Starea secției ATI pentru copii de la Spitalul Județean Constanța este deplorabilă, mărturisesc chiar doctorii de aici, epuizați și ei de ”lipsa medicamentelor și de prezența Klebsiella și Pseudomonas”.
Jurnalistul Cătălin Tolontan face noi dezvăluiri din dedesubturile sistemului medical corupt și furat până într-acolo încât pune viața cetățenilor în pericol.
Pe 14 aprilie 2016, Denis Pașcovici, 11 ani, fiul fostului fotbalist dinamovist Cosmin Pașcovici, intră în comă și ajunge la Spitalul Constanța, scrie jurnalistul într-un articol pentru tolo.ro.
Băiatul, diagnosticat cu cancer la creier și hirdocefalie încă de la vârsta de 2 ani, a ajuns cu o nouă criză la spitalul din Consranța, unde, pe lângă gravele sale probleme, a căpătat și două infecții din cauza condițiilor mizere din unitatea spitalicească și din cauza lipsei dezinfectanților de calitate.
Chiar și medicii descriu secția pediatrică ATI de aici drept ”un loc din alte timpuri, unde ni se termină medicamentele și betadina e cumpărată de părinți”.
Doctorii vorbesc, fără reținere, despre faptul că sînt lăsați singuri în lupta cu infecțiile de către administrația spitalului, managerul Dănuţ Căpăţână fiind arestat de DNA.
Fostul fotbalist Cosmin Pașcovici și-a cheltuit toate resursele strânse în perioada cât a fost sportiv pe tratamentele băiețelului său. Ajuns să lucreze ca muncitor pe un tractor lângă Bordeaux, acesta și-a trimis copilul chiar și la spitale din Franța. În aprilie 2016, ultimul control făcut la Institute Gustave Roussy descrie „un pacient de 11 ani în stare bună”.
La patru zile de la revenirea în țară, Denis face pas-săltat prin sufragerie, povestește Ionela.
“E o zi normală. Brusc, băiatului i se face rău, se duce să vomite, face o hemoragie intracraniană și intră în comă. Ajunge în Spitalul Județean din Constanța”.
De aici a pornit iar calvarul. Copilul trebuie să lupte acum și cu infecțiile.
Sub protecția anonimatului, un medic constănțean a povestit pentru sursa citată că “situaţia la Terapie Intensivă Copii este gravă. Secţia este nerenovată, mobilierul vechi, uzat, murdar. De un an e programată să fie renovată, s-a intrat pe ea, dar nu au finalizat nimic!”
“Se mai întâmplă că nu sunt medicamente sau diverse produse. În lipsă de altceva, folosim iar vechiul alcool iodat pentru aseptizarea plăgilor. Nu avem betadină sau chiar şi unele antibiotice. Le cumpără părinţii. Se fac comenzi, dar nu sunt semnate la timp de administraţie şi aşa rămân pe stoc zero. Bacteriile gen Klebsiella sau Pseudomonas sunt în tot spitalul. Cum să nu fie dacă uneori mai rămân pe unele secţii chiar şi fără dezinfectanţi?!”, adaugă medicul.
Amintirile Ionelei din spitalele românești oscilează între dăruire și indiferență, între competență și superficialitate.
E o mamă îndurerată și, admite asta, subiectivă.
„Acum doi, trei ani am fost la Urgențe, tot aici, la Spitalul din Constanţa. Denis avea scaune proaste, vărsături, îmi era frică să nu se fi înfundat drenul. L-a consultat o doctoriță radiolog și a zis că are hemoragie craniană, că moare în două zile”, își amintește mama.
”Am chemat popa acasă, dar am mai sunat și un medic de la București, mi-a transmis să mai fac un RMN. Avea enterocolită doar. Doctorița care-mi zicea că moare s-a scuzat apoi. N-am nimic cu nimeni, Doamne ferește!, dar nu pot să mă bazez pe un medic radiolog care pe o enterocolită pune diagnosticul hemoragie craniană”.
Pe 18 mai, Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Andrei” din Constanţa, unde este internat Denis, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El este acuzat de luare de mită, fiind prins în flagrant când încasa o tranşă de 10.000 de euro de la cei care l-au denunţat.