Cotrolorii de zbor de la Romatsa, care asigura dirijarea traficului aerian deasupra Romaniei, vor sa intre in greva generala de marti dimineata de la ora 9, relateaza stirileprotv.ro

UPDATE 17:00 Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat luni ca va trimite corpul de control la Romatsa, regia care detine monopolul dirijarii traficului aerian din Romania, pentru a verifica daca exista nereguli, si a dat asigurari ca regia nu va intra in faliment. ”Intentionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am vazut ca au aparut in mass-media, sa trimit corpul de control sa efectueze un control mai amplu la Romatsa”, a spus Cuc, la iesirea de la negocierile cu sindicatele Romatsa, din sediul ministerului, care au durat peste trei ore.

Acesta a vorbit si de vizita liderului sindical Gabriel Tudorache, din luna ianuarie, la sediul Ministerului Transporturilor, despre care Cuc a spus ca a fost determinata de un control inopinat pe care l-a efectuat la Romatsa intr-o noapte si in urma caruia a ”avut anumite lucruri de clarificat cu dansul la problemele pe care le-am gasit acolo si cu managementul din acea perioada”.

”Aceste probleme au fost puse intr-un raport al Autoritatii Aeronautice Civile”, a mentionat Cuc, fara a da alte detalii. Ministrul sustine ca nu se pune problema ca Romatsa sa intre in faliment. ”Sub nicio forma nu as permite sa se intample acest lucru cu o companie din subordinea ministerului”, a spus Cuc.

Ministrul a vorbit si de planul de performanta al regiei, despre care sindicalistii au spus ca acesta trebuia transmis Comisiei Europene pana pe 5 iunie, pentru ca Romatsa sa fie salvata. Ministrul s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din Romatsa si in urma cu doua saptamani, cand angajatii au intrat in greva de avertisment, cand a fost asumat un calendar ce a fost respectat.

”In cursul saptamanii trecute, noi am transmis catre Comisia Europeana scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanta, asfel incat toate costurile si modificarile care apar in acest plan de performanta sa fie luate in calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al Romatsei”, a afirmat Cuc.

UPDATE 15:07 Negocierile sindicatului cu conducerea regiei Romatsa, care are monopolul dirijarii traficului aerian din Romania, au esuat luni, iar angajatii vor intra marti in greva la ora 9.00,au declarat reprezentantii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), la iesirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor. Angajatii vor asigura, conform legii, cel putin 30% din traficul aerian.

Totusi, reprezentantii sindicatului au precizat ca „exista sanse rezonabile” ca greva sa fie suspendata marti, dupa declansare.

Pe perioada grevei, angajatii vor asigura 30% din trafic, insa nu este posibil sa fie anuntate in prezent exact cursele care vor fi anulate sau intarziate, deoarece decizia va fi luata de catre Eurocontrol, au precizat sindicalistii.

„Exista sanse rezonabile ca greva sa fie suspendata maine. (…) Nu dopa sase ore, ci dupa o ora, doua ore”, a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, la iesirea de la discutiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.

Sinidcalistii au precizat ca exista un termen limita pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, si ca exista riscul ca Romatsa sa intre in faliment.

UPDATE 15:00 Romatsa continua luni dupa-amiaza negocierile cu oficialii Ministerului Transporturilor, sub autoritatea caruia se afla,iar la ora 14 a inceput o sedinta a consiliului de administratie al regiei, a declarat luni, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR),Alecu Florin Diaconu.

”Negocierile cu Ministerul Transporturilor si cu Autoritatea Aeronautica Civila vor continua, nu stim cat vor dura. La ora 14.00 este programata sedinta consiliului de administratie al Romatsa”, a afirmat Diaconu, pentru News.ro.

Luni dimineata, inaintea inceperii negocierilor, Diaconu preciza ca greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia si ca ea nu are legatura cu minivacanta de Rusalii, nici cu salariile.

O astfel de greva ar paraliza practic toate zborurile spre si dinspre aeroporturile romanesti. Controlorii nu au anuntat inca ce durata ar putea avea greva. Luni dimineata a inceput la Ministerul Transporturilor o ultima runda de negocieri pentru a incerca dezmorsarea situatiei.

Angajatii Romatsa vor declansa greva generala in 30 mai, pe termen nelimitat, incepand cu ora 9.00, a anuntat inca de joi Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR). „Dialogul cu partenerul social, inceput inca din luna martie 2017, continua cu maxim de implicare si responsabilitate in vederea identificaarii solutiilor care sa conduca la stingerea conflictului de munca. In acest sens, managementul si-a manifestat intreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sambata si duminica, consemnate in procese verbale”, a precizat Romatsa.

In 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au anuntat ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

In12 mai, dupa greva de averitsment, sindicalistii au precizat ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, „autoritatile au fost surde”. Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, dupa greva de avertisment, ca angajatii Romatsa nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua. El a sustinut ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, a fost de 21.430 lei (aproape 5.000 euro).