Poliţia Română foloseşte câinii pentru a executa misiuni dintre cele mai diverse, de la căutat urme, la depistat stupefiante, substanţe periculoase sau explozive, până la salvat de vieţi omeneşti.

Prieten de nădejde, credincios, camaradul care nu te lasă la greu şi care este capabil să îşi dea viaţa pentru stăpânul său, aşa îl descrie Valentin Gigolea pe cel mai bun coleg şi partener al său, ciobănescul german HERO, câinele specializat în detectarea explozivilor.

 Povestea acestui tandem, câine-instructor, începe în anul 2011, când agentul şef adjunct Valentin Gigolea, din cadrul Biroului Pirotehnic al Inspectoratului General al Poliţiei Române, l-a preluat de la Centrul Chinologic Sibiu.

 „Pe Hero îl am de când avea doar cinci luni. Am fost primul lui instructor şi cu siguranţă voi fi şi ultimul. Până la un an, l-am crescut acasă ca pe un copil, a devenit membru al familiei mele. în această muncă, legătura dintre conductorul câine-serviciu şi animal este esenţială. Astfel se naşte un limbaj cunoscut de câine şi stăpânul său”. a spus poliţistul.

Fiecare câine este dresat să se exprime într-un anume mod atunci când descoperă ceea ce caută. Este dresat cum să semnaleze prezenţa materialului explozibil. În aceste situatii, animalul e învăţat cu mirosul explozibilului. Ştie să ia poziţia şezut şi să nu atingă, sub nicio formă, pachetul suspect. Este de ajuns o singură comandă, venită din partea conductorului său, iar Hero se transformă pe loc într-un adevărat soldat.

Astfel, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, câinele participă alături de grupă (cinci poliţişti şi un câine) la toate activităţile şi misiunile care mai de care mai periculoase.

„După trei ani şi jumătate de nenumărate lecţii de anduranţă şi agilitate, ore de pregătire chinotehnică şi aplicaţii practice, dresajul complex ce implică disciplină impecabilă, energie, exerciţii elaborate, forţarea limitelor, curaj, rezistenţă psihică şi fizică, au făcut dintr-un câine eroul meu, de aceea i-am dat şi acest nume”, adaugă poliţiştul.