Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, in care anuntat ca a declansat procedura pentru un nou referendum, daca romanii doresc parlament unicameral si un Parlament cu 300 de membri .
Motivul declansarii noului referendum este “atitudinea Parlamentului Romaniei, a majoritatii USL, este o atitudine care nu e compatibila cu statul de drept si creaza un precedent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor”.
“Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine a majoritatii USL care respinge aplicarea referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democratia si nici cu respectarea vointei poporului”, a declarat Traian Basescu, care a precizat ca va emite decretul in functie de ce se intampla in parlament si la Curtea Constitutionala.
Cititi mai jos declaratia integrala a Presedintelui Traian Basescu :
Conferinta se refera la revizuirea constitutiei si reactia mea la ce s-a intamplat si continua sa se intample in Parlament.
As pleca de la o premisa esentiala in pozitionarea mea: eu nu mai am interese politice legate de revizuire: nu mai pot candida, nu mai pot fi presedinte, de aceea privesc lucrurile cu neutralitate si in interesul romanilor.
Mi-am inceput cel de-al doilea mandat cu obiectivul de modernizare a statului. Unele au reusit, altele nu, dar unul esential a vizat flexibilizarea statului, constructia unui stat flexibil, usor, ieftin – de aceea s-a redus personalul bugetar.
Un obiectiv a fost si revizuirea altor institutii, nu numai subtierea aparatului de stat, si una din institutiile fundamentale ce trebuiau revizuite e Parlamentul, care poate fi caracterizat ca fiind de multe ori ineficient si desprins chiar de realitatile legislative. Marti sau miercuri se aduna in plen si voteaza multe legi fara sa stie despre ce e vorba multi parlamentari.
Avem un Parlament bicameral, cu doua camere cu atributiuni diferite, ceea ce inseamna pe fond un Parlament unicameral. Multe legi trec in camera nedecizionala fara macar a fi dezbatute. Romania functioneaza ca si cum ar avea un Parlament unicameral.
In noiembrie 2009 am declansat un referendum cu doua intrebari: daca poporul e de acord cu un parlament unicameral si daca poporul e de acord cu maxim 300 de parlamentari. Ambele intrebari au primit un raspuns pozitiv,”Da”, in jur de 80%, in cadrul unui referendum valid.
In aceste conditii, am initiat procesul de revizuire a Constitutiei si in 2010 am transmis Parlamentului proiectul de revizuire, care punea in aplicare rezultatul referendumului, pe care l-am considerat obligatoriu in baza Constitutiei, care spune ca suveranitatea poporului se manifesta prin referendum. E cea mai puternica forma de suveranitate.
Din pacate, acum o luna, fara a fi discutat, desi primise aviz pozitiv de la Comisia Juridica, Parlamentul a respins propunerea.
S-a trecut la elaborarea unei noi Constitutii in care nu se tine cont de rezultatul referendumului.
Cred ca aceasta atitudine a Parlamentului Romaniei, a majoritatii USL, este o atitudine care nu e compatibila cu statul de drept si creaza un precedent extrem de periculos, in care se refuza punerea in aplicare a vointei liber exprimate de popor.
Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine a majoritatii USL care respinge aplicarea referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democratia si nici cu respectarea vointei poporului.
Misiunea mea e sa apar interesele poporului roman pana la capat.
In aceasta dupa amiaza am declansat procedura unui nou referendum: daca romanii doresc parlament unicameral si un parlament cu 300 de membri. Procedura e la inceput.
Revizuirea Constitutiei nu s-a incheiat, mai exista sansa ca plenul sa vina la respect fata de poporul roman.
Exista posibilitata ca insasi Curtea Constitutionala sa respinga o lege de revizuire care nu tine cont de referendum.
Eu am declansat procedura si voi emite decretul in functie de ce se intampla in Parlament si la Curtea Constitutionala. Voi emite decretul astfel incat sa dau posibilitatea romanilor sa se pronunte din nou daca doresc parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.
Este obligatia mea, sa nu spun asta e, dragi romani, sa utilizeze toate mijloacele constitutionale pentru a da sanse ca democratia sa inviga vointa majoritatii parlamentare si sa fie in interesul celor 22 de milioane de romani, si nu a celor 588 de parlamentari.
Fac precizarea ca voi emite decretul si in functie de ce se intampla cu legea referendumului: daca vom avea cvorum obligatoriu de 30%, le voi emite astfel incat acest referendum sa beneficieze si el de avantajul de a fi validat cu o prezenta e 30%. Vreau sa subliniez ca sunt hotarat sa-i determin pe parlamentari sa respecte votul cetatenilor. A fost un referendum validat de CCR, au participat peste 50% din romani si e obligatia politicului sa respecte un astfel de referendum.
Nu as vrea sa comentez prea mult pe problemele ridicate in procesul de revizuire la stadiul in care e acum.
Intrebari si raspunsuri:
R: Parlamentul are 20 de zile la dispozitie sa dea un punct de vedere. Veti astepta acest punct de vedere?
TB: Cum sa nu tin cont, e in interesul meu sa fie respectata procedura. Se petrec niste lucruri extrem de interesante, dezbaterea in plen, decizii ale CCR, voi astepta si decizia Curtii cu privire la proiectul pe care il va trimite Parlamentul. Nu am vrut sa lansez procedura de realizare a unui nou referendum in timpul vacantei. Am dorit sa lansez procedura cand parlamentarii sunt la servici.
R: V-ati consultat cu premierul?
TB: Cu premierul am avut discutii si m-a pus la curent cu ce s-a stabilit intre domnia sa si dl. Antonescu. Nu am a-i reprosa nimic premierului, ei au o majoritate de 70%. Eu nu am mijloace sa-i conving altfel decat respectand parghiile constitutionale.
R: Luati in calcul sa mergeti in Parlament?
TB: Nu numai ca nu vad de ce sa merg, daca as fi invitat as merge cu placere. Eu am trimis un punct de vedere. Constitutia Romaniei e buna, principiile stabilite, drepturile, institutiile, sunt in regula, indeplinesc standardele europene. Acum un singur standard nu e indeplinit, cel care vizeaza vointa poporului. Nu mai exista rostul revizuirii daca nu se pune in aplicare rezultatul referendumului
R: Ce altceva din actualul proiect ar duce la un blocaj in stat?
TB: Nu as vrea sa intru aici la Cotroceni intr-o dezbatere pe ce e la comisie. Spre exemplu, ce va pot spune, in proiectul meu mai erau doua paliere, dincolo de referendum: tratatul fiscal, se introducea in constitutie obligatia de a nu avea un deficit mai mare de 3%, si al doilea palier, introducerea tuturor deciziilor CCR in articolele de constitutie care nu erau clare. In cele doua mandate am avut coliziuni legate de constitutie, s-au clarificat articolele neclare. Nu as vrea sa intru acum in analiza unei comisii conduse de dl Antonescu, care poate fi spectaculos modificata la plen
R: Dar in ce priveste prerogativele presedintelui?
TB: Va rog sa-mi permiteti sa speculez ceva mai tarziu, intr-o emisiune la B1
R: Daca nu vor aplica nici al doilea referendum?
TB: Atunci desfiintam aliniatul trei, Romania este stat de drept. Aceasta solicitare o avem in toate intalnirile internationale, atentie la statul de drept. E de neconceput in toata Europa sa avem un referendum valid si clasa politica sa refuze sa aplice rezultatul
R: De ce credeti ca se va tine cont de acest al doilea referendum? Ar fi oportun boicotul?
TB: Sa ajungem, pana atunci, dar eu cred ca un al doilea referendum pe aceleasi subiecte care ar fi din nou validat de popor ar fi echivalentul unei respingeri totale a clasei politice, inclusiv a celor care au castigat cu 70%. Astept niste evolutii, poate se indreapta lucrurile la plen, poate decizia CCR va obliga la respectarea referendumului. Eu am tinut sa declansez procedura inainte de vacanta Parlamentului. Am inteles ca saptamana asta comisia isi termina opera sau capodopera, urmand ca apoi sa o definitiveze si sa o inalte la cer Parlamentului.
R: Neparticiparea la referendum ar fi o ultima solutie?
TB: Imi e greu sa spun acum, sa vedem ce referendum vom avea, cu 30 sau 50% cvorum. Sa vedem cum iese noua Constitutie, eu ca omul gospodar imi fac vara sanie si iarna car. Si declansarea procedurii inseamna ca am inceput sa construiesc sania. Mesajul meu catre romani e sa aiba incredere ca ma voi bate ca vointa lor sa fie aplicata de parlament pana la ultima resursa constitutionala pe care o am.
D-le Presedinte, va doresc spor la joaca, insa inca astept mesaje dublate coerent de fapte. Vremea mesajelor inversate, cred ca, a trecut.Multumesc
Cica la B1, un PSD-ist, unul … Nicolicea parca … nu era de acord cu un parlament unicameral, din cauza ca el considera necesara si o a doua camera a parlamentului pentru reprezentantii locali de dupa regionalizarea Romaniei …
Cica: „numiti-o CAMERA LORZILOR, sau cum vreti dumneavoastra” spunea el, neglijand ca la noi NU EXISTA LORZI ci doar „BARONI LOCALI” … deci a doua camera dorita de el ar fi fost de fapt: „CAMERA BARONILOR LOCALI” … 🙂
Nu le ajunge baronilor ca taie si spanzura fiecare in regiunea lor, mai vor sa taie si sa spanzure si in fruntea tarii … si sa ignore referendumuri … si sa dea jos pe seful statului ales prin vot universal … si sa siluiasca Constitutia tarii si prin fata si prin dos, si cum le mai trece lor prin minte … HALAL DEMOCRATIE ORIGINALA … „bulimea” sa nu aiba voie sa cracneasca … BARONII SA FIE MAI EGALI DECAT ORICINE in tara asta … adica un fel de cosmar Orwelian „come true” in Gradina Maicii Domnului … 🙁
Un singur marinar, adevarat lup de mare, pe punctul de a da sah mat unei intregi gloate de comunisti ce impart cu totii un singur neuron, si ala, cu sinapsa pe antena lui Voiculescu…
…..da presedintele este alaturi de noi ,inca o data nu dezamageste electoratul si pe cei care l-au sustinut indeaproape !vom fi alaturi de el ca sa taiem tentacolele acestei caracatite care ne-a cuprins ….sa luptam pe ultima suta de metri ca sa punem ordine (cat mai este inca presedinte)in legile tari si stabilirea unei normalitati democratice !….sa ne traiesti ,domnule PRESEDINTE BASESCU !
Ghem, set, meci. Pe zgura,pe iarba sau pe beton Presedintele nostru demonstreaza ca este un politician de geniu. La drept vorbind ma asteptam la aceasta spectaculoasa contralovitura in moalele capului „tinichigiilor” din comisie. Au vrut prag de 30 iar acum se va rasfrange ca un bumerang in capul initiatorilor. Asta daca CCR nu va invalida acest prag, caz in care boicotul e solutia salvatoare. Ponta e pus in corzi (doar a promis lui Frau Merkel respectarea statului de drept). Situatia economica este pe drojdie iar lui KKrau nici nu-i pasa. In acest moment Presedintele are toti asii in mana. Odata cu el si noi. Ramane ca sa-l sprijinim si vom infrange hidra odioasa care ne face zile negre.
daca e supus la vot minimum 80% o sa voteze cu 300 de spartani nu cu 580 de jgodi
daaa !
Daca ar fi dupa noi, oamenii normali, parlamentul nu ar depasi 120 de locuri! Din pacate unii se tin cu dintii de politica si banii ce curg acolo. Sa nu-i uitam si pe chiompii ce-i voteaza mereu pe aceiasi oameni, pe principiul „tonomatului”: bagi un mic si o bere electorala, ei scot stampila si dau un vot (sau mai multe…).
Excelent !
Sa-i vedem pe romanii nostri daca se hotaresc in sfarsit sa isi ia soarta in mana si sa dea de pamant cu cei care-i vampirizeaza „in numele poporului” (uslamist). Inca o victorie a DA-ului va echivala cu dezavuarea acttualului parlament.
Iata, inca o data ca domnul Presedinte a fost si este un bun roman.
Acest raspuns l-am scris la articolul anterior ca replica la ce mi-ai scri dumneata dar il postez si aici pentru a fi sigur ca-l vezi.
Initiativa presedintelui? A mai dat o tema de dezbatere pulimii.
De ce se mai cheltuie bani pentru un referendum egal cu cel din 2009? Normal ar fi sa se aplice acela, ca daca ala nu se aplica tot aceeasi soarta va avea si asta de acum.
Ce facem? Ne invartim in jurul cozii?
Domnul val… eu nu ma las dus de val. Reusesc inca sa mai gandesc singur.
Vrei si o mica dovada?
Iti mai aduci aminte dupa ce s-a aprobat acel referendum ca presedintele si-a dat seama ca acesta nu se poate aplica imediat ci numai la urmatorul parlament si numai dupa o modificare a Constitutiei si… i-a iesit porumbelul din gura atunci si a spus ca:
“imi pare rau ca nu am mai introdus o intrebare pentru modificarea imediata a Constitutiei pentru a se putea face un parlament unicameral si toate implicatiile necesare” – citat aproximativ din memorie.
Ce face acum presedintele?
Ne arunca inca o data praf in ochi pentru ca iar se dovedeste ca este un presedinte uituc daca nici de data asta nu a pomenit de un al treilea subiect al referendumului – special pentru modificarea imediata a Constitutiei ca sa se poata organiza un parlament unicameral.
Nu sunt eu un expert in chestiile astea dar nici de prost nu ma pot lua politicienii astia din ziua de azi.
Deci… despre ce vorbim aici?
Despre invartitul in jurul cozii!!!
Comentariile sunt închise.