Basescu TraianPresedintele Traian Basescu a avertizat vineri ca in cazul in care partidele intrate in cursa pentru alegerile europarlamentare nu vor respecta temele europene de dezbatere va interveni in campania electorala si va explica el insusi care este miza scrutinului din 25 mai.

„Daca voi constatata ca partidele nu se angajeaza in aceste dezbateri, nu o sa am ce sa fac si in timpul campaniei voi incerca sa explica miza alegerilor, temele de interes major si efectele daca nu ne facem treaba”, a afirmat Presedintele Traian Basescu.

Principalele declaratii ale Presedintelui Traian Basescu, citate de Hotnews.ro :

Mi s-a parut important sa trag un semnal de alarma legat de desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, azi, in prima zi de campanie.
Din pacate, in perioada preelectorala nu au parut a se prefigura niste teme de interes pentru politicieni, pentru presa, asa ca as vrea sa va prezint foarte pe scurt o lista de teme de care depinde viata noastra, a romanilor, plecand de la premisa ca PE legifereaza suprastatal.
Legislatia PE devine si legislatie nationala, este foarte important sa fim constienti de importanta alegerilor pentru PE.
As sugera cateva teme de dezbatere in care, daca e nevoie, avand in vedere experienta mea in relatia cu UE, sunt gata ca in decursul campaniei sa particip la discutii pentru ca alegatorii sa inteleaga foarte bine miza acestor alegeri.
Presa le declara fara miza prea mare, ceea ce e profund gresit, eventual o leaga de prefigurarea liniei de start pentru prezidentiale.
Primul si cel mai usor de abordat subiect este accesul Romaniei in Schengen.
Parlamentarii sunt extrem de importanti in a face presiune pe statele membre si in a argumenta de ce Romania poate incepe procesul de aderare, plecand de la premisa ca intrarea in Schengen si adoptarea euro sunt elemente profunde de integrare in UE.
Ar fi niste dezbateri extrem de importante.
O alta tema de interes national – modul cum din PE poate fi sustinut procesul de apropiere de si integrare a Moldovei in UE. E un obiectiv major pentru Romania.
Asa cum s-a convenit, alegerile vor prefigura numele sefului CE. Daca vor castiga socialistii va fi dl Schulz, daca vor castiga popularii ar fi Juncker.
Ar fi important de sustinut de ce Juncker si nu Schulz, mai ales prin prisma ultimelor declaratii ale socialistilor.
Pentru dl Schulz, anexarea Crimeei era un fapt implinit, probabil aceeasi abordare va avea daca vor fi alte evolutii negative in favoarea Romaniei, cum grupul socialist a fost extrem de greu de convins sa dea un vot care sa creeze o perspectiva europeana pentru Moldova, in timp ce popularii, liberalii si verzii au sustinut cu toata energia sa se dea aceasta perspectiva.
Ce e in avantajul Romaniei, un presedinte al CE socialist sau popular?
Trebuie sa ne uitam si la dimensiunile tarilor, nu cumva riscam sa creem o forta incredibila unui singur stat, care oricum e extrem de influent, prin crearea conditiilor ca dl Schulz sa fie presedinte al CE?
Romanii trebuie sa inteleaga miza acestor alegeri
Un alt subiect extrem de important – Romania face eforturi de ani ca problema integrarii roma sa fie acceptata ca o problema a UE, si nu a Romaniei.
Romania nu poate interzice accesul liber la miscare pe teritoriul UE.
Un alt subiect care putea fi un bun subiect de dezbatere in campanie: Europa a descoperit acum cu ocazia tensiunilor din Ucraina cat de vulnerabila si dependenta e de resursele energetice din Rusia.
Ar putea genera dezbateri – ne schimbam dependenta catre SUA, tarile din Golf.
Inclusiv dezbaterea legata de gazele de sist poate fi dezbatut.
Un alt subiect este cresterea economica, reindustrializarea Europei.
Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizata in afara Europei.
S-a vazut ca nu putem asigura prosperitate si locuri de munca numai din servicii.
La nivel european, productia industriala are o pondere de 15% in PIB.
Trebuie sa declanseze Europa o politica de reindustrializare pentru ca odata cu asta sa creeze masiv locuri de munca sigure? Nu doar in mari companii, dar si pe orizontala, in IMM-uri.
Politicile de ocupare a fortei de munca, Europa are un nivel de somaj fara precendent.
Politicile de ocupare in mod deosebit in randul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.
Putem discuta cum cheltuim banii alocati de CE pentru locurile de munca pentru tineri, sunt 106 mil euro la dispozitia Romaniei de la 1 ianuarie 2014, au trecut deja 4 luni.
Sunt convins ca foarte multi tineri ar fi interesati de acest subiect.
Sunt alte peste 400 mil euro pentru locuri de munca in zone defavorizate.
Ar interesant cum vad europarlamentarii modul de utilizare a acestor bani.
S-a creat facilitatea ca statele membre sa poata garanta cu bani din fondul de coeziune sume multiplicate de trei ori de la BEI pentru creare de locuri de munca.
Vrem o Comisie Europeana mai puternica sau mai slaba?
Vrea Romania sa ne indreptam spre statele unite ale Europei sau sa stam cat mai departe de cedarea de autoritate?
Ar fi extrem de important sa stim din dezbaterile campaniei pe ce pozitie ne asezam.
Utilizarea banilor europeni e un alt subiect de interes pentru electorat.
Avem MCV-ul, s-au facut toate declaratiile ca mecanismul va continua. Care e pozitia partidelor politice?
Vom avea 32 de reprezentanti in PE, aceste dezbateri ar consolida pozitia Romaniei si am vorbi pe aceeasi limba toti.
E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE sa fie informate despre pozitia pe care Romania o are.
Mai vrem sau nu mai vrem un MCV, a ajuns justitia la un grad de independenta suficient, avem garantia ca sunt ireversibile reformele?
Trebuie sa luam in considerare tentativele de influentare ale justitiei din ultimii doi ani sau sa le consideram accidentale ?
Miza nu e sa avem un procent mic de participanti la alegerile pentru PE, miza e sa avem un procentaj cat mai mare de romani care participa.
Media UE la ultimele alegeri a fost de 43%, in Romania a fost de 23%.
A doua zi dupa alegeri se evalueaza nivelul de europenizare a unei tari sau a nivelului de suport pentru UE si dupa prezenta la vot.
Ar fi extrem de important ca politicienii sa stimuleze prezenta la vot prin abordarea acestor teme europene.
Uniunea bancara, aplicarea tratatului fiscal, sunt mult mai multe probleme decat cele enuntate de mine.
Acestea sunt probleme de care eu m-am lovit in ultimii doi trei ani.
Sunt gata sa particip la dezbateri care sa-i ajute pe romani sa inteleaga importanta dezbaterii temelor enuntate.
Nu as vrea sa stric acest subiect, ar fi trebuit sa-l las ca unic subiect, dar as face doua mentiuni pe chestiuni de maxima actualitate.
Functionarea acordului de la Geneva. Va rog sa ma credeti ca l-am analizat cu atentie si punctul nostru de vedere confirmat de ping pongul ce se face in diverse capitale, e ca acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligatii celor care pot sa asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.
A doua observatie, legata de incidentele tot mai frecvente din domeniul sanatatii.
Romania are nevoie urgent de o noua lege a sanatatii care pe de o parte sa-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remuneratia pe care o primesc, pe performanta, si pe de alta parte pacientii sa-si primeasca in mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului in sistemul medical romanesc.
Fac un apel la cei responsabili sa ia din nou proiectul pe care am intentionat cu Emil Boc sa-l punem in dezbatere publica.
Va asigur ca e actual si poate cu usoare ajustari este proiectul care poate scoate din mizerie si personalul medical si poate reduce masiv riscurile la care sunt supusi cei care ajung in spitale.
Atunci s-au manifestat cu violenta si cu toata influenta lor cei care traiesc de pe urma coruptiei din sistemul de sanatate. Au utilizat si masele de manevra din Piata Universitatii.
Va asigur ca proiectul de lege poate fi reanalizat si se poate trece la implementarea lui.
Va asigur ca in conditiile in care se mentine resursa financiara pentru sistemul de sanatate, prestatia catre beneficiari va fi mult mai buna.
Un ultim lucru legat de campania electorala, rog toate partidele sa aiba in vedere existenta si continutul legii 78 din 2000.
Aceasta lege stabileste sanctiuni grele cu inchisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respecta regulile de finantare a campaniilor.
Cred ca la toate partidele aceasta lege trebuie citita, in mod deosebit art.1 care include si conducatorii de partide si descrie ce inseamna coruptie in finantarea campaniei electorale.
In mod cert, institutiile statului vor privi cu atentie la corecta desasurare a campaniei, incercand sa reduca la maxim banii negri utilizati in campanie.
Principalul motiv al declaratiei mele de azi e legat de teme de interes major pentru Romania care ar putea fi dezbatute in aceasta campanie.
Nu vreau sa fiu nici diriginte, nici sa dau partidelor teme, am facut doar o sugestie.
Daca voi constatata ca partidele nu se angajeaza in aceste dezbateri, nu o sa am ce sa fac si in timpul campaniei voi incerca sa explica miza alegerilor, temele de interes major si efectele daca nu ne facem treaba.

Sesiunea de intrebari

1. Presedintele SUA discuta a treia etapa a sanctiunilor. Care ar fi efectele asupra economiei romanesti?

Traian Basescu: Cred ca e o discutie preliminara si cred ca UE va fi pregatita sa dea un raspuns imediat ce Comisia termina analiza de impact pentru etapa a treia.
E foarte bine ca exista discutiile si primii cu care trebuie discutat sunt cei dependenti de efectele sanctiunilor.
Din punct de vedere energetic, Romania nu are o problema majora, avem resurse si alternative.

2. Parlamentarii au modificat legea administratiei locale pentru delegarea de atributii catre subalterni. Ati promulgat legea, v-ati consultat cu ANI si experti in coruptie?

Traian Basescu: In toate cele 20 de zile plus trei zile in control la consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la parchete, nici de la ANI.
Legea a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor.
Am considerat ca promulgarea legii e corecta si ca legea e corecta.
Inteleg ca se reduce spectacolul daca nu mai ai primari, din ce sa traim daca nu avem spectacolul arestarilor?
Marea problema e a responsabilitatii.
Eu, ca primar general, am avut foarte multe plangeri penale, pe acte care vizau restituirea fie de case, fie terenuri, si toata raspunderea era a primarului, el semneaza documentele de restituire.
Ce am constatat: nimeni nu chema decat pe primar sa dea declaratii cum a restituit o casa, un teren, in conditiile in care de multe ori aveai senzatia ca propriii tai functionari care nu sunt responsabili mergeau cu BMW iar primarul semna.
Totul se aranja la nivelul functionarilor. Nu stiu daca va imaginati ce e pe biroul unui primar. Dimineata, la intrare, ti se pun vreo doua teancuri de nu te vezi dupa ele, cu autorizatii de construire, dispozitii de retrocedare.
Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspundea era primarul.
Nu s-a gasit formula ca vreo data sa fiu reprezentat in instanta de consilierii juridici, intotdeauna trebuia sa angajez avocati.
Eu am venit primar cu Audi 80 si apartament cu patru camere, altii vin cu apartamente de doua camere si nu au nici bani de avocati.
Cred ca masura e corecta, se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza primarului dispozitia de restituire.
La Bucuresti aveam zilnic 20-30 de dispozitii de restituire si functionarii erau extrem de grijulii.
Aveau grija sa imi puna in spatele dispozitiei de restituire toate documentele.
Primarii risca sa fie victime sigure daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect in ce priveste semnatura pe care o dau.
Eu am avut sansa, dar m-a costat foarte mult, m-au costat foarte mult avocatii.
Cred ca e masura corecta, mai mult, va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si altii care vor delega foarte putin.
Am auzit si povestea ca functionarul o sa faca ce ii spune primarul.
Ce functionar vedeti dumneavoastra in fata unui procuror si sa spuna „mi-a spus primarul”, si atunci tot la DNA ajunge dl primar.
Altfel e obligatia functionarilor sa fie extrem de exigenti cu ce semneaza.
Asumarea de responsabilitate pe semnatura e un lucru de care depinde chiar viata ta, sau libertatea.
Problema e, daca vor fi suficienti viceprimari care sa isi asume responsabilitatea la titluri de proprietate.
Poate delega, dar niciodata nu va delega toata responsabilitatea la restituiri.
Am auzit si formulari de genul: ce nu au reusit in martea neagra, au reusit acum. Nu, nimeni nu ii scuteste pe cei care au facut infractiuni de intalnirea cu procurorii de la DNA.
La Bucuresti, multe din autorizatiile de construire sunt semnate de mine.
Cand vedeti cladiri schimonosite, sa stiti ca primarul nu a avut habar de cum va arata, dar in comisia de urbanism erau niste baieti care stiau exact.
De ce nu ar semna arhitectul sef? De ce nu si-ar asuma raspunderea, cand primarul nu e de meserie neaparat?

Reporter: Ati semnat ca primarul?
Traian Basescu: Nu, am semnat pentru ca daca nu semnam in 30 de zile se aproba automat.
Nu este un lucru rau si nu ii va feri pe hoti de procurori.

3. Ati stiut ca firma de unde fata dumneavoastra a luat terenul e o firma fantoma? Raportul ANAF spune ca nu are sediu social.

Traian Basescu: Va marturisesc ca acum aflu prima oara, dar Ioana a fost un cumparator de buna credinta.
Turnatorul Voiculescu isi face treaba.
Nu lucrati in trustul unui turnator?

Reporter: Eu lucrez la Antena 3.

Traian Basescu: E patronata de un turnator?

Reporter: Camelia Voiculescu este sef.
Pot sa mai pun o intrebare?

Traian Basescu: V-ati epuizat timpul.

Reporter: As vrea sa vin la Cotroceni fara sa mai stergeti cu noi pe jos.

Traian Basescu: Daca v-ati incadra in regulile de la Controceni si nu v-ati luat temele de la turnatorul Voiculescu.

4. Florin Popescu este acuzat de fapte de coruptie. Considerati ca ar trebui sa-si dea demisia din Parlament?

Traian Basescu: Am inteles ca acum solicitarea e la comisia juridica.
Cred ca trebuie urmata procedura, vot, sper ca Parlamentul sa inteleaga ca nu trebuie sa obstructioneze ancheta, cum a facut la Vosganian, la Chitoiu.
Parlamentul nu trebuie sa obstructioneze justitia.

5. Cum vedeti vacanta parlamentarilor?

Traian Basescu: Cred ca daca, in mod cinstit, si-ar asuma temele specifice UE ar fi extrem de util, noi avem o participare foarte slaba, iar daca parlamentarii ar folosi cele 30 de zile de campanie sa explice temele majore cu impact major ar fi un castig.
Cred ca asta e solutia cea mai buna, in campanie sa te duci in colectivitati.
Cred ca daca vor utiliza timpul pentru ce au spus e o solutie corecta.

6. PNL a propus schimbarea unei prevederi din tratatul uniunii economice, legata de convergenta.

Traian Basescu: Criteriile de convergenta sunt cinci. li se mai spune si criteriile de Maastricht. Nu vad ce sa schimbam aici.
Mult mai important ar fi ca alaturi de cele cinci criterii care iti permit intrarea in zona euro s-ar trata extrem de serios.
Tratatul fiscal a fost generat de insuficienta criteriilor de la Maastricht, de a garanta ca acea economie devine si competitiva.
Demagogi din fruntea multor state au oferit pensii, salarii, ajutoare sociale mult mai mari decat genera economia. Atunci au imprumutat bani si pentru ca nu a existat un tratat fiscal care sa limiteze deficitul structural.
Nu vad ce trebuie adaugat tratatului fiscal, vad unele tari care cer amanarea indeplinirii criteriului de deficit.
Nu cred ca e nevoie de modificare, ci masuri suplimentare.va explica
„Daca voi constatata ca partidele nu se angajeaza in aceste dezbateri, nu o sa am ce sa fac si in timpul campaniei voi incerca sa explica miza alegerilor, temele de interes major si efectele daca nu ne facem treaba”, a spus Traian Basescu.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT si VIDEO declaratiile presedintelui

Live streaming video by Ustream
Iata mai jos principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Mi s-a parut important sa trag un semnal de alarma legat de desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, azi, in prima zi de campanie.
Din pacate, in perioada preelectorala nu au parut a se prefigura niste teme de interes pentru politicieni, pentru presa, asa ca as vrea sa va prezint foarte pe scurt o lista de teme de care depinde viata noastra, a romanilor, plecand de la premisa ca PE legifereaza suprastatal.
Legislatia PE devine si legislatie nationala, este foarte important sa fim constienti de importanta alegerilor pentru PE.
As sugera cateva teme de dezbatere in care, daca e nevoie, avand in vedere experienta mea in relatia cu UE, sunt gata ca in decursul campaniei sa particip la discutii pentru ca alegatorii sa inteleaga foarte bine miza acestor alegeri.
Presa le declara fara miza prea mare, ceea ce e profund gresit, eventual o leaga de prefigurarea liniei de start pentru prezidentiale.
Primul si cel mai usor de abordat subiect este accesul Romaniei in Schengen.
Parlamentarii sunt extrem de importanti in a face presiune pe statele membre si in a argumenta de ce Romania poate incepe procesul de aderare, plecand de la premisa ca intrarea in Schengen si adoptarea euro sunt elemente profunde de integrare in UE.
Ar fi niste dezbateri extrem de importante.
O alta tema de interes national – modul cum din PE poate fi sustinut procesul de apropiere de si integrare a Moldovei in UE. E un obiectiv major pentru Romania.
Asa cum s-a convenit, alegerile vor prefigura numele sefului CE. Daca vor castiga socialistii va fi dl Schulz, daca vor castiga popularii ar fi Juncker.
Ar fi important de sustinut de ce Juncker si nu Schulz, mai ales prin prisma ultimelor declaratii ale socialistilor.
Pentru dl Schulz, anexarea Crimeei era un fapt implinit, probabil aceeasi abordare va avea daca vor fi alte evolutii negative in favoarea Romaniei, cum grupul socialist a fost extrem de greu de convins sa dea un vot care sa creeze o perspectiva europeana pentru Moldova, in timp ce popularii, liberalii si verzii au sustinut cu toata energia sa se dea aceasta perspectiva.
Ce e in avantajul Romaniei, un presedinte al CE socialist sau popular?
Trebuie sa ne uitam si la dimensiunile tarilor, nu cumva riscam sa creem o forta incredibila unui singur stat, care oricum e extrem de influent, prin crearea conditiilor ca dl Schulz sa fie presedinte al CE?
Romanii trebuie sa inteleaga miza acestor alegeri
Un alt subiect extrem de important – Romania face eforturi de ani ca problema integrarii roma sa fie acceptata ca o problema a UE, si nu a Romaniei.
Romania nu poate interzice accesul liber la miscare pe teritoriul UE.
Un alt subiect care putea fi un bun subiect de dezbatere in campanie: Europa a descoperit acum cu ocazia tensiunilor din Ucraina cat de vulnerabila si dependenta e de resursele energetice din Rusia.
Ar putea genera dezbateri – ne schimbam dependenta catre SUA, tarile din Golf.
Inclusiv dezbaterea legata de gazele de sist poate fi dezbatut.
Un alt subiect este cresterea economica, reindustrializarea Europei.
Cea mai mare parte a industriei UE e delocalizata in afara Europei.
S-a vazut ca nu putem asigura prosperitate si locuri de munca numai din servicii.
La nivel european, productia industriala are o pondere de 15% in PIB.
Trebuie sa declanseze Europa o politica de reindustrializare pentru ca odata cu asta sa creeze masiv locuri de munca sigure? Nu doar in mari companii, dar si pe orizontala, in IMM-uri.
Politicile de ocupare a fortei de munca, Europa are un nivel de somaj fara precendent.
Politicile de ocupare in mod deosebit in randul tinerilor sunt un subiect de dezbatere.
Putem discuta cum cheltuim banii alocati de CE pentru locurile de munca pentru tineri, sunt 106 mil euro la dispozitia Romaniei de la 1 ianuarie 2014, au trecut deja 4 luni.
Sunt convins ca foarte multi tineri ar fi interesati de acest subiect.
Sunt alte peste 400 mil euro pentru locuri de munca in zone defavorizate.
Ar interesant cum vad europarlamentarii modul de utilizare a acestor bani.
S-a creat facilitatea ca statele membre sa poata garanta cu bani din fondul de coeziune sume multiplicate de trei ori de la BEI pentru creare de locuri de munca.
Vrem o Comisie Europeana mai puternica sau mai slaba?
Vrea Romania sa ne indreptam spre statele unite ale Europei sau sa stam cat mai departe de cedarea de autoritate?
Ar fi extrem de important sa stim din dezbaterile campaniei pe ce pozitie ne asezam.
Utilizarea banilor europeni e un alt subiect de interes pentru electorat.
Avem MCV-ul, s-au facut toate declaratiile ca mecanismul va continua. Care e pozitia partidelor politice?
Vom avea 32 de reprezentanti in PE, aceste dezbateri ar consolida pozitia Romaniei si am vorbi pe aceeasi limba toti.
E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE sa fie informate despre pozitia pe care Romania o are.
Mai vrem sau nu mai vrem un MCV, a ajuns justitia la un grad de independenta suficient, avem garantia ca sunt ireversibile reformele?
Trebuie sa luam in considerare tentativele de influentare ale justitiei din ultimii doi ani sau sa le consideram accidentale ?
Miza nu e sa avem un procent mic de participanti la alegerile pentru PE, miza e sa avem un procentaj cat mai mare de romani care participa.
Media UE la ultimele alegeri a fost de 43%, in Romania a fost de 23%.
A doua zi dupa alegeri se evalueaza nivelul de europenizare a unei tari sau a nivelului de suport pentru UE si dupa prezenta la vot.
Ar fi extrem de important ca politicienii sa stimuleze prezenta la vot prin abordarea acestor teme europene.
Uniunea bancara, aplicarea tratatului fiscal, sunt mult mai multe probleme decat cele enuntate de mine.
Acestea sunt probleme de care eu m-am lovit in ultimii doi trei ani.
Sunt gata sa particip la dezbateri care sa-i ajute pe romani sa inteleaga importanta dezbaterii temelor enuntate.
Nu as vrea sa stric acest subiect, ar fi trebuit sa-l las ca unic subiect, dar as face doua mentiuni pe chestiuni de maxima actualitate.
Functionarea acordului de la Geneva. Va rog sa ma credeti ca l-am analizat cu atentie si punctul nostru de vedere confirmat de ping pongul ce se face in diverse capitale, e ca acordul nu a fost suficient de clar pentru a crea obligatii celor care pot sa asigure revenirea la normalitate a Ucrainei.
A doua observatie, legata de incidentele tot mai frecvente din domeniul sanatatii.
Romania are nevoie urgent de o noua lege a sanatatii care pe de o parte sa-i trateze pe medici cu respectul cuvenit prin remuneratia pe care o primesc, pe performanta, si pe de alta parte pacientii sa-si primeasca in mod cinstit drepturile pe care le au de suport din partea statului in sistemul medical romanesc.
Fac un apel la cei responsabili sa ia din nou proiectul pe care am intentionat cu Emil Boc sa-l punem in dezbatere publica.
Va asigur ca e actual si poate cu usoare ajustari este proiectul care poate scoate din mizerie si personalul medical si poate reduce masiv riscurile la care sunt supusi cei care ajung in spitale.
Atunci s-au manifestat cu violenta si cu toata influenta lor cei care traiesc de pe urma coruptiei din sistemul de sanatate. Au utilizat si masele de manevra din Piata Universitatii.
Va asigur ca proiectul de lege poate fi reanalizat si se poate trece la implementarea lui.
Va asigur ca in conditiile in care se mentine resursa financiara pentru sistemul de sanatate, prestatia catre beneficiari va fi mult mai buna.
Un ultim lucru legat de campania electorala, rog toate partidele sa aiba in vedere existenta si continutul legii 78 din 2000.
Aceasta lege stabileste sanctiuni grele cu inchisoare de la unu la cinci ani pentru cei care nu respecta regulile de finantare a campaniilor.
Cred ca la toate partidele aceasta lege trebuie citita, in mod deosebit art.1 care include si conducatorii de partide si descrie ce inseamna coruptie in finantarea campaniei electorale.
In mod cert, institutiile statului vor privi cu atentie la corecta desasurare a campaniei, incercand sa reduca la maxim banii negri utilizati in campanie.
Principalul motiv al declaratiei mele de azi e legat de teme de interes major pentru Romania care ar putea fi dezbatute in aceasta campanie.
Nu vreau sa fiu nici diriginte, nici sa dau partidelor teme, am facut doar o sugestie.
Daca voi constatata ca partidele nu se angajeaza in aceste dezbateri, nu o sa am ce sa fac si in timpul campaniei voi incerca sa explica miza alegerilor, temele de interes major si efectele daca nu ne facem treaba.

Sesiunea de intrebari

1. Presedintele SUA discuta a treia etapa a sanctiunilor. Care ar fi efectele asupra economiei romanesti?

Traian Basescu: Cred ca e o discutie preliminara si cred ca UE va fi pregatita sa dea un raspuns imediat ce Comisia termina analiza de impact pentru etapa a treia.
E foarte bine ca exista discutiile si primii cu care trebuie discutat sunt cei dependenti de efectele sanctiunilor.
Din punct de vedere energetic, Romania nu are o problema majora, avem resurse si alternative.

2. Parlamentarii au modificat legea administratiei locale pentru delegarea de atributii catre subalterni. Ati promulgat legea, v-ati consultat cu ANI si experti in coruptie?

Traian Basescu: In toate cele 20 de zile plus trei zile in control la consiliul legislativ nu a existat nicio observatie, nici de la parchete, nici de la ANI.
Legea a facut obiectul unor discutii foarte serioase in randul consilierilor.
Am considerat ca promulgarea legii e corecta si ca legea e corecta.
Inteleg ca se reduce spectacolul daca nu mai ai primari, din ce sa traim daca nu avem spectacolul arestarilor?
Marea problema e a responsabilitatii.
Eu, ca primar general, am avut foarte multe plangeri penale, pe acte care vizau restituirea fie de case, fie terenuri, si toata raspunderea era a primarului, el semneaza documentele de restituire.
Ce am constatat: nimeni nu chema decat pe primar sa dea declaratii cum a restituit o casa, un teren, in conditiile in care de multe ori aveai senzatia ca propriii tai functionari care nu sunt responsabili mergeau cu BMW iar primarul semna.
Totul se aranja la nivelul functionarilor. Nu stiu daca va imaginati ce e pe biroul unui primar. Dimineata, la intrare, ti se pun vreo doua teancuri de nu te vezi dupa ele, cu autorizatii de construire, dispozitii de retrocedare.
Toate au in spate lucrul functionarilor, dar singurul care raspundea era primarul.
Nu s-a gasit formula ca vreo data sa fiu reprezentat in instanta de consilierii juridici, intotdeauna trebuia sa angajez avocati.
Eu am venit primar cu Audi 80 si apartament cu patru camere, altii vin cu apartamente de doua camere si nu au nici bani de avocati.
Cred ca masura e corecta, se face un transfer de responsabilitate exact catre cel care ii furnizeaza primarului dispozitia de restituire.
La Bucuresti aveam zilnic 20-30 de dispozitii de restituire si functionarii erau extrem de grijulii.
Aveau grija sa imi puna in spatele dispozitiei de restituire toate documentele.
Primarii risca sa fie victime sigure daca semneaza acte fara sa aiba un aparat perfect in ce priveste semnatura pe care o dau.
Eu am avut sansa, dar m-a costat foarte mult, m-au costat foarte mult avocatii.
Cred ca e masura corecta, mai mult, va asigur ca vor fi primari care vor delega foarte mult si altii care vor delega foarte putin.
Am auzit si povestea ca functionarul o sa faca ce ii spune primarul.
Ce functionar vedeti dumneavoastra in fata unui procuror si sa spuna „mi-a spus primarul”, si atunci tot la DNA ajunge dl primar.
Altfel e obligatia functionarilor sa fie extrem de exigenti cu ce semneaza.
Asumarea de responsabilitate pe semnatura e un lucru de care depinde chiar viata ta, sau libertatea.
Problema e, daca vor fi suficienti viceprimari care sa isi asume responsabilitatea la titluri de proprietate.
Poate delega, dar niciodata nu va delega toata responsabilitatea la restituiri.
Am auzit si formulari de genul: ce nu au reusit in martea neagra, au reusit acum. Nu, nimeni nu ii scuteste pe cei care au facut infractiuni de intalnirea cu procurorii de la DNA.
La Bucuresti, multe din autorizatiile de construire sunt semnate de mine.
Cand vedeti cladiri schimonosite, sa stiti ca primarul nu a avut habar de cum va arata, dar in comisia de urbanism erau niste baieti care stiau exact.
De ce nu ar semna arhitectul sef? De ce nu si-ar asuma raspunderea, cand primarul nu e de meserie neaparat?

Reporter: Ati semnat ca primarul?
Traian Basescu: Nu, am semnat pentru ca daca nu semnam in 30 de zile se aproba automat.
Nu este un lucru rau si nu ii va feri pe hoti de procurori.

3. Ati stiut ca firma de unde fata dumneavoastra a luat terenul e o firma fantoma? Raportul ANAF spune ca nu are sediu social.

Traian Basescu: Va marturisesc ca acum aflu prima oara, dar Ioana a fost un cumparator de buna credinta.
Turnatorul Voiculescu isi face treaba.
Nu lucrati in trustul unui turnator?

Reporter: Eu lucrez la Antena 3.

Traian Basescu: E patronata de un turnator?

Reporter: Camelia Voiculescu este sef.
Pot sa mai pun o intrebare?

Traian Basescu: V-ati epuizat timpul.

Reporter: As vrea sa vin la Cotroceni fara sa mai stergeti cu noi pe jos.

Traian Basescu: Daca v-ati incadra in regulile de la Controceni si nu v-ati luat temele de la turnatorul Voiculescu.

4. Florin Popescu este acuzat de fapte de coruptie. Considerati ca ar trebui sa-si dea demisia din Parlament?

Traian Basescu: Am inteles ca acum solicitarea e la comisia juridica.
Cred ca trebuie urmata procedura, vot, sper ca Parlamentul sa inteleaga ca nu trebuie sa obstructioneze ancheta, cum a facut la Vosganian, la Chitoiu.
Parlamentul nu trebuie sa obstructioneze justitia.

5. Cum vedeti vacanta parlamentarilor?

Traian Basescu: Cred ca daca, in mod cinstit, si-ar asuma temele specifice UE ar fi extrem de util, noi avem o participare foarte slaba, iar daca parlamentarii ar folosi cele 30 de zile de campanie sa explice temele majore cu impact major ar fi un castig.
Cred ca asta e solutia cea mai buna, in campanie sa te duci in colectivitati.
Cred ca daca vor utiliza timpul pentru ce au spus e o solutie corecta.

6. PNL a propus schimbarea unei prevederi din tratatul uniunii economice, legata de convergenta.

Traian Basescu: Criteriile de convergenta sunt cinci. li se mai spune si criteriile de Maastricht. Nu vad ce sa schimbam aici.
Mult mai important ar fi ca alaturi de cele cinci criterii care iti permit intrarea in zona euro s-ar trata extrem de serios.
Tratatul fiscal a fost generat de insuficienta criteriilor de la Maastricht, de a garanta ca acea economie devine si competitiva.
Demagogi din fruntea multor state au oferit pensii, salarii, ajutoare sociale mult mai mari decat genera economia. Atunci au imprumutat bani si pentru ca nu a existat un tratat fiscal care sa limiteze deficitul structural.
Nu vad ce trebuie adaugat tratatului fiscal, vad unele tari care cer amanarea indeplinirii criteriului de deficit.
Nu cred ca e nevoie de modificare, ci masuri suplimentare.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.