Hillary Clinton este, oficial, candidatul democratilor in cursa pentru Casa Alba. Cu mai bine de un secol in urma, insa, „Notorious Victoria” Woodhull era prima femeie care incerca sa ajunga presedinte al Americii.
Nici macar nu ar fi putut vota pentru ea insasi, pentru ca in 1872, femeile nu aveau drept de vot in America. Woodhull nu s-a lasat descurajata si a vrut sa faca o schimbare in modul in care erau privite femeile. Pentru asta, a ajuns sa fie numita „Doamna Satan” si chiar a facut inchisoare. Abia cinci decenii mai tarziu, femeile din Statele Unite aveau sa primeasca dreptul la vot.
Acum, Business Insider prezinta povestea uimitoare a celei care a fost prima femeie care a intrat in cursa pentru Casa Alba.
Woodhull s-a nascut in septembrie 1838, intr-o familie saraca din Ohio. A fost cel de-al saptelea copil din cei zece copii crescuti de un tata analfabet.
Cand ea avea doar 11 ani, tatal sau a dat foc singurei surse de venit – o moara – pentru ca voia sa incaseze banii de asigurare. Oamenii s-au prins insa de siretlic, astfel ca familia a fost alungata din oras.
Potrivit „Notorious Victoria: Viata Victoriei Woodhull, necenzurata”, carte scrisa de Mary Gabriel, Victoria si sora sa, Tennessee, au fost prezentate de tatal lor ca spiritiste care pot vorbi cu mortii.
Pe cand avea 15 ani, Victoria s-a casatorit cu Canning Woodhull, un sarlatan betiv cu 13 ani mai mare, care mintise pe toata lumea ca e doctor. Era doar o copila cand prima ei poveste de dragoste s-a spulberat rapid. A facut doi copii cu sotul ei si a muncit pentru ca barbatul sa aiba bani de bautura. Nu dupa mult timp, a divortat de el.
Dupa divort, Victoria si sora ei Tennessee si-au deschis o afacere, un butic „de spiritism”, si au facut o mica avere. La un moment dat in aceasta perioada, Tennessee a fost data in judecata pentru omor prin imprudenta. Unul dintre pacientii ei care avea cancer a murit, in ciuda tratamentului ei spiritist.
Viata de activist
Victoria a avut o a doua casatorie, din 1866 pana in 1876. Pentru ca era puternic stigmatizata din cauza celor doua divorturi, ea s-a dedicat vietii de activist. Ea milita pentru libertatea de a te casatori cu oricine, de a divorta oricand, fara implicarea guvernului. De asemenea, ea cerea legalizarea prostitutiei.
In 1868, surorile erau clarvazatoare in New York. Tennessee lucra pentru Cornelius Vanderbilt, un magnat in domeniul cailor ferate. Au fost zvonuri ca cei doi erau iubiti. El o numea „mica mea vrabie”, ea i se adresa cu apelativul „capra batrana”.
Cu sprijinul lui Vanderbilt, cele doua si-au deschis mai tarziu, in 1870, o casa de broketaj pe Wall Street. A fost o adevarata controversa a vremii, iar lumea se ingramadea sa le cunoasca pe cele doua femei broker. Vanderbilt le dadea diverse ponturi, asa ca fetele au facut chiar si 700.000 de dolari intr-o singura zi.
Asadar, firma cunostea un adevarat succes. Surorile si-au facut prietene: actrite, prostituate, vaduve bogate. Au decis sa foloseasca profitul firmei lor pentru a sprijini candidatura Victoriei la presedintia Americii.
Incurajata de prietenul si sustinatorul sau, senatorul din Massachusetts Benjamin Butler, Victoria a vorbit in 1871 in fata parlamentarilor. „Femeile sunt egale cu barbatii si in fata legii, si in ceea ce priveste drepturile lor” a fost declaratia ei curajoasa din Congres.
Candidatura la Casa Alba
Un an mai tarziu, ea candida in numele Partidului pentru Drepturi Egale, formatiune politica ce sustinea drepturi egale la vot pentru femei si barbati. Partidul a nominalizat-o in mai 1872 pentru a candida impotriva presedintelui Ulysses S. Grant si a democratului Horace Greeley. Propunerea Victoriei pentru functia de vice-presedinte era Frederick Douglass, un fost sclav devenit scriitor abolitionist.
Lucrurile au inceput sa ia o intorsatura urata apoi. Ca raspuns la atacul virulent pe care-l lansau contracandidatii sai in presa, Victoria a publicat articole despre scandalurile sexuale ale ministru Henry Ward Beecher si ale brokerului Luther Challis. Ea a fost arestata pentru trimiterea de mesaje obscene si a petrecut noaptea alegerilor in inchisoare. Victoria nu ar fi primit niciun vot in colegiile electorale.
In curand, surorile au inceput sa-si piarda clientii din cauza ambitiilor politice. Unii chiar le-au dat in judecata. Victoria a continuat sa militeze pentru drepturile femeilor, dar procesele au lasat-o fara bani. Din cauza trecutului sau de spiritista, a fost supranumita „Doamna Satan”.
Mostenitorii lui Vanderbilt i-au dat bani sa plece in Marea Britanie, unde feminista a continuat sa scrie articole ori sa vorbeasca despre egalitatea intre femei si barbati. S-a casatorit cu John Biddulph Martin si a fost distrusa dupa moartea acestuia. A ramas insa cu o mostenire uriasa, pe care a folosit-o tot pentru a promova drepturile femeilor. A murit in 1927 si a ramas in istorie ca o reprezentanta de seama a feminismului.
Sursa: ziare.com