Un microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică se întreabă ”De ce nici până acum autoritățile nu au vrut să afle exact ce substanțe se găsesc în dezinfectantele dubioase ale Hexi Pharma?”
UPDATE: DESPRE SCANDALUL VACCINURILOR: Microbiologul susține că ”în calitate de om de știință sînt atașat de sutele de ani de cercetare, de rezultatele obținute și de beneficiul asupra vieții umane adus de vaccinare. Problemele care au apărut în România după vaccinare sînt din cauza achiziției, din cauza calității și purității vaccinurilor și nu din cauza vaccinului în sine, care este o descoperire uriașă în medicină”.
Comisia Națională de Biocide, cea care ar fi trebuit să verifice fiecare marcă de dezinfectant, este găzduită de Institutul Național de Sănătate Publică.
Un specialist din Institut a contactat Gazeta Sporturilor.
El a cerut ca identitatea să-i fie protejată pentru că „voi explica publicului ce pericole se pot ascunde în acești dezinfectanți și nu vreau să-mi sinucid cariera, de vreme ce mărturia mea e împotriva unei încercări aproape generale de mușamalizare”.
Discuția cu microbiologul nu este simplă.
„Sunt om de știință și știu că asta poate suna superior”, începe el.
Explicațiile lui chiar au note de superioritate și de nerăbdare.
Este foarte ferm în a acuza mari personalități medicale. „Da, acuz pozițiile doctorului Streinu-Cercel și ale doctorului Alexandru Rafila care, în cazul Colectiv, în criza infecțiilor nosocomiale și în alte cazuri, sub masca probității profesionale, au spus adevăruri trunchiate și au dat justificări puerile, lipsite de bază științifică elementară”.
Prin mărturia microbiologului, vechi conflicte profesionale și științifice ies la suprafață.
Și mai e ceva.
Omul nu are pretenția de a fi popular. Unele dintre explicațiile lui sunt complicate și tehnice. Interviul nu e simplu de citit. Dar poate că și asta e treaba presei: să nu pretindem că putem reduce mereu o lume atât de complexă la esențe ușor de îngurgitat.
Unele lucruri merită explicații îndelungi.
– Cum vi se pare faptul că Parchetul General a trimis produsele Hexi pentru analiză doar la un singur laborator autorizat, cel din Praga?
– Am citit și eu articolul din ziar. Bineînţeles, procurorii vor invoca preţul mai mic de la Praga, dar este un subterfugiu. Adevărul e că producătorii din Vest ocolesc laboratoarele din Cehia, care n-au o bună reputație. La laboratoarele mari din Franţa, Elveţia, Belgia, Germania, din câte ştiu eu, când ceri efectuarea analizelor de eficacitate biocidă trebuie să prezinţi în clar ce conțin produsele. Ce substanțe active ai acolo, dar și ce coformulanți, adică substanțe inactive.
– Este necesară verificarea compoziției substanțelor active dintr-un dezinfectant?
– Este la fel de necesară ca verificarea conținutului oricărui produs care este folosit de oameni!
„Eu voi încerca să explic cât mai simplu oamenilor care este pericolul la care sunt supuși. M-am săturat ca numai anumite voci din microbiologie să fie auzite, cei apropiați de toate regimurile politice!”Microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică
„SĂ NE DECIDEM. A DEPĂȘIT STATUL ROMÂN PERIOADA EVULUI MEDIU?!”
– Și dacă produsul nu respectă conținutul de pe etichetă?
– Produsul ce nu respectă compoziția de pe etichetă este neconform. Este descalificat! E gunoi! Autorităților le rămâne doar să calculeze ce prejudicii a adus și cui. Ce se încearcă acum este degradant pentru mine, ca om de știință. S-a ajuns ca autoritățile să poarte discuții ca la colțul străzii! Am văzut și eu cu uimire declarațiile procurorului general.
– Și cum vi s-au părut?
– E ca și cum ai accepta ca producătorii noștri de dezinfectanți să lucreze precum alchimiștii. Iar noi toți să trăim după dictonul: „Crede și nu cerceta”. În mileniul trei!
„Dacă autoritățile statului încearcă să acrediteze teza că produsele Hexi Pharma contrafăcute în proporțiile arătate de analizele de concentrație sunt eficiente, atunci putem spune că statul român nu a depășit perioada Evului Mediu”Microbiolog de la Institutul de Sănătate Publică
„EXISTĂ SUBSTANȚE INTERZISE CARE INTRODUC O FALSĂ EFICACITATE!”
– Asta credeți că se doreste?!
– Chiar asta se și dorește! Statul nu vrea să recunoască faptul că ani de zile a greșit și a pus în pericol pacienții. E un lucru elementar! Despre ce tot vorbim aici, despre analize de praf de Lună? Râd și curcile de noi, nu numai străinii!
– Și care este pericolul despre care vorbeați?
– În cazul dezinfectanților, cunoaşterea compoziției chimice este importantă pentru că trebuie să conțină numai acele substanțe chimice aprobate de Consiliul European pentru biocidele din categoriile TP1 şi TP2 și nimic altceva. Nici acum, statul român nu a dorit să analizeze întreg conținutul acestor dezinfectanți dubioși ai Hexi Pharma! Un dezinfectant contrafăcut cum este Supraseptul sau Thorul nu poate să treacă testul de eficacitate decât dacă conține și altceva! Există o serie de substanțe interzise care induc o falsă eficacitate. Dumnezeu să ne ferească!
– Insistăm pe această temă. Este posibil, din punct de vedere științific, ca acești dezinfectanți, Thor și Suprasept de exemplu, să fie eficienți chiar și contrafăcuți și fără să conțină substanțe periculoase pentru sănătate?
– Haideți să vedem ce înseamnă eficacitate așa cum apare în legislația europeană ce reglementează punerea pe piaţă şi utilizarea produselor biocide! Vă redau cu ghilimele: ”Eficacitatea este capacitatea unui produs sau a unei substanțe active de a produce un efect aşa cum este descris în menţiunile de pe eticheta confecționată pentru el, când se foloseşte în condiţii de utilizare efective”. Eticheta este esențială. Utilizatorul nu are la dispoziție altceva decât informațiile furnizate de etichetă.
„Eticheta reprezintă totul. Este legea care guvernează produsul. Dacă nu ai în produs ce scrie pe etichetă nu există eficacitate nici legal, nici științific! Nu vedeți că niciun microbiolog nu susține prostia că pot fi eficace când sînt diluate?! Știe că s-ar face de râs!”
„NU POȚI SĂ REVOLUȚIONEZI CHIMIA MONDIALĂ!”
– Eticheta îl angajează, așadar, ferm pe producător. E corect spus?
– Da. Producătorul își inventează produsele cum vrea el. Combină cum dorește el substanțele active, le duce la laboratoare unde le verifică eficacitatea, jonglează cu concentrațiile până obține nivelul dorit. Și trece totul pe etichetă! Atunci devine lege. Bineînțeles că există anumite restricții. Pentru că nu poate pune orice în produse. Există o listă europeană cu substanțele active autorizate, combinații ale lor și substanțe ale căror efecte și toxicitate sunt cunoscute în urma unor studii complexe. Nu poți să revoluționezi chimia mondială! Roata e deja inventată!
1.200de contracte de livrare a semnat Hexi Pharma pentru Suprasept în ultimii 10 ani, prețul variind de la 27 lei la 70 lei/litru
– Poate Suprasept cu doar 1,2% glutaraldehidă în loc de 12% și 5% clorură de didecildimetilamoniu în loc de 7% să fie un dezinfectant bun?!
– (Zâmbește) Bine că măcar nu mai întrebați dacă poate fi eficient că tocmai v-am explicat că dacă nu e ce scrie pe etichetă orice discuție despre eficacitate încetează din punct de vedere legal!
– Deci?
– Vom intra în explicații tehnice, dar importante pentru viața umană. Oamenii trebuie să știe că glutaraldehida este o substanţă foarte puternică, cu spectru larg și acționează bine pe suprafețe încărcate cu material organic. Acționează mai ales pe suprafețe murdare, iar spitalele din România se pretează la glutaraldehidă. Distruge bacteriile, fungii, virusurile, sporii și paraziții, dar este și foarte toxică, nocivă pentru om și mediu. De aceea, dezinfectanții ce conțin glutaraldehidă se utilizează numai pentru dezinfecția instrumentarului termosensibil, bronhoscoape, endoscoape, echipament de dializă, aparate de ventilație mecanică, echipament de anestezie prin imersia lui în cuve speciale cu capac etanș ce conțin soluție 2% glutaraldehidă. Aici echipamentul se lasă de la zeci de minute până la zece ore.
„GLUTARALDEHIDA ESTE PERICULOASĂ! UTILIZAREA EI A FOST RESTRÂNSĂ ÎN ȚĂRILE CIVILIZATE”
– Ce fel de dezinfectant este Suprasept?
– Conform etichetei, este unul de nivel înalt deoarece e folosit pentru dezinfecția instrumentarului medical. Este bactericid, virucid, fungic. Omoară bacteriile, virușii capsulați și necapsulați, ciupercile. Doar cu clorura de didecildimetilamoniu, fără glutaraldehidă, ar fi fost unul de nivel slab.
– Spuneți că instrumentarul e imersat în 2% glutaraldehidă? Supraseptul nu avea atâta glutaraldehidă nici în forma concentrată, cea din flacon!
– În ghidurile SUA de utilizare a dezinfectanților este specificat că se folosește minimum 2% glutaraldehidă și timpul de reacție este de la 6 la 10 ore. Ce nu spun autoritățile statului, Ministerul Sănătății, Comisia de Biocide, Institutul Cantacuzino, epidemiologi și microbiologi, toți la un loc este faptul că Suprasept nu poate fi folosit la dezinfecția suprafețelor din secțiile de arși, terapie intensivă, săli de operații, saloane, grupuri sanitare sau la dezinfecția aerului prin nebulizare, așa cum scrie pe etichetă, din cauza conținutului de glutaraldehidă. În toate manualele de chimie găsim că expunerea la glutaraldehidă determină iritația traheei și a plămânilor, dificultăți în respirație și crize de astm, dermatită alergică, iritaţie nazală, strănut, tuse, conjunctivită și senzație de arsură a ochilor.
Citiți mai mult pe: tolo.ro