MEDICI DE LA SALVARE: ”PILE CARE NU SÎNT CAZURI SOCIALE SÎNT DUȘI CU AMBULANȚA ÎN STRĂINĂTATE PE BANI NEGRI”. ALIS GRASU: ”TRANSPORTURILE SÎNT FĂCUTE LA CEREREA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII ȘI CU APROBAREA DSU”
Șoferi și doctori susțin că au fost puși de directoarea Alis Grasu să transporte pacienți ”din familia unui multimilionar, un mare avocat, un procuror și o persoană din conducerea unei mari firme private” deși nu erau nici urgențe și nici cazuri sociale
”E timpul să se afle adevărul despre Ambulanță și să nu plătim noi, medicii, cazul Gyuri Pascu, iar conducerea să scape cu toate murdăriile pe care le face aici!”, spune un doctor.
Declarațiile de azi prin care conducerea îl sancționează pe medic au stîrnit reacții în Ambulanță.
”Medicul nu poate face dovada consimțământul pacientului pentru a nu fi internat. Acest caz va fi trimis către Colegiul Medicilor pentru a se vedea dacă nu este vorba și de malpraxis.În al doilea rând, au fost găsite nereguli în utilizarea truselor medicale pe care le avea echipajul la dispoziție” Alis Grasu, directorul Ambulanței
Ieri, cînd Gazeta a aflat despre prima ambulanță, trimisă la ora 3:26 la Gyuri Pascu și care i-a pus diagnosticul de ”atac de panică”, de fapt ziarul căuta altceva.
De cîteva luni, gsp derulează o investigație despre situația din Ambulanța București-Ilfov.
Potrivit unor mărturii din interior, confirmat de documente oficiale publicate de Gazeta Sporturilor pe 7 iulie 2016, instituția condusă de directoarea Alis Grasu a atribuit un contract de 2 milioane de euro pentru reparat mașini unei firme al cărui patron e prieten cu băiatul familiei Grasu.
Mai mult, banii plătiți de cetățeni pentru serviciul de urgență au fost folosiți pentru a acoperi creditul luat de firma privată de reperat mașini.
Conducerea a recunoscut contractele și le-a considerat normale și legale.
În ultima perioadă, ziarul urmărea confirmarea unor mărturii ale angajaților ambulanței care susțin că ”din ordinul directorului Alis Grasu, ambulanța face transporturi în străinătate pe bani negri, pentru pacienți cu pile, în general oameni bogați sau cu mare influență”
”Este complet în afara legii să transformi ambulanța de 112 în taxi medical pentru oamenii care-și permit să-ți dea ție niște bani la negru plus să achite motorina și diurna” Angajați ai Ambulanței București Ilfov
Dialogul cu medicii și șoferii din Ambulanță s-a purtat la jumătatea lunii iulie 2016.
Pe 18 iulie am și trimis, oficial, întrebări pentru Ministerul Sănătății. Veți vedea răspunsul.
Imediat cum am expediat adresa la Ministerul Sănătății, cineva de acolo i-a comunicat lui Alis Grasu că ziarul caută informații despre transporturile de pacienți în străinătate. În aceeași seară de iulie 2016, directorul a fost la Ambulanță și a cerut documentele ”ca să vadă care-i acoperirea în acte”, conform surselor.
”Da, m-am uitat pe documente pentru că mi s-au cerut de la Ministerul Sănătății situația acestor transporturi. De altfel, Ministerul Sănătății știe foarte bine despre aceste transporturi, care se fac la cererea sa și cu aprobarea Departamentului pentru Situații de Urgență”, a declarat ieri ziarului directorul Alice Grasu.
În ultimele două luni, am continuat verificările și discuțiile cu oamenii din Ambulanță.
”Tot ce face conducerea Ambulanței în aceste zile e să arunce vina pe medic. Iar protecția de care se bucură Alis Grasu vine inclusiv din acest gen de transport privilegiat” Doctor de la Ambulanța București-Ilfov
Astăzi publicăm povestea acestor transporturi speciale și răspunsul autorităților.
Doar primele două întrebări sînt puse surselor ieri, după moartea lui Gyuri Pascu. Restul discuției cu sursele datează din iulie. Azi am obținut și reacția detaliată a lui Alis Grasu, directorul Ambulanței.
ȘOFER PE AMBULANȚĂ: ”SÎNTEM PUȘI SĂ FACEM ACESTE TRANSPORTURI CARE POT FI UȘOR DEPISTATE PENTRU CĂ DRUMUL CU GPS-UL PÎNĂ LA GRANIȚĂ NU POATE FI ȘTERS. APOI, GPS-UL SE ÎNTRERUPE”
-Ați decis să dezvăluiți publicului lucruri din Ambulanță. De ce?
–După cum v-am spus încă de acum două luni, de când a venit Alis Grasu ca șefă anumiți șoferi de încredere, selectați de directoare, fac transporturi externe cu pacienți. Acești pacienți fie sînt duși la tratament în străinătate, fie sînt aduși de acolo. Înțelegem că ați folosit timpul ca să confirmați ceea ce v-am zis. Acum vedem cum, în cazul Gyuri Pascu, directoarea aruncă totul pe medic, spunînd că”actul medical este 100% răspunderea medicului” și că astea sînt resursele. Păi dacă resursele nu sînt puse să facă lucruri pentru pile, poate că rămîn mai multe pentru pacienți, nu?!
-Ce v-a deranjat atît de mult în reacția conducerii Ambulanței la cazul Gyuri Pascu?
-Felul în care a înțeles să se apere, ideea comunicată publicului că ce poate face ea?! Ambulanța a ajuns loc de afaceri private asta s-a întîmplat și acest lucru demotivează oamenii și pune în pericol pacienții.
-În ce fel se fac transporturile despre care vorbiți? Și de ce le numiți secrete?
-Tariful perceput este, de exemplu, la o Ambulanță de tip C, 2.000 – 3.000 de euro. Sînt secrete pentru că un om obișnuit nu știe de ele. Traseele mașinilor nu pot fi justificate. Iar banii se dau cash direct la directoare, fără ca șoferii sau eventualul asistent sau medicul însoțitor să îi vadă.
”Întrebarea mea publică este următoarea: știe un pacient obișnuit din România că poate să folosească Ambulanța publică pentru a fi transportat în străinătate? Nu știe, pentru că nici nu e legal! Ambulanța e concepută ca serviciu să fie folosită pe teritoriul României. Toate cazurile speciale se rezolvă pe sub mînă!”Șofer din Ambulanța București-Ilfov
-Cine sînt beneficiarii?
-Oameni cu bani și influență. Unul dintre primii cinci avocați ai României. Cineva din procuratură. Tatăl unui multimilionar. Pila unui șef de mare companie privată din România care are influență la stat. Sînt cîteva exemple. Ce fac ei? Apelează la un serviciu al statului, pe care-l plătesc mai puțin decît ar plăti o ambulanță privată. Numai că ambulanțele publice nu au voie să facă transporturi decît dacă sînt urgențe sau cazuri sociale. Două cazuri cred că au fost sociale din cele pe care am fost puși să le transportăm!
13transporturi speciale au fost făcute în ultimii trei ani, potrivit lui Alis Grasu
-Care sînt țările unde dumneavoastră și colegii ați făcut transporturile?
-Grecia, Germania, Italia, Austria, Turcia, Grecia, Bulgaria. La AKH din Viena s-a mers de mai multe ori. Ultimul transport de care știm a fost făcut în luna iunie a acestui an. Destinația a fost Szeged, Ungaria.
-Și cum se justifică în acte?
-Asta nu știm noi, vă dați seama. Noi sîntem puși să le facem. Uneori, ni se dă diurnă, alteori nu. Mai luăm un ban sau nu, depinde de caz. Cine le acoperă și cum, nu știm. Oricum e ciudat pentru că majoritatea mașinilor noastre sunt dotate cu GPS, care se întrerupe la ieșirea din țară. GPS-urile noastre merg pe GSM și noi n-avem roaming tocmai că nu sîntem prevăzuți să facem aceste curse. Cum se justifică diferența de kilometri care apare din momentul ieșirii din țară și momentul întoarcerii în țară? Aceste probleme pot fi ușor de depistat din fișele de parcurs ale șoferilor și mașinilor.
”Oricine ia fișele de transport ale ambulanțelor pentru aceste transporturi speciale poate vedea din GPS că mașinile merg pînă la graniță și apoi traseul se întrerupe. Drumul pînă la graniță nu e nici el trecut în fișă că nu e vreun transport intraspitalicesc normal””Dacă cineva vrea, va descoperi repede. Iar sistemul 112 e conceput ca să nu poată fi șterse înregistrările cu GPS-ul mașinilor. Doar STS ar putea să le modifice, dar oricîți prieteni are doamna Alis Grasu nu cred că face cineva din STS asta!” Angajați ai Ambulanței București Ilfov
-Încă o dată, de ce nu e totul legal?
-Cum să fie legal? Ambulanța este un serviciu strategic! Dacă se ocupă cu transportul peste granițe să dea un anunț public! Ca să beneficieze orice român. Dar asta evident că nu e posibil. Pentru că există un anumit număr de mașini care trebuie să rămână pe poziții în cazul unei calamități, accident colectiv etc. Orice ambulanță care părăsește municipiul București înseamnă o ambulanță în minus care să răspundă apelurilor de urgență. De altfel, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București nu decontează transportul.
-Și nu există și situații în care s-au făcut legal?
-Doar în cazuri de accident colectiv, cunoscute de toată lumea. Cum au fost cele de la accidentul grav din Muntenegru (autocarul răsturnat în râpă) și Colectiv. Vă rog frumos, nu vă mai faceți că nu înțelegeți! Nu la aceste cazuri ne referim. Ne referim la cele păstrate în secret pentru public, care nu are acces la acest serviciu.
Citiți mai mult pe: tolo.ro