La fața locului, cu o hartă în mîini. În Valea Jiului au rămas 110.000 de locuitori.
Dintre ei, puţin peste 6.000 sînt mineri. În 1990 erau 55.000 de ortaci.
Orașul Lupeni a căzut și mai mult decît media Văii. Din a doua urbe după Petroşani, Lupeniul a coborît astăzi pe locul 3, cu 20.000 de locuitori.
Pe flancul stîng al dezastrului stă muntele. Trece de 1.800 de metri, are pîrtie din anii ’80, drum de acces cu maşina şi privelişte. Autorităţile din Lupeni i-au cerut muntelui să-i ajute. Și i-au promis 153 de milioane de lei.
I-au dat doar un sfert din bani și totul s-a oprit. Dar nu înainte ca o parte dintre banii cheltuiți să fie depistați de procurorii DNA ca mită transmisă de la Elena Udrea către Rudel Obreja, via pîrtiile de schi de la Straja.
La fața locului, așa e cel mai bine.
La fața locului și fără îndîrjire. Doar imagini, mărturiile oamenilor și harta. Unii o regretă pe Udrea, alții o detestă. La fața locului, fără opiniile ziariștilor. Harta este mai valoroasă.
Cînd compari planul stațiunii cu ceea ce există, Straja e mai mult roşie decît verde. Cel mult jumătate s-a realizat. Harta nu e negată de nimeni. Dimpotrivă, harta e nițel optimistă. Pentru că, pe cinstite, de Revelion de pildă, cînd a fost cea mai bună zăpadă, s-a schiat cam pe un sfert din domeniu. Din diverse motive, ba nu merge scaunul, ba nu se poate folosi pîrtia care coboară pînă jos în Lupeni.
Click AICI pentru a vedea imaginea la rezoluție ridicată
”Sună aiurea, dar ăsta e adevărul: cu tot planul măreț și banii cheltuiți, de schiat se schiază folosindu-se teleschiurile de pe vremea comuniștilor”, ne spune un localnic. ”Plus că avem singura telegondolă de care am auzit care să meargă din oră în oră, ca trenul”, adaugă el.
Bineînțeles, fiecare vede alt responsabil pentru asta.
INTERVIU. „Pe vremea doamnei Udrea se făceau calcule exacte!”
Viceprimarul din Lupeni, Cornel Lungu, a rămas la cîrma Lupeniului după ce primarul Resmeriță a fost pus sub acuzare de DNA.
– Domnule Lungu, ce s-a făcut și ce nu?
– Păi, ce să se facă?! Cît am apucat. (Omul transpiră cu degetulpe hartă). După aia, nu au mai venit bani de la Minister. În orice caz, funcţionează toate pîrtiile. Şi sînt 12, dintre care 7 iluminate! Ne acuză unii că nu merg tot timpul, asta doar dacă sînt condiţii neprielnice. (Se uită la noi ca să pricepem) Oricum, dacă vom mai primi acum finanţări, s-ar putea să depăşim suma, cea de 153 de milioane de lei.
– Nu merge mereu nici singurul telescaun!
– E amplasat la 1800 de metri, unde se pune mereu chiciură. Nu se poate folosi. Au venit nişte oameni din Austria într-o inspecţie, s-au speriat de ce vreme au întîlnit pe pisc! „Condiţii grele, ca aici, nu avem nici noi la 4000 de metri”, au exclamat. Şi aşa că am decis să o mai întrerupem. Nu vrem să facem cimitir pe partea cealaltă a a muntelui.
– Totuşi, dumneavoastră sînteţi mulţumit de ce e aici?
– Pentru oamenii din Lupeni avem 200 de locuri de muncă. Pe partea cealaltă, 3000 de locuri de cazare în 75 de unităţi. În plus, sînt 6000 de turişti pe zi pe timp bun! Cînd se făceau calcule exacte, pe vremea doamnei Udrea, acum doi ani, am avut în jur de 1.000.000 de vizitatori pe sezon. Doar că acum nu se mai cere expertiza. Probabil pentru că Poiana Braşov pierdea turişti din cauza noastră. Iar Poiana Braşov trişează. (Înțeapă cu arătătorul harta, praf și pulbere s-ar alege de Poiana Brașov dacă s-ar nimeri pe aici!) Le ieşeau calculele astfel încît dădeau mai multe maşini decît turişti! Înţeleg dacă o maşină vine cu doi turişti, însă nu cred că un turist vine cu două maşini.
„Ştiu că domnul Condoiu, şeful de la achiziţii, este sub control judiciar. Trebuie să dea cu subsemnatul la Poliţie. Dar nu ştiu din ce cauză” „Nu vreau să comentez problemele cu legea. Nu ştiu ce s-a urmărit prin ele. A fost doar un nenoroc. Nu cred ce s-a zis, că toţi furau pentru minister” Cornel Lungu, viceprimarul din Lupeni
Transformatoarele găsite de DNA
Rudel Obreja a primit în 2012 suma de 3 milioane de lei ca sponsorizare de la Adrian Gărdean, prin firma Termogaz, bani pe care omul de afaceri i-a recuperat imediat cu ajutorul ministerului condus de Elena Udrea. Termogaz a realizat lucrările de alimentare cu energie electrică a staţiunii Straja în urma contractului încheiat de Primăria Lupeni şi decontat de Ministerul Dezvoltării.
Conform rechizitoriului DNA, Gărdean, prin SC Rogard Coom Impex SRL, firma soţiei, a cumpărat 6 transformatoare la preţul de 1.291.859 lei şi le-a decontat primăriei cu 2.737.267. La fel, a achiziţionat cablu electric în valoare de 650.000 lei şi l-a decontat cu 3 milioane lei. Cele 6 transformatoare celebre se află pe traseul gondolei.
Cutiile albe ale transformatoarelor lucesc pe munte. Jos, în oraș, oamenii ies în parc, stau pe bănci și circulă. Străzile din Lupeni sînt aproape mereu pline de trecători.
”Nu ne grăbim nicăieri”, spune un localnic. ”Nu avem de muncă și nici turismul nu s-a adunat cine știe ce”.
Doi oameni ai locului, primarul și șeful de la achiziții, au fost trimiși în judecată, în lotul Elenei Udrea și al lui Ion Ariton. ”În loc de schi, banii s-au dus la box”.
”Primăria Lupeni a rămas fără banii cetățenilor și datoare vîndută. Termogaz a intrat în insolvență, iar unii s-au îmbogățit. Așa arată decorul prin care a trecut Mafia”, declară o sursă judiciară care a investigat dosarul.
Viceprimarul Cornel Lungu e roșu la față: ”Mereu vor fi nemulțumiți, în orice oraș”.
sursa: tolo.ro
Comentariile sunt închise.