Tony Blair a acuzat raportul Chilcot privind intrarea Marii Britanii în războiul din Irak în 2003 de „minciună și înșelătorie. Fostul premier englez a declarat că a „acţionat cu bună credinţă” şi în ceea ce credea că este „interesul superior al ţării”, relatează News.ro, conform digi24.ro
„Raportul ar trebui să lase deoparte acuzaţii de rea credinţă, minciuna şi înşelăciunea. Că oamenii sunt de acord sau nu cu decizia mea de a acţiona militar împotriva lui Saddam Hussein, eu am luat-o cu bună credinţă şi în ceea ce am crezut că era interesul superior al ţării”, a declarat fostul premier.
De asemenea, fostul premier și-a exprimat durerea și regretul pentru participarea trupelor britanice la invazia irakiană, dar a atras atenția că la acel moment a considerat că a luat decizia corectă pentru că existau riscuri de securitate.
Totodată, Tony Blair și-a asumat în totalitate responsabilitatea pentru decizia de a participa la război, scrie The Guardian, conform News.ro.
„Decizia de a participa la războiul din Irak pentru a-l înlătura de la putere pe Saddam Hussein, alături de o coaliţie formată din 40 de state şi condusă de Statele Unite, a fost una dintre cele mai grele, monumentale şi agonizate decizii pe care le-am luat în cei zece ani de prim-ministru. Pentru această decizie accept astăzi întreaga responsabilitate, fără nicio excepţie şi fără nicio scuză. Recunosc diviziunea pe care o simt mulţi britanici şi îmi pare extrem de rău – într-un mod care nu poate fi exprimat prin cuvinte – pentru suferinţa şi mâhnirea pe care o simt cei care au pierdut pe cineva în Irak”, a spus Tony Blair.
Informările serviciilor secrete au fost greşite, iar războiul s-a dovedit mult mai sângeros şi ostil decât se credea iniţial, a recunoscut fostul premier.
„Coaliţia a făcut planuri pentru un anumit teren, însă a întâlnit alte condiţii, iar persoanele pe care voiam să le eliberăm de sub regimul oribil al lui Saddam Hussein au devenit victime ale terorismului religios. Pentru toate acestea exprim mai multă mâhnire şi regret decât ar putea să ştie cineva vreodată”, a declarat fostul prim-ministru britanic.
Între timp, Tony Blair a răspuns acuzaţiilor din raportul Chilcot, potrivit cărora invazia a fost una prematură, iar liderii britanici au acceptat să desfăşoare trupe militare înainte ca toate măsurile paşnice de dezarmarea a regimului lui Saddam Hussein să fie epuizate.
„Raportul susţine că acţiunea militară nu a reprezentat un ultim resort, ci putea să fie întârziată. Cu tot respectul, dar nu am avut opţiunea de a amâna intervenţia. Am luat această decizie pentru că am crezut că este acţiunea potrivită care poate să fie luată pe baza informaţiilor disponibile”, a spus Tony Blair.
De asemenea, fostul premier laburist a susţinut că nu poate să spună naţiunii că a luat decizia greşită, întrucât a luat cea mai bună decizie bazată pe informaţiile care erau disponibile în acel moment, având în vedere că toate serviciile de securitate erau de părere că regimul irakian deţine arme de distrugere în masă.
„Mulţi oameni nu sunt de acord cu mine. Este dreptul lor. Nu au existat minciuni. Însă a existat o decizie. Decizia de a-l îndepărta pe Saddam Hussein şi de a lupta alături de Statele Unite. Dacă nu eşti de acord, atunci trebuie să-mi spui ce alternative aveam. Nu va exista o zi din viaţa mea în care să nu retrăiesc decizia pe care am luat-o şi să mă gândesc la ce s-a întâmplat”, a spus Blair, care i-a mulţumit lui John Chilcot şi echipei care a învestit şapte ani în realizarea raportului.
Între timp, fostul demnitar laburist a susţinut că îndepărtarea lui Saddam Hussein nu reprezintă principalul motiv care a dus la proliferarea extremismului islamic, iar dacă dictatorul ar fi rămas la putere, atunci Primăvara Arabă ar fi transformat Irakul într-o altă Siria.
Tony Blair a susţinut că ar fi mult mai atent la elementele insurgente de pe teritoriul irakian, dacă ar fi să plănuiască astăzi o campanie asemănătoare cu invazia irakiană.
Președintele Comisiei de anchetă cu privire la angajarea în 2003 a Marii Britanii în Irak a prezentat miercuri un bilanţ copleşitor împotriva fostului premier, precizând că invazia în Irak a fost prematură.
Raportul Comisiei a stabilit că Tony Blair i-a promis lui George W. Bush să-i urmeze pe americani în Irak „orice s-ar întâmpla”.
„Am conchis că Regatul Unit a decis să se alăture invaziei Irakului înainte ca toate alternativele paşnice în vederea obţinerii dezarmării (Irakului) să fie epuizate. Acţiunea militară nu era inevitabilă la vremea respectivă”, a declarat John Chilcot, prezentând concluziile raportului care nu are ca obiectiv să spună dacă intervenţia în Irak a fost legală.
El a denunţat faptul că Londra s-a sprijinit pe informaţii ale serviciilor de informaţii care nu au fost verificate în mod suficient.
Unii dintre apropiaţii lui Blair au decis să boicoteze prezentarea raportului, într-un centru de conferinţe din centrul Londrei, în timp ce manifestanţi protestau, la apelul coaliţiei Stop the War, în faţa clădirii.