior. Va trebui ca in cel mai scurt timp sa organizam un turneu la nivel politic, cu intalniri cu comunitatea de afaceri pentru a consolida aceasta sansa pentru economia romaneasca”, a precizat Traian Basescu.
Seful statului a precizat ca summitul UE a avut patru mari obiective: „noul dialog UE – CELAC, valori comune si pozitii pe arena internationala, alianta pentreu dezvoltare sustenabila, promovarea investitiilor si calitatea sociala si de mediu a acestora si progrese in parteneriatul strategic bi-regional”.
Declaratiile complete ale Presedintelui Traian Basescu:
- S-a terminat summitul CELAC UE, este cred eu unul din cele mai importante summituri la care am participat in ultimii ani si asta pentru ca practic spiritul si documentele summitului consemneaza realizarea unui parteneriat strategic intre UE si America de Sud plus statele din Caraibe. Ca sa nu fie vreo eroare, CELAC inseamna comunitatea statelor latino-americane si caraibiene
- Practic, summitul a preluat in declaratia finala o serie de deziderate anterioare si a adus elemente noi.
- Obiectivele summitului au fost patru: noul dialog UE – CELAC, valori comune si pozitii pe arena internationala, alianta pentreu dezvoltare sustenabila, promovarea investitiilor si calitatea sociala si de mediu a acestora si progrese in parteneriatul strategic bi-regional.
- Partea care poate este si usor de culoare din tot acest document ete legata de faptul ca la un moment dat statele din America de Sud au inceput sa dea semnale ca vor un parteneriat mai egal decat del de pana acum, ceea ce s-a facut cu aceasta ocazie. Practic sunt doi parteneri egali care au stabilit un parteneriat strategic pe cele patru obiective majore
- Mai mult, pentru a fi si instrumentul de punere in aplicare a documentului politic, s-a realizat un plan de actiune, pe care guvernele celor doi parteneri vor trebui sa le dezvolte in actiune guvenramentala, executiva.
- Planul de actiune are cateva elemente importante: cooperare in ce priveste stiinta, cercetarea, invatamantul, cooperare in ce priveste tehnologiile moderne, dezvoltarea sustenabila, cu trei elemente pe care le-am relevat in interventia mea in plen.
- Nu putem vorbi de dezvoltare sustenabila sau durabila daca ea nu are toate cele trei elemente: dezvoltare economica, sociala si aici un element extrem de important e diminuarea saraciei, si nu in cele din urma mediul.
- Cu atat mai mult cu cat problema incalzirii globale a devenit una foarte importante si pentru statele CELAC iar un parteneriat pe aceste probleme e absolut binevenit.
- Probabil va aduceti aminte esecul conferintei de la Copenhaga, cand UE a incercat sa gaseasca un partener major si summitul a fost un esec. De aceasta data se realizaeaza un parteneriat acceptat de CELAC si UE.
- Un alt obiectiv este lupta impotriva excluziunii sociale, programe de incluziune sociala care se adreseaza nu numai ca un imperativ al atitudinii nationale, dar vizeaza si migrantii, ceea ce e extrme de important, toate statele din cele doua continente isi asuma si problematica de integrare.
- Un alt element al planului de actiune e legat de traficul de droguri, altul de siguranta publica, educatia si ocuparea fortei de munca reprezinta alte elemente ale planului.
- In ce priveste interesele UE, aici trebuie spus ca UE are un interes deosebit, ca dealtfel si statele CELAC, dar as vrea sa fie clar pentru noi, ca stat membru, ce interese exista.
- UE a realizat in ultimii zece ani investitii de 385 mld euro in statele CELAC, principalii beneficiairi fiin Brazilia, Argenitna, Peru si Mexic. Constatam ca statele membre ale UE au investit in America Latina fara Caraibe mai mult decat in Rusia, China si India la un loc in ultimii zece ani.
- Interesul e deosebit si de aceea stabilitatea juridica a fost unul din punctele intens ridicate in discutii de reprezentanti ai UE. Va sunt cunoscute actiunile din unele state care au nationalizat companii, resurse pe care le concesionasera etc.
- Exista o ingrijorare a statelor UE si de acceea stabilitatea juridica a fost unul din subiectele intens discutate.
- Un alt motiv pentru care UE e extrem de interesata de acest parteneriat e comertul. In momentul de fata s-a ajuns ca UE sa aiba exporturi de 200 de mld de euro anual. Aceasta e cifra din 2012 – schimburile comerciale, scuzati-ma, intre UE si CELAC au fost de 200 mld euro, 6,3% din exporturile UE si 13,5% din exporturile CELAC.
- Un alt motiv pentru care UE a fost interesata de consolidarea parteneriatului este acela ca impreuna economiile UE si statelor CELAC reprezinta o treime din PIB-ul mondial.
- Un alt motiv pentru care UE a fost interesata de consolidarea parteneriatului este acela ca impreuna economiile UE si statelor CELAC reprezinta o treime din PIB-ul mondial.
- Asta inseamna ca in situatia unei aliante corecte intre UE si CELAC practic acest parteneriat duce cele doua continente pe puntea de comanda a proceselor de globalizare, cand produci o treime din PIB acest parteneriat are perspectiva unei structuri extrem de puternice daca isi coreleaza politicile.
- Exista un interes deosebit pentru zona caraibeana. E o zona care a beneficiat de mai putine beneficii si dezvoltarea acestor state e depdendenta de investitii straine, iar UE are potentialul de a face investitii.
- Se dezvolta tot mai mult si acest summit va da un impuls deosebit retelei de acorduri intre UE si statele membre CELAC.
- Exista deja acordulr de asociere UE – Mexic si Chile, pe de alta parte, si reteaua de acorduri UE cu fiecare din statele membre ale CELAC se va dezvolta rapid in perioada urmatoare.
- Daca UE are interese atat de mari in acest parteneriat, ce interese are Romania.
- Va pot spune ca au existat misiuni economice si Astra Vagoane cu oferte pentru vagoane de marfa, calatori, treburi de metrou, e o companie care se prefigureaza a avea succes. Romarm a avut misiuni de evaluare si are perspectiva unor contracte bune, industria consturctoare de masini, aparatura electrocasnica are la fel perspective foarte bune si inseamna o revenire a noastra pe acolo pe unde am mai fost dar cu produse de alta calitate, inclusiv utilaj petrolier, care si acum se exporta.
- Cred ca in interiorul acestui parteneriat Romania are o sansa, cu atat mai mult cu cat afirm fara nicio retinere, economia romaneasca e competitiva la nivelul CELAC.
Intrebari:
Intalnirea cu presedintele Braziliei si Argentinei? Nu am avut astfel de intalniri, nu stiu cine a spus.
Daca va ganditi sa preluam ceva de aici, cred ca e de preluat tenacitatea chilienilor in a munci, in a-si atinge obiectivele, dar nu as vrea sa preluam si spre exemplu modul de a se sustine educatia, care e extrem de scumpa, ca sa fii student la medicina costa vreo 14.000 de dolari pe an, nu as vrea sa preluam sanatatea, unde nu exista decat asigurari private, si urgenta se plateste cu banii jos.
Ce ar vrea Chile sa preia de la noi? Presa, care e extraordinara.
47% din ce Domnule Presedinte? 47% dintr-un Euro, dintr-un miliard? Din ce?
Comentariile sunt închise.