În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Vera Atkins era cel mai important agent secret al Marii Britanii. Curajoasă şi inteligentă, gălăţeanca este şi astăzi un model pentru serviciile de informaţii.
Vera Maria Rosenberg, sau mai bine spus Vera Atkins – aşa cum a devenit cunoscută în întreaga lume – s-a născut pe 18 iunie 1908 în Galaţi. Tatăl ei era renumitul om de afaceri Max Rosenberg, un evreu născut in Germania. În timpul Războiului Burilor, Max furniza armatei britanice terci de cereale şi conserve din carne aduse din Australia. Afacerile au fost atât de înfloritoare, încât le-a extins până la Cape Town, fiind achiziţionată şi o mină de diamante.
Atunci când afacerile au început să înregistreze pierderi uriaşe, familia Rosenberg s-a stabilit în Galaţi. Era începutul secolului 20, iar Vera şi mama sa nu au fost deloc încântate de această mutare, deşi din punct de vedere financiar lucrurile erau din nou pe un drum ascendent, Max fiind proprietarul unui şantier naval şi a flotei comerciale pe Dunăre. Se pricepea atât de bine la afaceri, încât îl consilia chiar şi pe regele Carol al II-lea în problemele financiare ale regatului.
Succesul financiar al părinţilor i-au asigurat Verei o educaţie aleasă, aceasta fiind trimisă în Elveţia, Franţa şi Anglia pentru a urma cursurile unor şcoli private. Oriunde a mers, viitoarea agentă secretă a negat mereu originea sa românească, identificându-se mai mult cu rădăcinile cosmopolite ale mamei ei. Împreună cu aceasta, Vera s-a mutat în Anglia imediat după decesul tatălui ei, spunând că „a fost un accident al istoriei să mă nasc la Galaţi”.
Înainte de izbucnirea războiului, Vera a luat pentru prima dată contact cu serviciile de spionaj britanice, existând însă şi voci care au afirmat de-a lungul timpului ca aceste legături începuseră de fapt în România. În februarie 1941, Vera Atkins a fost angajată la SOE (Special Operations Executive), unde a fost asistenta mentorului ei, colonelul Maurice Buckmaster.
Citeste mai mult pe adevarul.ro.