Toti tiganii din strainatate ar putea deveni cetateni indieni. Declaratia, care are sanse sa ramana in istorie, ii apartine ministrului de externe de la New Delhi.
Potrivit oficialului, guvernul indian pregateste recunoasterea intregii comunitati de romi, ca parte a diasporei indiene. La noi, reactia nu a ramas fara ecou. „Si noi vrem sa fim indieni!„, spun tiganii romani, iar autointitiulatul rege international al romilor, Dorin Cioaba, este primul dintre ei, scrie stirileprotv.ro.
„Voi sunteti fiii Indiei, care ati migrat si ati trait in conditii grele de-a lungul veacurilor. Marea comunitate de 20 de milioane de tigani traieste in mai mult de 30 de tari si toti sunt urmasi ai strabunilor nostri” – a spus ministrul in cadrul unei intalniri cu delegati ai romilor din toata lumea.
Sushma Swaraj, ministrul indian de Externe: „In Rusia, Bulgaria si Romania, se numesc tigani. Romii au trait, in vremuri
de demult, in nordul Indiei. Frati si surori romi, India de azi progreseaza si va asiguram ca va vom sprijini continuu pe voi, fratii si surorile noastre rome.”
Aceste declaratii au facut imediat inconjurul globului.
La Sibiu, autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioaba, a tinut sa marcheze momentul imbracandu-se intr-un costum traditional indian.
Dorin Cioaba, autotintitulatul rege international al romilor: „Intodeauna istoria a aratat faptul ca noi provenim din India. Chiar 30 la suta din limba noastra, a romilor, este indiana.”
La fel si costumele.
„Rosu predomina atat in costumul traditional indian, cat si in al nostru. Ca dovada ca culturile sunt acelasi”, explica el.
Nu toti supusii lui Cioaba ii impartasesc insa entuziasmul.
„Cu ce ne ajuta? Ca nu ne ajuta cu nimic. Nu ne ajuta Romania, daramite India„, spune o femeie.
Romii au migrat spre Europa din nord vestul Indiei incepand cu secolul X. In perioada medievala, erau fie robi, fie mestesugari la multe curti domnesti, inclusiv in Tarile Romane.
Viorel Achim, istoric Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”: „In Romania, primii tigani, cum apar in documente, sunt pomeniti in anul 1385. Este o diploma de la domnitorul Tarii Romanesti, Dan I, o donatie catre Manastirea Tismana, unde, intre posesiunile manastirii, sunt pomenite si 40 de familii de tigani.”
In 1993, autoproclamatul imparat al tiganilor, Iulian Radulescu, a facut o calatorie in India, pentru a vedea de unde ar fi venit strabunii sai. Pe drum, a avut trairi… metafizice.
Iulia Radulescu, la geamul vagonului de tren, privind in departare: „O, Doamne, unde ti-ai trimis tiganii? O lunga calatorie, un loc imposibil… Mama India.”
Acum, Mama India pare dornica sa-si recunoasca toti copiii.