UPDATE 2: Din referatul procurorilor pentru arestarea lui Breazu, pe care Mediafax l-a publicat exclusiv, rezultă că acesta era penultimul pe filiera mitei. Mai departe, el dădea banii ministrului PD-L, via Topoliceanu, sau cumpăra vacanțe și zile de naștere pentru Udrea și Topoliceanu. Topoliceanu este cea care a denunțat-o pe Udrea!

 

UPDATE 1: Aseară, România TV m-a întrebat ce se va întîmpla în cazul în care se confirmă informația lor, potrivit căreia DNA a stabilit o legătură între mita Elenei Udrea luată de la Pescariu și Traian Băsescu. ”Dacă cetățeanul Traian Băsescu va avea probleme cu justiția, asta este proba că președintele Traian Băsescu a făcut un lucru esențial în mandatul său”, e ceea ce cred. Nu am nici un motiv să-l apăr pe fostul președinte. Atacul său la adresa noastră în Gala Bute a fost nedemocratic și nedemn pentru un șef de stat. Iar ce s-a întîmplat în culise împotriva noastră nu va rămîne așa. Dacă sîntem civilizați, nu înseamnă că sîntem uituci.Nici un ziarist nu trebuie să mai pățească așa ceva! Se pregăteau să ne aresteze în toamna lui 2014 și nu e nici o exagerare și nici o victimizare în afirmația asta. Avem mărturii. Amintiți-vă cum se regrupaseră lîngă Bica toți cei care o spălaseră pe Udrea plus ce mijloace aveau la dispoziție ca să oprească naiba acest dosar pitic față de miza candidaturii la prezidențiale!

Procurori șefi din DNA erau pensionați peste noapte din Gala Bute, la un urlet al Cotroceniului, ce mare rahat era să compromiți niște jurnaliști?!
I-am răspuns atunci președintelui prin care vorbea, de fapt, Udrea că justiția va arăta oamenilor cine are dreptate. Iar justiția a început să vorbească în Gala Bute și în alte dosare ale protejatei sale. Dar asta nu mă poate împiedica să fac următoarea observație: niciodată, pe vremea lor, Ion Iliescu sau Adrian Năstase nu și-ar fi pus problema  să fie abordați de justiție la cîteva săptămîni după terminarea mandatului. Eventuala înfrîngere în justiție a cetățeanului Băsescu înseamnă o victorie pentru președintele cu același nume.

Conform DNA, filiera mitei în Gala Bute a fost: MDRT – Gărdean – Lungu – Breazu – Udrea. Povestea lui Tudor Breazu, noul nume de pe listă.

Tănase Scatiu ar fi roșu de invidie, ca un curcan mărgelat.

Tudor Breazu este arendașul digital al mileniului trei. La 40 de ani, conduce o bucată zdravănă de pămînt și domenii valoroase pe net. Tudor Liberiu Breazu administrează terenul de 350 de hectare de la Nana, pus la comun de Elena Udrea și Ioana Băsescu, dar și ”domeniile de internet care conţin numele Elena Udrea şi al mai multor mărci pentru diferite mişcări politice asociate cu aceasta”, spune judecătorul Curții de Apel București care a analizat cererea arestării lui.

 

Tudor se ține tare

Reținut de DNA pentru complicitate la luare de mită, Breazu nu recunoaște nimic. El susține că suma de 50.000 de euro, pe care procurorii o numesc mită, este ceea ce indică actele: un comision pe care i l-a plătit Ștefan Lungu, alt apropiat al lui Udrea și consilier al ministrului.

De ce i-a dat Lungu banii lui Breazu? Pentru că Breazu i-ar fi indicat lui Lungu o bună afacere imobiliară. Dus în fața instanței, Breazu a ținut-o pe a sa. Procurorii DNA și-au menținut și ei versiunea. Judecătorul face două observații:

1. Comisionul de piață al agențiilor imobiliare este de aproximativ 2%. Ca să atingi un comision de 50.000 de euro, tranzacția ar fi trebuit să fie uriașă.

2. Suma se acordă dacă se face efectiv tranzacția, or în acest caz ea nu s-a concretizat.

Magistratul concluzionează: ”În acord cu Parchetul, judecătorul reţine că inculpatul Breazu Tudor Liberiu a cunoscut caracterul fictiv al operaţiunilor în baza cărora a încasat sumele de bani de la L.Ş., precum şi beneficiarul acestora”. ”Beneficiarul” despre care vorbește judecătorul ar fi, conform DNA, Elena Udrea.

Dragonul banilor

L.Ș este Lungu Ștefan. Datele, cifrele și numele nu apar în decizia Curții de Apel București, iar procurorii țin secret cazul lui Breazu, ca pe o lovitură decisivă, dar Gazeta a reconstituit faptele din alte surse.

Filiera a fost următoarea. Adrian Gărdean (1) a primit bani de la Ministerul Dezvoltării. Zeci de milioane de euro în total. 30 de milioane de lei numai pe finalul lui 2011. Mai departe, afaceristul a livrat bani lui Rudel Obreja (2), dar și lui Ștefan Lungu (3).

Potrivit magistraților, mita era sacră: din plățile făcute de Ministerul Dezvoltării sau de autoritățile subordonate, 10% reveneau unor ”persoane din conducerea instituțiilor”. Pe filieră, Lungu a pasat o parte lui Tudor Breazu (4): 50.000 de euro. DNA susține că, de aici, suma mergea către Elena Udrea (5). Știu cam mulți oameni ca să fie un secret. Numerele 1 și 3 l-au dat în gît pe numărul 5.

Traseul a fost conceput intenționat lung și firidat. Dragonul banilor se ondula din cameră în cameră, din contract fictiv în contract fictiv și fiecare rupea cîte un solz.

Pe ruta aurului apar atît oameni din minister, cît și outsideri bine plasați, cum e Tudor Breazu. Ei au un element comun. Sînt apropiați de Elena Udrea, cea care, conform mărturiilor funcționarilor, aproba toate plățile.

Generația YUP cu mandat de arestare

De ce e nevoie și de ”stranieri” din afara MDRT? Pentru ca sistemul să fie nedetectabil și să pară că se derulează acțiuni comerciale firești.

”Pentru a îngreuna stabilirea unei legături între firmele care executau lucrările şi beneficiarii faptelor de corupţie, se realizau transferuri repetate, în baza unor operaţiuni fictive de consultanţă, deşi serviciile nu erau în realitate prestate”, constată judecătorul, îmbrățișînd versiunea acuzării. Magistratul de la Curtea de Apel nu stabilește vinovății, că nu judecă pe fond, ci vrea doar să vadă dacă e necesar ca Tudor Breazu să fie arestat 30 de zile.

Breazu este un personaj de film. Cînd era tînăr băcăuan s-a combinat cu Maria Apostol, cea care avea să devină mîna forte a imaginii ProTV. Actualmente, Apostol, care are o cotă profesională ridicată, face același lucru pentru Antena 3. Propulsat amical și politic, Breazu capătă un compliment național de băiat bun.

Tudor apare pe ProTV la ”România, te iubesc” în octombrie 2010, dar și de un 1 Decembrie, Ziua României și a postului. E prezentat drept exponent al generației merituoase. Generația YUP. Tănase Scatiu fucking YUP!

Împreună cu Topoliceanu

Vechilul modern intrase deja în anturajul Elenei Udrea și în viața de noapte a Bucureștiului. E cool și excentric deopotrivă, fără prejudecăți și complexe. După cum dezvăluie încă din 2010 Kamikaze, Tudor devine partenerul de viață și imobiliar al Anei Maria Topoliceanu.

Topoliceanu este, la rîndu-i, prietenă bună cu Udrea. Au împărțit primii ani de avocatură. Ea apare drept unul dintre cele trei personaje ale filajului de la Paris.”Prezența lui Topoliceanu în filaj nu e întîmplătoare”, a afirmat o sursă  a ziarului, dar fără să detalieze ce Dumnezeu înseamnă asta. Și să nu uităm: Topoliceanu a fost șefă a Companiei Naționale de Investiții. Prin ea au curs nenumărați bani.

Afaceristul Adrian Gărdean pătrunde și el în peisaj în mandatul lui Udrea. Este unul dintre oamenii de încredere care întoarce bani unde trebuie. Firme bumerang sînt mai multe, dar pe Gărdean te poți baza. Numai că, ajuns în fața procurorilor, milionarul din Valea Jiului a început să vorbească. Și el, și Lungu au povestit procurorilor cine e destinatarul final al banilor. S-au spovedit pe larg.

Nu e cazul lui Tudor Breazu. Administratorul încrederii Elenei Udrea a primit de la judecător 30 de zile și continuă să rămînă fidel propriei variante a faptelor. Băiatul plecat din Moldova și sedus de modul de viață al bogaților unei țări corupte așteaptă în celulă.

Poate că ușa se va deschide. Se vor revărsa cîntecul cocoșilor de la Nana și ritmul marilor cluburi. Deocamdată însă, cea care a cîntat acum o săptămînă, ca invitată de onoare în teambuildingul de la munte al unei televiziuni, a fost Elena Udrea. A cîntat bine.

De aseară, după ce a părăsit în cătușe sediul DNA, muzica i s-a dat mai încet.

 

sursa: tolo.ro

Comentariile sunt închise.