Aproximativ 50 de persoane, majoritatea revoluţionari, au pornit, duminică, într-un marş din Piaţa Maria, din Timişoara, punctul de începere al Revoluţiei din Decembrie 1989, şi până la Primărie, în cadrul manifestărilor de comemorare a evenimentelor din urmă cu 23 de ani.
Oamenii au pornit din Piaţa Maria, unde se află Biserica Reformată şi unde s-a aprins scânteia Revoluţiei, în urmă cu 23 de ani, şi s-au oprit la Primăria Timişoara situată în apropierea Catedralei Mitropolitane, conform Mediafax.
Pe traseu, revoluţionarii au strigat lozinci precum „Timişoara – Timişoara”, „Jos comuniştii’, „Libertate”, „Unde-s teroriştii, i-aţi făcut miniştri” şi „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” şi s-au oprit în faţa Catedralei Mitropolitane, unde au susţinut un moment de reculegere în memoria camarazilor lor căzuţi în timpul evenimentele din Decembrie 1989. Ei au purtat şi un steag tricolor decupat în locul stemei, simbol al Revoluţiei Române.
Timișoara – 16 decembrie 1989
Punctul final al marşului a fost Primăria Timişoara, unde în Sala de Consiliu are loc o şedinţă festivă, şedinţă dedicată împlinirii a 23 de ani de la începutul Revoluţiei Române.
Manifestările vor continua, duminică, la ora 19.30 când pe treptele Catedralei Mitropolitane vor fi aprinse candele în memoria victimelor Revoluţiei.
Un al doilea marş de comemorare va avea loc, luni, în 17 decembrie, când Timişoara se va afla în doliu, conform unei dispoziţii a primarului Nicolae Robu. Luni, toate instituţiile din municipiu vor arbora drapelul României în bernă, în memoria victimelor.
Tot luni, în jurul orelor 14.00, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri şi parastasul, la Cimitirul Eroilor, unde vor fi depuse coroane de flori. Seara, de la ora 19.00, este programat un moment de reculegere cu lumânări pe treptele Catedralei Mitropolitane.
Marţi, în 18 decembrie, programul dedicat comemorării Revoluţiei din 1989 va continua cu un pelerinaj la monumentele dedicate Eroilor, la care vor participa, de asemenea, revoluţionari din Timişoara.
Miercuri, în Piaţa Operei , Ansamblurile „Doina Timişului” din Timişoara şi „Ardealul” din Sibiu vor susţine un concert de colinde, iar joi, în 20 decembrie, la ora 12.00, va fi marcat momentul devenirii Timişoarei primul oraş liber de comunism, prin declanşarea sirenelor timp de trei minute.
Tot joi seară, de la ora 20.00, trupa Phoenix va susţine un concert în Piaţa Operei, care va încheia manifestările de la Timişoara dedicate Revoluţiei.
respect timisoarei , respect timisorenilor ! dupa 23 de ani romania este intr-o cadere in gol fara scapare . atunci toti romanii aveau un ideal , stiau ce vor , s-a iesit in strada pentru o viata mai buna , pentru un nivel de trai ridicat . oamenii acestia sau jertfit . dupa 23 de ani romania inseamna somaj , mizerie , coruptie , foamete , saracie . romanul nu mai este acelasi , romanul se uita cum tara lui se ‘ prabuseste ‘ oare ne meritam soarta ? romania este in lumea a treia. pacat de singele varsat , pacat , adevaratii eroi imi da senzatia ca sunt uitati .
e vreo sarbatoaore…..
Culmea penibilului si demagogiei. Dupa inrosirea si a Timisoarei marsul comemorarii a devenit unul al rusinii. In martie 90 in fata Operei exista un loc marcat cu sfoara pe care atarnau afise cu „loc lipsit de comunism”, „jos Iliescu”, „jos FSN”… Acum mai urmeaza sa fie amplasata o statuie a lui Iliescu…
dupa 23 de ani am ajuns sa fim condusi de burghezia comunista am ajuns sa regret ca amparticipat acele zile la revolutie in 90 un anume George Serban Dzeu sal odihneasca spunea: sa va fereasca D-zeu de burghezia comunista iata acum in 2012 40 si ceva % au avut puterea sa decida viitorul nostru
Pentru ce au murit atatia tineri ,pentru ce au ramas atatia orfani ,pentru cine sant atatea vaduve?Pentru plagiatori felixi cacarai ciuvici.Rusine RUSINE sa va fie .
O candela aprinsa pentru Oamenii de atunci ai Timisoarei.
Voi cei de azi, cati mai sunteti ca ei?
Sunt momente grele, nu se pot uita niciodata, de aceea suntem alaturi de tine TIMISOARA !
Comentariile sunt închise.